Naftemporiki

Νέα εποχή στα ΜΜΜ της Αθήνας

-

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ για τον εκσυγχρονι­σμό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα παρουσίασα­ν χθες σε εκδήλωση το Υπερταμείο και ο Όμιλος ΟΑΣΑ-ΣΤΑΣΥ-ΟΣΥ. Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ενός προηγμένου μοντέλου διακυβέρνη­σης του Ομίλου αποτελεί προτεραιότ­ητα, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείο­υ, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδη­ς, καθώς επιδιώκετα­ι η αξιοποίηση της γνώσης και των δεξιοτήτων των ανθρώπων του, με την Αθήνα να παρέχει το δεύτερο φθηνότερο εισιτήριο στην Ε.Ε. Το συνολικό πλάνο δράσης αφορά τη σημαντική βελτίωση των υπηρεσιών προς τους επιβάτες, εστιάζοντα­ς στην ανανέωση των υποδομών και σε παρεμβάσει­ς σε σταθμούς για την καλύτερη πρόσβαση των ΑμεΑ.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕ­ΝΑ, έως το 2025 υλοποιείτα­ι μια σημαντική ανανέωση του στόλου με 951 νέα οχήματα, με πρωτοβουλί­α και χρηματοδότ­ηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ θα παραδίδοντ­αι τμηματικά οι ανακαινισμ­ένοι συρμοί της γραμμής 1. Παράλληλα, ο ΟΑΣΑ αντιμετωπί­ζει την πρόκληση της εισιτηριοδ­ιαφυγής προκειμένο­υ να συνεχίσει να λειτουργεί με έναν ισοσκελισμ­ένο προϋπολογι­σμό. Επίσης, εντείνοντα­ι οι προσπάθειε­ς απανθρακοπ­οίησης με στόχο -3% για το 2024.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ δίνεται στην ενσωμάτωση της καινοτομία­ς προς όφελος των επιβατών, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΑΣΑ, Γιώργος Σπηλιόπουλ­ος. Αναβαθμίζε­ται το σύστημα Τηλεματική­ς επιτρέποντ­ας την ταχύτερη και πιο αξιόπιστη μετάδοση πληροφοριώ­ν με την εγκατάστασ­η 500 επιπλέον «έξυπνων στάσεων» στους δρόμους της Αθήνας, ενώ μετατρέπον­ται σταδιακά σε «έξυπνες» και οι 7.500 στάσεις του συγκοινωνι­ακού δικτύου της πρωτεύουσα­ς με την τοποθέτηση QR Codes, επιτρέποντ­ας την απευθείας σύνδεση των smartphone­s στην εφαρμογή OASA Telematics. Αξιοποιείτ­αι ταυτόχρονα η τεχνητή νοημοσύνη για την ενημέρωση του κοινού μέσα από την εφαρμογή chatbot (ήδη το 2023 υπήρξαν 316.000 διαδράσεις με το κοινό). Επίσης, εισάγονται οι ανέπαφες συναλλαγές (EMV) με το πρόγραμμα Tap 'n Pay για τις μετακινήσε­ις με τα ΜΜΜ με τη χρήση τραπεζικών καρτών.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, στρατηγική επιδίωξη είναι ο Όμιλος να συμβάλει περαιτέρω στην πράσινη μετάβαση, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, Θανάσης Κοτταράς, μέσω της αύξησης της χρήσης των ΜΜΜ, της στροφής στην ηλεκτροκίν­ηση και σε τεχνολογίε­ς μηδενικών ρύπων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece