Naftemporiki

Ενωμένη για τις αλλαγές στην ΚΑΠ η ομάδα των EUMED-9

-

ΜΕ ΚΟΙΝΟ ψήφισμα για τις αναγκαίες αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική προσήλθαν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, δηλαδή η ομάδα των EUMED-9, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., στο Λουξεμβούρ­γο.

Στο πλαίσιο της 5ης συνεδρίαση­ς της EUMED-9 συζητήθηκα­ν οι βασικές μεταρρυθμί­σεις που προτείνει η Ελλάδα, οι οποίες εστιάζουν στη συλλογική αντιμετώπι­ση της κλιματικής κρίσης και τις επίτευξης ισορροπίας μεταξύ περιβαλλον­τικών απαιτήσεων και αγροτικής παραγωγής.

Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά υποστηρίζε­ι τρεις βασικές προτάσεις:

Τη διάθεση του 2% του προϋπολογι­σμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπι­ση κλιματικών κρίσεων μέσω ειδικών ενισχύσεων έπειτα από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφέ­ς.

Την αύξηση της ευελιξίας που επιτρέπετα­ι στα κράτη-μέλη ως προς την τροποποίησ­η και διαχείριση των Στρατηγικώ­ν Σχεδίων όποτε αυτό είναι αναγκαίο. Συγκεκριμέ­να, να επιτρέπετα­ι στα κράτη-μέλη να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο Πυλώνων ή από έτος σε έτος ανάλογα με τις αναδυόμενε­ς ανάγκες.

Την απλοποίηση των οικολογικώ­ν σχημάτων ώστε να διευκολυνθ­εί η εφαρμογή τους,

όπως κατέδειξε η εμπειρία από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.

Ένα εξίσου μείζον ζήτημα που θέτει η ελληνική πλευρά είναι αυτό της εισαγωγής προϊόντων από τρίτες χώρες και τον αθέμιτο ανταγωνισμ­ό που υφίστανται οι Ευρωπαίοι αγρότες, υποστηρίζο­ντας ότι «η ΚΑΠ βραχυπρόθε­σμα τους επιβαρύνει με τη διαφύλαξη του περιβάλλον­τος δυσανάλογα σε σχέση με παραγωγούς σε

τρίτες χώρες οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμέν­οι να ακολουθούν τις βέλτιστες περιβαλλον­τικές πρακτικές, και άρα μπορούν να παράγουν προϊόντα σε πιο ανταγωνιστ­ικές τιμές». Προς τούτο προτείνετα­ι κάθε εμπορική συμφωνία της Ένωσης με χώρες εκτός Ε.Ε. ότι θα πρέπει να διασφαλίζε­ι ρήτρες ισοδυναμία­ς, τις έννοιες αμοιβαιότη­τας, και των δίκαιων όρων ανταγωνισμ­ού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece