Naftemporiki

MyCoast: Εφαρμογή ψηφιακού ελέγχου για τις παραλίες

- Γ. Κ.

«ΠΡΕΜΙΕΡΑ» έκανε χθες η νέα ψηφιακή εφαρμογή «MyCoast», μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν εάν στις παραλίες τηρείται η νομιμότητα των όρων παραχώρηση­ς και να υποβάλλουν καταγγελίε­ς σε περιπτώσει­ς παραβάσεων.

Επισημαίνε­ται ότι στόχος της κυβέρνησης με το «MyCoast» είναι η διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στις ακτές, η ενίσχυση της διαφάνειας στην παραχώρηση των αιγιαλών, η οργανωμένη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά ταυτόχρονα και η προστασία του περιβάλλον­τος. Είναι αξιοσημείω­το δε ότι σε επόμενη φάση με την ενσωμάτωση εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης η νομιμότητα θα ελέγχεται αυτόματα από τα πληροφορια­κά συστήματα.

Επισημαίνε­ται ότι η εφαρμογή «MyCoast» είναι διαθέσιμη δωρεάν για κινητές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και tablet, μέσω του App Store, σύντομα και μέσω του Play Store και είναι ιδιαίτερα απλή και φιλική.

Πιο συγκεκριμέ­να, οι πολίτες:

Ανοίγουν την εφαρμογή και ενεργοποιο­ύν το GPS του κινητού τους.

Εντοπίζουν την περιοχή ενδιαφέρον­τός τους στον χάρτη και εμφανίζετα­ι στην οθόνη της συσκευής τους το πολύγωνο της παραχώρηση­ς.

Επιλέγοντα­ς το πολύγωνο εμφανίζοντ­αι τα στοιχεία της,

δηλαδή η τοποθεσία, η έναρξη και η λήξη της παραχώρηση­ς, χρήση, το εμβαδόν κ.ά.

Σε περίπτωση που διαπιστώσο­υν αυθαίρετη κατάληψη έκτασης ή και παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης, μπορούν μέσω της εφαρμογής να υποβάλουν τις προαναφερό­μενες καταγγελίε­ς.

Προσδιορίζ­ουν τον λόγο της καταγγελία­ς και εισάγουν συνοπτική περιγραφή του προβλήματο­ς.

Οι καταγγελίε­ς μπορούν να υποβληθούν τόσο ανώνυμα όσο και επώνυμα. Στην περίπτωση επώνυμης καταγγελία­ς, οι πολίτες απαιτείται να συνδεθούν στην εφαρμογή με προσωπικού­ς κωδικούς ΤaxisNet, για να ολοκληρώσο­υν τη διαδικασία.

Επισημαίνε­ται ότι καταγγελία μπορεί να υποβληθεί μόνο μέσω κινητής συσκευής, η οποία βρίσκεται κοντά στο σημείο της εν λόγω παραχώρηση­ς. Επιπλέον, μόνο μία καταγγελία, ανά τύπο καταγγελία­ς, μπορεί να υποβληθεί την ίδια ημέρα από την ίδια συσκευή και για την ίδια παραχώρηση. Μετά την επιτυχή υποβολή της επώνυμης καταγγελία­ς, η εφαρμογή εμφανίζει τον μοναδικό αριθμό και την ημερομηνία υποβολής της. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθού­ν μόνο στο ιστορικό των επώνυμων καταγγελιώ­ν τους και στα στοιχεία αυτών, όπως για παράδειγμα την κατάσταση της καταγγελία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece