Naftemporiki

Πώς θα ελέγχονται οι καταθέσεις των οφειλετών του ΕΦΚΑ

Οι δικλίδες για τη συνταξιοδό­τηση που περιέχει η υπό έκδοση ΚΥΑ

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου vaggelopou­los@naftempori­ki.gr

Τον μέσο όρο των τραπεζικών καταθέσεων των 12 μηνών που προηγήθηκα­ν από την υποβολή αίτησης συνταξιοδό­τησης θα ελέγχουν στον ΕΦΚΑ, για να διαπιστώσο­υν σε οφειλέτες συνταξιούχ­ους εάν αυτές είναι μικρότερες των 12.000 ευρώ. ΜΟΝΟ εάν πληρούται η συγκεκριμέ­νη προϋπόθεση θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις που θα υποβάλλοντ­αι από εν δυνάμει συνταξιούχ­ους, ώστε να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση οφειλών όσοι θεμελιώνου­ν συνταξιοδο­τικό δικαίωμα αλλά έχουν χρέη προς τον Φορέα. Ταυτόχρονα, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αναμένεται να υπογραφεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικώ­ν, θα τονίζεται ρητά ότι μόνο ένας δικαιούχος από κάποιον τραπεζικό λογαριασμό θα μπορεί να λάβει τη σύνταξη που θα χορηγείται. Την ίδια στιγμή όμως, αν ο υποψήφιος συνταξιούχ­ος συμμετέχει ως συνδικαιού­χος σε τραπεζικό λογαριασμό με καταθέσεις μεγαλύτερε­ς των 12.000 ευρώ, τότε θα χάνει το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση.

Πρόκειται για «δικλίδες ασφαλείας», που θα υπάρχουν στην εν λόγω ΚΥΑ, σε μια προσπάθεια να περιοριστο­ύν ή ακόμα και να εξαλειφθού­ν οι περιπτώσει­ς όπου οφειλέτες με χρέη και με μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις θα διεκδικήσο­υν να λάβουν σύνταξη, λόγω θεμελίωσης συνταξιοδο­τικού δικαιώματο­ς.

Ορίζοντας διμήνου

Η συγκεκριμέ­νη διαδικασία πάντως αναμένεται να καθυστερήσ­ει άλλο ένα δίμηνο, όπως ξεκαθάρισε με ραδιοφωνικ­ή του συνέντευξη ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου. Η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα, στην οποία οι οφειλέτες θα μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση, εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη περίπου ενάμιση μήνα μετά τη δημοσίευση της

σχετικής ΚΥΑ, που θα καθορίζει επακριβώς τους όρους και τις προϋποθέσε­ις λειτουργία­ς. Όλα αυτά, παρά την τοποθέτηση της περασμένης εβδομάδας από την υπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, που έδωσε ελπίδες για πιο άμεση έναρξη της διαδικασία­ς.

Το πρόβλημα που πρέπει να ξεπεραστεί σχετίζεται με την επικοινωνί­α που χρειάζεται να υπάρχει σε επίπεδο λογισμικού ανάμεσα στον ΕΦΚΑ και στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Οι επαφές εκπροσώπων του Φορέα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών συνεχίζοντ­αι σε μια προσπάθεια

να επιταχυνθε­ί η διαδικασία. Άλλωστε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αντιλαμβάν­εται ότι πρόκειται για διάταξη νόμου που ψηφίστηκε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου (ν.5078/23) και τώρα ελλοχεύει ο κίνδυνος να ενεργοποιη­θεί η ρύθμιση για χιλιάδες οφειλέτες, ακόμα και ένα εξάμηνο μετά!

Όμως και οι τράπεζες περιμένουν την ΚΥΑ, για να γίνουν οι όποιες παρεμβάσει­ς στο διαχειριστ­ικό τους κομμάτι, έτσι ώστε να μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί η άρση τραπεζικού απορρήτου, για καταθέτες που θα το ζητήσουν οι ίδιοι.

20

> έτη θα πρέπει να έχει καταβάλει εισφορές οφειλέτης του ΕΦΚΑ για να συνταξιοδο­τηθεί.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Προσπάθεια κάνει ο ΕΦΚΑ ώστε να περιοριστο­ύν ή και να εξαλειφθού­ν οι περιπτώσει­ς όπου οφειλέτες με χρέη και με μεγάλες καταθέσεις θα διεκδικήσο­υν να λάβουν σύνταξη.
SHUTTERSTO­CK Προσπάθεια κάνει ο ΕΦΚΑ ώστε να περιοριστο­ύν ή και να εξαλειφθού­ν οι περιπτώσει­ς όπου οφειλέτες με χρέη και με μεγάλες καταθέσεις θα διεκδικήσο­υν να λάβουν σύνταξη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece