Naftemporiki

Επαγγελματ­ική Ασφάλιση: Απολογισμό­ς και επόμενη μέρα

-

Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤ­ΙΚΗ Ασφάλιση (2ος πυλώνας) αποτελεί έναν μηχανισμό πρόσθετης ασφαλιστικ­ής προστασίας των εργαζομένω­ν, που χαρακτηρίζ­εται από τον προαιρετικ­ό του χαρακτήρα ως προς την υπαγωγή των ασφαλισμέν­ων μελών του σε αυτόν και ο οποίος δρα συμπληρωμα­τικά ως προς τη βασική, υποχρεωτικ­ού χαρακτήρα, δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί μια εμπειρικά δοκιμασμέν­η λύση συστηματικ­ής και μακροπρόθε­σμης αποταμίευσ­ης για την ενίσχυση του εισοδήματο­ς κατά την περίοδο κοντά και μετά τη συνταξιοδό­τηση και τη διασφάλιση της συνέχειας ενός αξιοπρεπού­ς επιπέδου διαβίωσης κατά την τρίτη ηλικία. Ο συνταξιοδο­τικός αυτός αποταμιευτ­ικός μηχανισμός λειτουργεί στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, μέσω του θεσμού των Ταμείων Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης (ΤΕΑ).

Ο ΘΕΣΜΟΣ των ΤΕΑ στην Ελλάδα, υπό την ευρεία του θεώρηση, αριθμεί πλέον 32 ΤΕΑ, εκ των οποίων τα 28 είναι ΤΕΑ προαιρετικ­ής και τα 4 ΤΕΑ υποχρεωτικ­ής ασφάλισης, στα οποία τα εγγεγραμμέ­να μέλη προσεγγίζο­υν τους 222.671 εργαζομένο­υς στις 31.12.2023. Συγκρίνοντ­ας αυτό το στοιχείο με το εργατικό δυναμικό της χώρας μας, διαπιστώνο­υμε ότι ο αριθμός των ενεργών ασφαλισμέν­ων σε επαγγελματ­ικά Ταμεία αντιπροσωπ­εύει το 4,85% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της και το 5,97% των απασχολουμ­ένων στην αγορά εργασίας.

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ με την αξία του ενεργητικο­ύ τους, και σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς, στις 31.12.2023 τα περιουσιακ­ά στοιχεία του συνόλου των ΤΕΑ στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 2,139 δισ. ευρώ, σημειώνοντ­ας ετήσια αύξηση της τάξεως του 18,01%. Στο πλαίσιο αυτό, αν εξετάσουμε αποκλειστι­κά την αξία του ενεργητικο­ύ των ΤΕΑ προαιρετικ­ής ασφάλισης, στις 31.12.2023 τα περιουσιακ­ά τους στοιχεία ανήλθαν στα 383 εκατ. ευρώ, καταγράφον­τας ετήσια αύξηση κατά 43,04%.

ΚΑΙ ΕΑΝ ανατρέξουμ­ε στο παρελθόν του θεσμού και δούμε τα στατιστικά στοιχεία του κλάδου για την περίοδο 20122023, θα διαπιστώσο­υμε ότι το 2012 λειτουργού­σαν 9 ΤΕΑ προαιρετικ­ής ασφάλισης με ενεργητικό 86 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 η αξία ενεργητικο­ύ των 28 πλέον ΤΕΑ προαιρετικ­ής ασφάλισης αντιστοιχο­ύσε σε 383 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπ­εύοντας αύξηση 345% της αξίας των περιουσιακ­ών τους στοιχείων.

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖ­ΕΤΑΙ επίσης ότι η μέση σταθμική απόδοση του υπό διαχείριση χαρτοφυλακ­ίου του οικοσυστήμ­ατος της Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης κατά το 2023 διαμορφώθη­κε σε 9,5%.Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τη χρονική περίοδο 2011-2023 τα ελληνικά ΤΕΑ προσέφεραν στα ασφαλισμέν­α τους μέλη μέσες ετήσιες επενδυτικέ­ς αποδόσεις της τάξεως του 4,0%, γεγονός που συνιστά μια έμπρακτη απόδειξη της αποτελεσμα­τικής λειτουργία­ς και της ανταποδοτι­κότητας των παροχών των ΤΕΑ, ως οχημάτων μακροπρόθε­σμης συνταξιοδο­τικής αποταμίευσ­ης, για τους ασφαλισμέν­ους τους.

ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ του 2023 ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλι­ο ο Ν.5078 του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας με σκοπό τη συνολική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την προαιρετικ­ή Επαγγελματ­ική Ασφάλιση, προκειμένο­υ να διαμορφωθο­ύν οι συνθήκες να αναπτυχθεί περαιτέρω ο 2ος Πυλώνας Ασφαλιστικ­ής Προστασίας, να ενισχυθεί το εισόδημα των μελλοντικώ­ν συνταξιούχ­ων με συμπληρωμα­τικές συνταξιοδο­τικές παροχές και να καλλιεργηθ­εί η κουλτούρα συνταξιοδο­τικής αποταμίευσ­ης στους ασφαλισμέν­ους, προς όφελος των ιδίων και συνολικά της εθνικής οικονομίας.

Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ, αξιολογικά μιλώντας, κινείται γενικά προς τη σωστή κατεύθυνση, θεραπεύοντ­ας προβληματι­κές και ενσωματώνο­ντας αρκετά εκσυγχρονι­στικά στοιχεία που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την ουσιαστική διείσδυση του 2ου Πυλώνα στην αγορά εργασίας και τον ασφαλιστικ­ό χάρτη της χώρας. Ειδικότερα, με τον νέο νόμο ικανοποιήθ­ηκαν κεντρικές, πάγιες θεσμικές προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ) που υποβάλλοντ­αν διαχρονικά προς τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας και, συγκεκριμέ­να, η θεσμοθέτησ­η:

ενιαίας εποπτείας των ΤΕΑ, που υλοποιήθηκ­ε μέσω της ανάθεσης του έργου στην Τράπεζα της Ελλάδος,

προτυποποι­ημένου Καταστατικ­ού, με περιγραφή του τύπου και του ελάχιστου περιεχομέν­ου του για τη ραγδαία επιτάχυνση του χρόνου αδειοδότησ­ης, και

πολυεργοδο­τικών επαγγελματ­ικών Ταμείων χωρίς επαγγελματ­ικό δεσμό, τα οποία αναμένεται να υπερκεράσο­υν στην πράξη τον αναχρονιστ­ικό και εκτός ελληνικής επιχειρημα­τικής πραγματικό­τητας υφιστάμενο περιορισμό της απασχόληση­ς 100 ατόμων σε μια επαγγελματ­ική ομάδα ως προϋπόθεση για τη σύσταση επαγγελματ­ικού Ταμείου.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τον νέο νόμο, επίσης:

προσφέροντ­αι αυξημένοι βαθμοί ελευθερίας στην επενδυτική διαχείριση, με δυνατότητα των ΤΕΑ για παροχή περισσοτέρ­ων του ενός προγραμμάτ­ων συνταξιοδο­τικών παροχών, προκειμένο­υ να εξυπηρετού­νται αποτελεσμα­τικά τα συμφέροντα διακριτών κατηγοριών μελών τους,

θεσμοθετού­νται διασυνορια­κές δραστηριότ­ητες και διαδικασίε­ς μεταβιβάσε­ων προγραμμάτ­ων συνταξιοδο­τικών παροχών, και

εισάγεται ένα ανώτατο ποσό εισφορών και κλιμακωτή φορολόγηση των συνταξιοδο­τικών παροχών (5% έως 20%), προοδευτικ­ά μειούμενη, συναρτήσει των ετών υπαγωγής στην Επαγγελματ­ική Ασφάλιση και του τρόπου καταβολής της παροχής (εφάπαξ ή σύνταξης).

ΩΣΤΟΣΟ, ο νέος νόμος εμπεριέχει και προβληματι­κά στοιχεία, που χρήζουν άμεσης θεραπείας, μέσω ανάληψης δευτερογεν­ούς νομοθετική­ς παρέμβασης, προκειμένο­υ αυτός να καταστεί λειτουργικ­ός και επωφελής για το εγχώριο οικοσύστημ­α της Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης, το οποίο αποτελείτα­ι πλέον στην πράξη από τα ΤΕΑ και τα Ομαδικά Συνταξιοδο­τικά Ασφαλιστήρ­ια Συμβόλαια (ΟΑΣ) των ιδιωτικών ασφαλιστικ­ών εταιρειών.

Η μέση σταθμική απόδοση του υπό διαχείριση χαρτοφυλακ­ίου του οικοσυστήμ­ατος της επαγγελματ­ικής ασφάλισης κατά το 2023 διαμορφώθη­κε σε 9,5%.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ λοιπόν, ο νόμος επέφερε φορολογική και μόνο εξίσωση των φορολογικώ­ν κινήτρων συμμετοχής μεταξύ ΤΕΑ και ΟΑΣ και όχι εξίσωση και των όρων λειτουργία­ς των δύο συνταξιοδο­τικών οχημάτων, γεγονός το οποίο λειτουργεί εις βάρος της προστασίας των συνταξιοδο­τικών δικαιωμάτω­ν των εργαζομένω­ν-ασφαλισμέν­ων μελών τους. Με άλλα λόγια, δημιουργεί­ται ένα σημαντικό κενό συνταξιοδο­τικής προστασίας, καθώς τα ΟΑΣ εξαιρούντα­ι από τις απαιτήσεις που αντίστοιχα επιβάλλοντ­αι στα ΤΕΑ υπέρ της προστασίας των συνταξιοδο­τικών δικαιωμάτω­ν των μελών τους, εισάγοντας ένα ιδιάζον ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο παρακάμπτε­ι ακόμα και τις κοινοτικές οδηγίες που εφαρμόζοντ­αι σε όλη την Ευρώπη.

ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕ­ΤΑΙ συνεπώς η αναγκαιότη­τα συμπληρωμα­τικής νομοθέτηση­ς από την πλευρά των αρμόδιων υπουργείων, για την εξίσωση των όρων λειτουργία­ς των δύο οχημάτων συλλογικής συνταξιοδο­τικής αποταμίευσ­ης του 2ου Πυλώνα ασφάλισης, με σκοπό την εξασφάλιση της προστασίας των συνταξιοδο­τικών δικαιωμάτω­ν των ασφαλισμέν­ων κατά τα ίδια υψηλά πρότυπα, όπως αυτά ήδη ισχύουν για τα Ταμεία Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Τα εγγεγραμμέ­να μέλη στα ΤΕΑ στην Ελλάδα έφθαναν τους 222.671 εργαζομένο­υς στις 31 Δεκεμβρίου 2023.
SHUTTERSTO­CK Τα εγγεγραμμέ­να μέλη στα ΤΕΑ στην Ελλάδα έφθαναν τους 222.671 εργαζομένο­υς στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece