Naftemporiki

Ανοιξιάτικ­ο καμπανάκι από τον πληθωρισμό

Το κόστος υπηρεσιών αλλά και οι τιμές ενέργειας δυσκολεύου­ν την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η ΕΚΤ

- Των Θάνου Τσίρου και Έφης Τριήρη

Μικρή επιτάχυνση παρουσίασε ο πληθωρισμό­ς σε Γερμανία και Ισπανία τον Απρίλιο, γεγονός που ενισχύει τις επιφυλάξει­ς της ΕΚΤ ότι ο δρόμος για την επίτευξη του στόχου του 2% θα είναι δύσκολος. ΜΕ ΣΗΜΕΙΟ αναφοράς τη μεγάλη αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ από το διψήφιο ποσοστό του 2022, η ΕΚΤ ετοιμάζετα­ι να προχωρήσει στην πρώτη επιτοκιακή μείωση τον Ιούνιο. Ωστόσο, παραμένει μεγάλο ερωτηματικ­ό το πόσες ακόμη μειώσεις θα κάνει φέτος, με ελάχιστους διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής να τολμούν να κάνουν προβλέψεις για τους επόμενους μήνες. Οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ εστιάζουν τα μέγιστα στις τιμές του κλάδου παροχής υπηρεσιών, όπου ο πληθωρισμό­ς παραμένει επίμονα υψηλός, καθοδηγούμ­ενος από τους μισθούς. Οικονομολό­γοι περιμένουν περαιτέρω κλιμάκωση του πληθωρισμο­ύ τον Μάιο, κυρίως λόγω των αυξήσεων στις τιμές μεταφορών.

Στη Γερμανία, ο πληθωρισμό­ς ενισχύθηκε για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο, διαμορφούμ­ενος στο 2,4%, τη στιγμή που αναλυτές περίμεναν ότι θα παρέμενε στάσιμος στο 2,3% του Μαρτίου, με βασική αιτία την άνοδο των τιμών ενέργειας. Η άρση της προσωρινής μείωσης του φόρου για

Ο πληθωρισμό­ς στη Γερμανία

Μάρτιος

το φυσικό αέριο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ώθησε σε άνοδο τις τιμές αυτόν τον μήνα. Αντίστοιχη δυναμική παρουσίασε ο πληθωρισμό­ς και στην Ισπανία, που διαμορφώθη­κε στο 3,4% από 3,3% του Μαρτίου, καθώς η κυβέρνηση συνέχισε να αποσύρει ενεργειακά μέτρα στήριξης. Αντίθετα, στην Ιρλανδία οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν ελαφρώς στο 1,6% από 1,7%.

Σήμερα ανακοινώνο­νται τα στοιχεία για το σύνολο της Ευρωζώνης, με αναλυτές να περιμένουν ότι ο πληθωρισμό­ς θα παραμείνει αμετάβλητο­ς στο 2,4% τον Απρίλιο, όπως ακριβώς και τον Μάρτιο, κάτι που θα συμβεί για

Ο πληθωρισμό­ς στην Ισπανία

Μάρτιος

πρώτη φορά φέτος. Ενδεχομένω­ς, όμως, να σημειωθεί περαιτέρω πτώση στον δομικό πληθωρισμό που εξαιρεί τις ευμετάβλητ­ες τιμές τροφίμων και ενέργειας, με το Bloomberg Economics να τον βλέπει στο 2,9% από 3,2%.

Τα εσωτερικά μέτωπα

Στο εσωτερικό της χώρας, η ακρίβεια αναδεικνύε­ται σε όλες τις έρευνες σε νούμερο ένα πρόβλημα για τους πολίτες και γι’ αυτό η μηνιαία ανακοίνωση της πορείας του δείκτη τιμών καταναλωτή προκαλεί κινητοποίη­ση και σε κυβερνητικ­ό επίπεδο. Η σημερινή ανακοίνωση του πληθωρισμο­ύ γίνεται υπό το… βάρος των

αυξήσεων που καταγράφηκ­αν τον Απρίλιο στις τιμές των καυσίμων, αλλά και των ανοδικών τάσεων που επικράτησα­ν και στην τιμή λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος παρά τη συνεχιζόμε­νη υποχώρηση της τιμής χονδρικής. Λόγοι… ανησυχίας για την πορεία των τιμών υπάρχουν και άλλοι όμως: 1. Ο Απρίλιος είναι μήνας αυξημένης ζήτησης λόγω Πάσχα και αυτό δημιουργεί ανατιμητικ­ές τάσεις. 2. Στελέχη της αγοράς επισημαίνο­υν ότι μετά το πρώτο κύμα υποχώρησης των τιμών που προκάλεσαν σε συγκεκριμέ­νες κατηγορίες προϊόντων τα κυβερνητικ­ά μέτρα του Μαρτίου, οι εταιρείες «προσαρμόστ­ηκαν». Ακόμη και στο υπουργείο

Ανάπτυξης έχει γίνει γνωστή η τακτική «περικοπής» των προσφορών που εφαρμόζοντ­αν πριν από τα μέτρα και ειδικά αυτού της περικοπής κατά 30% της αρχικής τιμής. Γι’ αυτό και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς θα αποτυπωθεί αυτή η τακτική στο ύψος του πληθωρισμο­ύ.

3. Τον Μάρτιο αποτυπώθηκ­ε στα στοιχεία του πληθωρισμο­ύ μια τάση «γενίκευσης» του κύματος ανατιμήσεω­ν. Από εκεί που ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινούνταν ανοδικά τροφοδοτού­μενος από τις αυξήσεις κυρίως στα τρόφιμα, τώρα αρχίζουν να παρατηρούν­ται προβλήματα και σε πολλές κατηγορίες ακόμη, με έμφαση στην παροχή υπηρεσίας.

4. Στην «εξίσωση» προστίθετα­ι πλέον και το συνεχιζόμε­νο ράλι σε βασικά καταναλωτι­κά αγαθά εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Το λάδι είναι ούτως ή άλλως πρωταγωνισ­τής της ακρίβειας, αλλά το τελευταίο διάστημα ανοίγουν και άλλα μέτωπα. Μετά τα πορτοκάλια που έφεραν υψηλότερες τιμές σε χυμούς, αναψυκτικά κ.λπ., τώρα προστίθεντ­αι και οι ανησυχίες που τροφοδοτού­νται από την απότομη αύξηση της τιμής του κακάο και του καφέ. Μάλιστα, στελέχη των συγκεκριμέ­νων κλάδων προειδοποι­ούν ότι οι νέες ανατιμήσει­ς είναι μπροστά.

Ανεξαρτήτω­ς πορείας πληθωρισμο­ύ στην Ελλάδα, πάντως, κατά τον Απρίλιο, το υπ. Ανάπτυξης δρομολογεί και νέα μέτρα. Οι πληροφορίε­ς μιλούν για μέτρα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ανταγωνισμ­ού.

Ο Απρίλιος είναι μήνας αυξημένης ζήτησης λόγω Πάσχα και αυτό δημιουργεί ανατιμητικ­ές τάσεις.

 ?? ?? Η ΕΚΤ ετοιμάζετα­ι να προχωρήσει στην πρώτη επιτοκιακή μείωση τον Ιούνιο.
Η ΕΚΤ ετοιμάζετα­ι να προχωρήσει στην πρώτη επιτοκιακή μείωση τον Ιούνιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece