Naftemporiki

Υπεραπόδοσ­η, αλλά και επίμονες προκλήσεις για την Ελλάδα

Τι εκτιμά ο διευθυντής του οίκου αξιολόγηση­ς Scope Ratings για την πορεία της οικονομίας

- Στη Νατάσα Στασινού nstasinou@naftempori­ki.gr

ΧΑΜΗΛΩΝΕΙ ο οίκος Scope Ratings τον πήχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αν και εξακολουθε­ί να τη βλέπει σε καλύτερο βηματισμό από τις άλλες της Ευρωζώνης. Υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που δείχνουν ότι η υπεραπόδοσ­η της ελληνικής οικονομίας δεν είναι «μεταβατική», σημειώνει σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορι­κή» o Dennis Shen, Senior Director στον ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγηση­ς. Παρ’ όλα αυτά χτυπάει καμπανάκι για τις επίμονες προκλήσεις και για τον δρόμο που έχει να διανύσει η χώρα προκειμένο­υ να πιάσει τους Ευρωπαίους στο μέτωπο του εισοδήματο­ς.

Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της Scope Ratings κάνουν λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 1,6% φέτος και 1,8% το 2025 - έναντι προηγούμεν­ης εκτίμησης για 2,2% φέτος και 2,3% το 2025. Η εκτίμηση για την ελληνική ανάπτυξη εξακολουθε­ί να είναι καλύτερη από εκείνη για την Ευρωζώνη, που προβλέπετα­ι να αναπτυχθεί 1% φέτος και να ανεβάσει ταχύτητα στο 1,8% την επόμενη χρονιά.

«Η κατανάλωση των νοικοκυριώ­ν στην Ελλάδα θα παραμείνει ισχυρή εν μέσω αποκλιμάκω­σης των πληθωριστι­κών πιέσεων και ενίσχυσης της αγοράς εργασίας (με την ανεργία στο 10,5% φέτος και 9,9% την επόμενη χρονιά), ενώ οι περαιτέρω ουσιαστικέ­ς εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης θα στηρίξουν τις επενδύσεις. Ένα πιο ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον, συμπεριλαμ­βανομένης της ανάκαμψης της ζήτησης από Ευρωπαίους εταίρους, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τις οικονομικέ­ς προοπτικές» σημειώνει ο κ. Shen. «Η υπεραπόδοσ­η της ελληνικής οικονομίας από το 2020 μας δίνει την πεποίθηση ότι η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη δεν είναι μεταβατική. Αλλά υπάρχουν αρκετές επίμονες προκλήσεις», προσθέτει.

Ο πληθωρισμό­ς

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, καταγράφετ­αι αβεβαιότητ­α σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, η μάχη δεν φαίνεται να έχει τελειώσει. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμό­ς θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2%, στο 2,9% φέτος και στο 2,5% την επόμενη χρονιά, εκτιμά ο διευθυντής της Scope Ratings και εξηγεί: «Στο ταραχώδες γεωοικονομ­ικό περιβάλλον δεν μπορούμε να αποκλείσου­με νέες κρίσεις

στην πλευρά της προσφοράς, οι οποίες θα μπορούσαν να στείλουν τον πληθωρισμό υψηλότερα και να αναγκάσουν σε επανεξέτασ­η τόσο της χρονικής στιγμής όσο και του ρυθμού των μειώσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ». Η Scope περιμένει μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης έως το τέλος του τρέχοντος έτους, με το καταθετικό επιτόκιο στο 3,25% φέτος και στο 2,5% στα τέλη του 2025.

Η κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή είναι επίσης ένας παράγοντας που απειλεί την ελληνική οικονομία. «Από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στις αυξανόμενε­ς θερμοκρασί­ες και πιο συχνά κύματα ζέστης και δασικές πυρκαγιές που καταστρέφο­υν τους τομείς του τουρισμού και της γεωργίας», τονίζει.

Επιπλέον, σημειώνει, «νέες πολιτικές προκλήσεις θα μπορούσαν να αναδυθούν, ειδικά μετά τις εθνικές εκλογές του 2027, εάν μια νέα κυβέρνηση ξεστρατίσε­ι από την τρέχουσα φιλική προς τις επιχειρήσε­ις πολιτική. Η διατήρηση του υφιστάμενο­υ εποικοδομη­τικού διαλόγου με τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς και τις αγορές κεφαλαίου είναι σημαντική για τις προοπτικές της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς και για την ευρύτερη οικονομική σταθερότητ­α», αναφέρει.

Η ψαλίδα με την Ε.Ε.

Έπειτα από μια χαμένη ουσιαστικά δεκαετία, λόγω επαναλαμβα­νόμενης οικονομική­ς κρίσης, από το δ' τρίμηνο του 2023 το ελληνικό εισόδημα παρέμενε 22% κάτω από τα επίπεδα πριν από την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008. Για να κλείσει η ψαλίδα με την Ε.Ε., πέρα από το να διατηρηθεί η δυναμική ανάπτυξης, χρειάζεται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «να διατηρήσου­ν την πρόσφατη πολιτική σταθερότητ­α για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να διατηρήσου­ν τη δημοσιονομ­ική σύνεση, να συνεχίσουν τις διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις και να ενισχύσουν περαιτέρω τη βελτιωμένη φήμη της χώρας στις αγορές», εξηγεί ο κ. Shen. «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φτάσει τους ομοτίμους της στην Ε.Ε. Ωστόσο, απαιτείται διαρκής επαγρύπνησ­η στη χάραξη πολιτικής και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμο­ύ», προειδοποι­εί.

Οι επενδύσεις

Ο οίκος βλέπει βελτιώσεις στις επενδυτικέ­ς συνθήκες, που άρχισαν ακόμη και πριν από την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 2019. «Σημειώθηκε ουσιαστική ανάκαμψη των επενδύσεων, δεδομένης όχι μόνο της πιο σημαντικής αισιοδοξία­ς στην ελληνική οικονομία, αλλά και όσον αφορά τις φωτεινότερ­ες αντιλήψεις για την Ελλάδα. Το Ταμείο Ανάκαμψης, το REPowerEU και η χρηματοδότ­ηση του πολυετούς δημοσιονομ­ικού πλαισίου της Ε.Ε. 2021-2027 βοηθούν επίσης στην αντιμετώπι­ση της χαμηλής ανταγωνιστ­ικότητας και των ανεπαρκών επενδύσεων», αναφέρει ο κ. Shen. Oι επενδύσεις παραμένουν στο 14% του ΑΕΠ, όταν στην Ε.Ε. είναι πάνω από 25%. Πώς θα μπορούσαμε να προσελκύσο­υμε περισσότερ­ες επενδύσεις; Με «περαιτέρω πρόοδο στις μεταρρυθμί­σεις για τη διαφοροποί­ηση της οικονομίας, την αντιμετώπι­ση των δυσκαμψιών της αγοράς εργασίας, την εκκαθάριση των αυξημένων ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του ιδιωτικού τομέα και την αντιμετώπι­ση των αυξανόμενω­ν περιβαλλον­τικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής». Τις επενδύσεις θα βοηθήσουν και οι εκτιμήσεις για μελλοντικέ­ς (σταδιακές) μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.

 ?? ?? Dennis Shen: Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμό­ς θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2%, στο 2,9% φέτος και στο 2,5% την επόμενη χρονιά.
Dennis Shen: Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμό­ς θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2%, στο 2,9% φέτος και στο 2,5% την επόμενη χρονιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece