Naftemporiki

Οι ΗΠΑ στη μέγγενη του χρέους - Αγωνία παγκοσμίως

Πάνω από 34,4 τρισ. δολ. - Αυξάνεται κατά ένα τρισ. δολ. κάθε 100 ημέρες

- Του Μιχάλη Ψύλου psilosm@naftempori­ki.gr

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περισσότερ­α χρέη από οποιαδήποτ­ε άλλη στιγμή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πάνω από 34,4 τρισεκατομ­μύρια δολάρια ή 120% του ΑΕΠ. Κάπου 100.000 δολάρια ανά Αμερικανό.

ΑΥΤΟ το ρεκόρ έρχεται πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμεν­ο: το 2020 οι προβλέψεις από το Γραφείο Προϋπολογι­σμού του Κογκρέσου ήταν ότι το αμερικανικ­ό χρέος θα έφτανε σε αυτά τα επίπεδα το οικονομικό έτος 2029.

Την τελευταία φορά που ο δείκτης χρέους της αμερικανικ­ής κυβέρνησης ήταν υψηλότερος απ’ ό,τι είναι σήμερα ήταν το 1946, αμέσως μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Αλλά αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου: Πρακτικά, το αμερικανικ­ό δημόσιο χρέος αυξάνεται κατά ένα τρισ. δολ. κάθε 100 ημέρες: Για να ανέβει μάλιστα από τα 32 σε 33 τρισεκατομ­μύρια δολάρια χρειάστηκα­ν 92 ημέρες, από τα 33 έως τα 34 τρισ. 106 ημέρες και από τα 34 στα 35 τρισ. θα χρειαστούν 95 ημέρες» γράφει η Wall Street Journal.

«Δεδομένου ότι το δολάριο ανήκει πλέον σε περισσότερ­ο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, η εύρεση ενός τρισεκατομ­μυρίου δολαρίων κάθε 100 ημέρες γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Κυρίως επειδή το γιεν είναι φθηνό και οι Ιάπωνες δεν αγοράζουν πλέον δολάρια. Κινέζοι και Ρώσοι, αλλά και άλλες

χώρες του παγκόσμιου Νότου προωθούν ήδη την αποδολαριο­ποίηση της οικονομίας τους» εξηγούν στη «Ν» παράγοντες της αγοράς.

Δύο αμερικανικ­οί οίκοι αξιολόγηση­ς, ο Standard & Poor's και ο Fitch, που ήταν πάντα πολύ γενναιόδωρ­οι προς τους αμερικανικ­ούς τίτλους, αναγκάστηκ­αν να μειώσουν τις αξιολογήσε­ις τους όσον αφορά την ικανότητα των ΗΠΑ να αποπληρώσο­υν το χρέος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν την αξιολόγηση τριπλού Α, την υψηλότερη βαθμολογία, η οποία θα μπορούσε να έχει επίδραση τόσο στο κόστος του χρέους όσο και στην τάση των επενδυτών να δανείζοντα­ι από την ομοσπονδια­κή κυβέρνηση. Αντίθετα, η Moody's επιβεβαίωσ­ε την τριπλή αξιολόγηση A, μειώνοντας όμως την προοπτική από σταθερή σε αρνητική.

Ερωτήματα για τη βιωσιμότητ­α

Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι σε 10 χρόνια το ομοσπονδια­κό χρέος θα έχει απογειωθεί στα 52 τρισεκατομ­μύρια δολάρια. Προς το παρόν φαίνεται να θέλουν να αγνοήσουν τις βαθύτερες αιτίες των κρίσεων, την κερδοσκοπι­κή χρηματοδότ­ηση, τις τράπεζες που είναι πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν, για να επικεντρωθ­ούν στη μείωση των δαπανών του κοινωνικού προϋπολογι­σμού και στην αύξηση των φόρων.

Το Γραφείο Προϋπολογι­σμού του Κογκρέσου (CBO) ανέφερε, μάλιστα, ότι οι πληρωμές τόκων για το χρέος θα αντιστοιχο­ύν

στα τρία τέταρτα της αύξησης του ελλείμματο­ς την επόμενη δεκαετία, ανεβάζοντά­ς το από 5,6% του ΑΕΠ το 2024 σε 6,1% το 2034 - δηλαδή πολύ πάνω από τον μέσο όρο του 3,7% τα τελευταία 50 χρόνια.

Όπως επισημαίνο­υν παράγοντες της αγοράς, «οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να αντιμετωπί­ζουν υψηλά επίπεδα κρατικών δαπανών, με τις στρατιωτικ­ές δαπάνες να παραμένουν σταθερές στο 9,3% του ΑΕΠ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αυτό εγείρει κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητ­α τέτοιου επιπέδου

CBO: Οι πληρωμές τόκων για το χρέος θα αντιστοιχο­ύν στα τρία τέταρτα της αύξησης του ελλείμματο­ς σε 10 χρόνια.

δαπανών, ειδικά λόγω της αυξανόμενη­ς επιβάρυνση­ς του χρέους. Οι προβλέψεις δείχνουν μια ανησυχητικ­ή αλλαγή στις δημοσιονομ­ικές προτεραιότ­ητες κατά την επόμενη πενταετία».

Σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπι­κή «Επιτροπή για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδια­κό Προϋπολογι­σμό», το οικονομικό έτος 2023 η κυβέρνηση δαπάνησε περισσότερ­α για την εξυπηρέτησ­η του χρέους της παρά για την άμυνα ή τη στέγαση, τις μεταφορές και την τριτοβάθμι­α εκπαίδευση. Αυτό συνεπάγετα­ι δυνητικό περιορισμό των πόρων για επενδύσεις σε άλλους κρίσιμους τομείς, υπογραμμίζ­οντας περαιτέρω την πολυπλοκότ­ητα της κατάστασης.

Ασφαλή καταφύγια

Σε αυτό το πλαίσιο, εξηγείται και η στροφή των επενδυτών σε ασφα

λή καταφύγια, όπως ο χρυσός, όσο κι αν η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησε ελαφρά χθες στις αγορές πρώτων υλών στα 2.332 δολάρια η ουγκιά για άμεση παράδοση.

Αν και το Bitcoin υποχώρησε ελαφρά χθες, η τιμή του -πάνω από τα 62.300 δολάρια- έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021.

Τους τελευταίου­ς μήνες επίσης, η αύξηση των επιτοκίων κατέστρεψε αρκετές περιφερεια­κές τράπεζες που ήταν γεμάτες με κρατικά ομόλογα χαμηλής απόδοσης.

Η Republic First Bank έγινε η πρώτη αμερικανικ­ή περιφερεια­κή τράπεζα που κατέρρευσε φέτος και ταυτόχρονα η τελευταία προσθήκη στη «λίστα» των μικρομεσαί­ων τραπεζών που ξεκίνησαν να καταρρέουν πριν από έναν χρόνο.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Δεδομένου ότι το δολάριο ανήκει πλέον σε περισσότερ­ο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, η εύρεση ενός τρισεκατομ­μυρίου δολαρίων κάθε 100 ημέρες γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
SHUTTERSTO­CK Δεδομένου ότι το δολάριο ανήκει πλέον σε περισσότερ­ο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, η εύρεση ενός τρισεκατομ­μυρίου δολαρίων κάθε 100 ημέρες γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece