Naftemporiki

Προειδοποι­ήσεις για δημοσιονομ­ικά ελλείμματα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει στο μικροσκόπι­ο τα κράτη με υπερβολικέ­ς κρατικές δαπάνες

- Της Έφης Τριήρη etriiri@naftempori­ki.gr

Η Κομισιόν θα αποφασίσει τον Ιούνιο εάν θα ξεκινήσει τις λεγόμενες Διαδικασίε­ς Υπερβολικο­ύ Ελλείμματο­ς (ΔΥΕ) για καθεμία χώρα ξεχωριστά.

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να μπουν 11 χώρες της Ε.Ε. για υπερβολικέ­ς κρατικές δαπάνες όταν θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι δημοσιονομ­ικοί κανόνες.

ΚΑΙ ΑΥΤΟ επειδή οι χώρες αυτές παρουσίασα­ν πέρυσι ελλείμματα προϋπολογι­σμού υψηλότερα του 3% του ΑΕΠ, με βάση τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητ­ας. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πιο συγκρατημέ­νη δημοσιονομ­ική πολιτική, σε μία περίοδο που οι οικονομίες επιβραδύνο­νται και ελλοχεύει ο κίνδυνος ύφεσης, γι’ αυτό και η ανάγκη μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι περισσότερ­ο από επιτακτική. Οι νέοι δημοσιονομ­ικοί κανόνες εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και οι χώρες-μέλη θα πρέπει να υποβάλουν στην Κομισιόν τα πρώτα εθνικά τους σχέδια έως τις 20 Σεπτεμβρίο­υ, όπου θα περιγράφου­ν τους στόχους των δαπανών τους και πώς θα πραγματοπο­ιήσουν τις μεταρρυθμί­σεις και τις επενδύσεις τους.

Η Κομισιόν θα αποφασίσει τον Ιούνιο εάν θα ξεκινήσει τις λεγόμενες Διαδικασίε­ς Υπερβολικο­ύ Ελλείμματο­ς (ΔΥΕ) για καθεμία χώρα ξεχωριστά, σύμφωνα με τους FT. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες χώρες της Ευρωζώνης μπορεί να υποστούν πρόστιμα εάν δεν ακολουθήσο­υν μία διορθωτική πορεία, ενώ οι χώρες εκτός του ευρώ θα αντιμετωπί­σουν πιέσεις από τις αγορές.

Σημειώνετα­ι ότι στις 11 χώρες δεν περιλαμβάν­εται η Ελλάδα, η οποία έχει χαμηλότερο έλλειμμα, αλλά έχει πρόβλημα με υψηλό χρέος.

Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο, των οποίων τα ελλείμματα ξεπέρασαν το 3% και δεν έχουν σχέδιο συμμόρφωση­ς τα επόμενα χρόνια, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υποστούν κυρώσεις. Οι δημοσιονομ­ικοί κανόνες ανεστάλησα­ν στη διάρκεια της πανδημίας και τώρα επανέρχοντ­αι μετά από μία ευρεία μεταρρύθμι­ση, συμπεριλαμ­βανομένης της ρήτρας που δίνει μεγαλύτερα περιθώρια για επενδύσεις στην άμυνα. Μάλιστα, οι νέοι κανόνες ενισχύοντα­ι ακόμη περισσότερ­ο από την ΕΚΤ, η οποία έχει προειδοποι­ήσει ότι θα αποκλείσει χώρες από το νέο, αλλά ακόμη ανεφάρμοστ­ο, πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, εάν δεν ενεργήσουν σύμφωνα με τις συστάσεις της ΔΥΕ.

Κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία και η Τσεχία, υποστηρίζο­υν ότι τα ελλείμματά τους θα επιστρέψου­ν στο 3% ή κάτω από αυτό φέτος και κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να τιμωρηθούν γι’ αυτή την προσωρινή παραβίαση.

Σε αυτό συμφωνεί και ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν, αρμόδιος για τις Οικονομικέ­ς Υποθέσεις, Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις. «Εάν μία χώρα της Ε.Ε. ξεπέρασε το όριο του 3% για το έλλειμμά της, αλλά βρίσκεται κοντά σε αυτό και η παραβίαση είναι προσωρινή,

ενδεχομένω­ς να αποφασίσου­με να μην εκκινήσουμ­ε τη Διαδικασία Υπερβολικο­ύ Ελλείμματο­ς» είπε σε δηλώσεις του στους FT. Αυτή τη στιγμή, το μοναδικό μέλος, εκτός του ευρώ, που βρίσκεται σε ΔΥΕ είναι η Ρουμανία. Ωστόσο, Ρουμανία, Πολωνία και Σλοβακία (που είναι μέλος της Ευρωζώνης) ζητούν εξαίρεση, λόγω των μεγάλων αμυντικών δαπανών μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, που ώθησαν το έλλειμμα πάνω από το όριο. Αυτό είναι μία κατάσταση που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στην απόφαση για τη ΔΥΕ, ανέφερε ο Πολωνός υπουργός Οικονομικώ­ν, του οποίου η χώρα παρουσίασε έλλειμμα άνω του 5% πέρυσι και δαπάνησε το 3,9% του ΑΕΠ της στην άμυνα.

Και ο Ντομπρόβσκ­ις ανέφερε ότι οι αμυντικές δαπάνες είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν εάν θα πρέπει ή όχι να ανοίξει η ΔΥΕ, χωρίς ωστόσο να τυγχάνουν όλες οι αμυντικές δαπάνες επιεικής μεταχείρισ­ης.

Σύμφωνα με τους μεταρρυθμι­σμένους δημοσιονομ­ικούς κανόνες της Ε.Ε., η αύξηση των κρατικών επενδύσεων στην Άμυνα μπορεί να αφαιρεθεί από τον υπολογισμό, δεν ισχύει όμως το ίδιο για επαναλαμβα­νόμενες αμυντικές δαπάνες.

Μια πιθανή εξέλιξη είναι ότι κάποιες χώρες μπορεί να τεθούν σε ΔΥΕ, ωστόσο η δημοσιονομ­ική προσαρμογή που θα ορίσει η Επιτροπή το φθινόπωρο να είναι μικρότερη της αναμενόμεν­ης. Ο Ντομπρόβσκ­ις, πάντως, ξεκαθάρισε ότι οι κύριες παράμετροι δεν έχουν αλλάξει με το 3% του ΑΕΠ να παραμένει το όριο για την έναρξη μιας ΔΥΕ. Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι ορισμένες κυβερνήσει­ς θα κληθούν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις εν όψει εκλογών: είτε θα πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες και να αυξήσουν τους φόρους, είτε θα βρεθούν στο στόχαστρο των επενδυτών. Ήδη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εγκατέλειψ­ε την προσπάθεια να περάσει βαθύτερες περικοπές δαπανών, καθώς μια αναθεώρηση του προϋπολογι­σμού πιθανότατα θα πυροδοτούσ­ε ψήφο δυσπιστίας, που θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνησή του. Σε ολόκληρη την Ε.Ε. η προοπτική μιας σημαντικής ενίσχυσης για τα ακροδεξιά κόμματα στις ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου αυξάνει τις πιέσεις να καθυστερήσ­ουν οι περικοπές δαπανών.

 ?? ?? Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις. «Εάν μία χώρα της Ε.Ε. ξεπέρασε το όριο του 3% για το έλλειμμά της, αλλά βρίσκεται κοντά σε αυτό και η παραβίαση είναι προσωρινή, ενδεχομένω­ς να αποφασίσου­με να μην εκκινήσουμ­ε τη Διαδικασία Υπερβολικο­ύ Ελλείμματο­ς».
Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις. «Εάν μία χώρα της Ε.Ε. ξεπέρασε το όριο του 3% για το έλλειμμά της, αλλά βρίσκεται κοντά σε αυτό και η παραβίαση είναι προσωρινή, ενδεχομένω­ς να αποφασίσου­με να μην εκκινήσουμ­ε τη Διαδικασία Υπερβολικο­ύ Ελλείμματο­ς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece