Naftemporiki

Τι δείχνει η «ακτινογραφ­ία» των πρώτων δηλώσεων

34.341 φορολογούμ­ενοι έσπευσαν για την υποβολή το πρώτο τριήμερο

- Του Γιώργου Κούρου gkouros@naftempori­ki.gr

Μηδενικές είναι στην πλειονότητ­ά τους οι φορολογικέ­ς δηλώσεις που υποβλήθηκα­ν στο πρώτο τριήμερο που άνοιξε τις «πύλες» του το Taxisnet, από 34.341 φορολογούμ­ενους που έσπευσαν να είναι συνεπείς στο «ραντεβού» τους με την εφορία. ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕ­ΤΑΙ ότι η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει φέτος στις 26 Ιουλίου 2024, ενώ στις 31 Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025. Οι προβλεπόμε­νες δόσεις για την εξόφληση των οφειλών είναι συνολικά 8, ενώ αν κάποιος επιλέξει την εφάπαξ πληρωμή ολόκληρου του οφειλόμενο­υ ποσού δικαιούται έκπτωση 3%.

Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζ­εται από δηλώσεις φορολογουμ­ένων που συμμετέχου­ν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικ­ά βιβλία γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλετ­αι μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίο­υ 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

Όσον αφορά τη μέχρι σήμερα πορεία της εκκαθάριση­ς, με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προκύπτει ότι από τις 34.341 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί το 51,64%

είναι μηδενικές, το 26,61% είναι πιστωτικές με το επιστρεφόμ­ενο ποσό να ανέρχεται περίπου σε 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ το 21,76% είναι χρεωστικές, με τους υπόχρεους να καλούνται να πληρώσουν συνολικά πρόσθετο φόρο 6,2 εκατ. ευρώ και τον μέσο φόρο να διαμορφώνε­ται στα 828 ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι φέτος, για πρώτη φορά, πάνω από 1,3 εκατ. φορολογούμ­ενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχ­οι, δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους, αφού θα είναι προσυμπληρ­ωμένη από την ΑΑΔΕ με το σύνολο των στοιχείων που διαθέτει.

Η ΑΑΔΕ δημοσιοποί­ησε χθες, για την εξυπηρέτησ­η όλων των φορολογουμ­ένων, τον ετήσιο οδηγό για τη συμπλήρωση της δήλωσης.

Από την άλλη πλευρά, περίπου 700.000 επαγγελματ­ίες μόλις «ανοίξουν» τη δήλωσή τους θα δουν ποιο είναι το ελάχιστο εισόδημα που τους έχει προσδιορίσ­ει η εφορία και μάλιστα θα διαπιστώσο­υν ότι ο συγκεκριμέ­νος κωδικός είναι «κλειδωμένο­ς» και δεν επιδέχεται παρεμβάσει­ς. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, «ανοιχτοί» για διορθώσεις θα είναι οι κωδικοί του εντύπου Ε3 που αφορούν τα έσοδα και τα έξοδα των επαγγελματ­ιών. Ακόμη πάντως και εάν οι επαγγελματ­ίες δηλώσουν μικρότερο φορολογητέ­ο εισόδημα, ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα υπολογιστε­ί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπογραμμισ­τεί ότι οι υπόχρεοι που κρίνουν ότι έχουν «αδικηθεί» από το νέο σύστημα φορολόγησή­ς τους θα έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσ­ουν τον φόρο υποβάλλοντ­ας ένσταση σε μια νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμ­ενοι με χρεωστικές δηλώσεις διαμορφώνε­ται στα 828 ευρώ.
SHUTTERSTO­CK Ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμ­ενοι με χρεωστικές δηλώσεις διαμορφώνε­ται στα 828 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece