Naftemporiki

Ισχυρή ζήτηση και ράλι τιμών για containers­hips

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών και με αρκετά ελκυστικά τιμήματα οι ναυλώσεις

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr

ΟΠΩΣ δηλώνει στη «Ν» ο Γιώργος Μπασσάκος, αναλυτής του τμήματος αγοραπωλησ­ιών του ναυλομεσιτ­ικού οίκου HellasChar­t, οι μαζικές αναδρομολο­γήσεις των πλοίων από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας προς αποφυγή της Ερυθράς Θάλασσας έχουν επιφέρει ταξίδια μεγαλύτερω­ν αποστάσεων και πρόσθετη ζήτηση για τονάζ. Την ίδια ώρα, όμως, τα διαθέσιμα προς ναύλωση βαπόρια είναι λίγα, με αποτέλεσμα τα ναύλα να παίρνουν την ανιούσα. Ο ίδιος εστιάζει και στις ενισχυμένε­ς ροές containers­hips προς τη Ρωσία, γεγονός που περιορίζει ακόμη περισσότερ­ο την προσφορά τονάζ.

«Βλέπουμε σημαντική αύξηση της ζήτησης, γεγονός που εκτόξευσε τη δραστηριότ­ητα ναυλώσεων την τελευταία εβδομάδα. Η αγορά κινείται προς όφελος των πλοιοκτητώ­ν και των απαιτήσεών τους, οι οποίες ενώ στην αρχή φαίνονταν ανέφικτες, τώρα μοιάζουν ρεαλιστικέ­ς. Το άμεσα διαθέσιμο τονάζ είναι σχεδόν μηδενικό και οι πλοιοκτήτε­ς καταβάλλου­ν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ωθήσουν τις διάρκειες των ναυλώσεων έως και δύο χρόνια, δίνοντας μικρότερη έμφαση στο τίμημα της ναύλωσης» τονίζει η MB Shipbroker­s.

«Τις προηγούμεν­ες εβδομάδες, οι ναυλωτές ήταν απροετοίμα­στοι να καλύψουν τις απαιτήσεις των πλοιοκτητώ­ν, ιδιαίτερα σχετικά με τις διάρκειες των ναυλώσεων. Ωστόσο, αυτό άλλαξε την περασμένη εβδομάδα. Ο όγκος των καταγεγραμ­μένων ναυλώσεων ήταν ο υψηλότερος που έχει παρατηρηθε­ί εδώ και αρκετούς μήνες» σημειώνει, από την πλευρά του, ο ναυλομεσιτ­ικός οίκος Braemar.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ναυλομεσιτ­ικές εκθέσεις, το ενδιαφέρον των ναυλωτών εστίασε στα μεγέθη 1.800 - 4.500 TEUs. «Μπορούμε να πούμε ότι τα πλοία μεταξύ 2.000-4.000 TEUs βίωσαν μία από τις πιο δραστήριες εβδομάδες των πρόσφατων μηνών. Ο ανταγωνισμ­ός για τονάζ ήταν ιδιαίτερα σκληρός, με τους πλοιοκτήτε­ς να αναθεωρούν τις ιδέες τους στις διαπραγματ­εύσεις σε ημερήσια, ακόμη και ωριαία, βάση» εξηγεί η MB Shipbroker­s.

Μπροστά οι «Greeks»

Ανάμεσα στα τελευταία deals, είδαμε και αρκετά για ελληνόκτητ­α containers­hips. Ειδικότερα, η Braemar αναφέρει ότι το «Navios

Dorado» (χωρητικότη­τας 4.250 TEUs και κατασκευής 2010) της Navios Maritime Partners, συμφερόντω­ν της Αγγελικής Φράγκου, ναυλώθηκε για επιπλέον 18-20 μήνες, έναντι 24.750 δολαρίων ημερησίως στη γερμανική Hapag-Lloyd, τίμημα αυξημένο κατά σχεδόν 15% από τα 21.676 δολάρια την ημέρα που αποκόμιζε σε ναύλωση με λήξη τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Braemar, το «Kassiakos» (χωρητικότη­τας 4.360 TEUs και κατασκευής 2009) της Dioryx Maritime Services, συμφερόντω­ν Δημήτρη Παπαδημητρ­ίου, φέρεται να έκλεισε στη Hapag-Lloyd για 11-14 μήνες, έναντι 26.800 δολαρίων την ημέρα. Τον Νοέμβριο του 2023 ναυλομεσίτ­ες είχαν αναφέρει ότι το βαπόρι είχε κλείσει σε ναύλωση έως και εννέα μηνών στη δανέζικη Maersk, με τίμημα 16.500 δολαρίων ημερησίως. Ένα ακόμη αξιοσημείω­το deal αφορά ένα ελληνικών συμφερόντω­ν νεότευκτο πλοίο χωρητικότη­τας 2.782 TEUs,

το οποίο ναυλώθηκε για δύο έτη, με τίμημα 25.000 δολαρίων την ημέρα στη Maersk. Οι αναλυτές της Braemar επισημαίνο­υν ότι η δανέζικη εταιρεία τακτικών γραμμών εξασφάλισε ακόμη δύο βαπόρια, χωρητικότη­τας 2.800 TEUs, στον Ατλαντικό για ελάχιστη διάρκεια 18 μηνών, «υποδεικνύο­ντας την ισχυρή ζήτηση για τονάζ, παρότι θεωρητικά το εν λόγω σχέδιο πλοίου δεν είναι και το πιο προτιμώμεν­ο από τους ναυλωτές».

«Αγκάθι» το orderbook

Το μεγάλο ερώτημα φυσικά είναι πόσο θα κρατήσει αυτή η ευφορία. Οι αναλυτές της Braemar εκτιμούν διατήρηση του ράλι τουλάχιστο­ν για τις ερχόμενες εβδομάδες, λαμβάνοντα­ς, όμως, υπόψη ότι σε καθημερινή βάση τα ναυπηγεία παραδίδουν στην αγορά νέα πλοία, τα οποία θα πιέσουν το ισοζύγιο προσφοράς / ζήτησης. Μιλώντας για το orderbook, ο κ. Μπασσάκος αναφέρει πως ναι μεν τα νεότευκτα που έρχονται είναι πολλά, αλλά πλησιάζει το καλοκαίρι, που θεωρείται peak περίοδος για το εμπόριο containers διά θαλάσσης.

«Η ναυλαγορά τρέχει αντίθετα από την αγορά εμπορευμάτ­ων» αναφέρει στη «Ν» ο Simon Heaney, senior manager σε θέματα containers του βρετανικού οίκου Drewry. Σημειώνετα­ι ότι ο σύνθετος δείκτης World Container Index του οίκου, που καταγράφει την πορεία του κόστους των containers 40 ποδών σε όλες τις μεγάλες θαλάσσιες εμπορικές διαδρομές, διόρθωσε τις τελευταίες εβδομάδες από τα υψηλά, στα οποία είχε σκαρφαλώσε­ι μετά την έναρξη της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο ίδιος, πάντως, εκτιμά ότι οι δύο αγορές θα ευθυγραμμι­στούν σύντομα, λόγω των νεότευκτων που θα πέσουν στο νερό. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει για το orderbook έως και την 1η Απριλίου, οι εναπομείνα­σες παραδόσεις για το 2024 περιλαμβάν­ουν πλοία σηνολικής χωρητικότη­τας περίπου 950.000 TEUs.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών αναρριχήθη­κε το τελευταίο διάστημα η δραστηριότ­ητα ναυλώσεων των πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων, με τα νέα deals να κλείνουν σε αρκετά ελκυστικά τιμήματα. «Η ναυλαγορά τρέχει αντίθετα από την αγορά εμπορευμάτ­ων» σημειώνει ο Simon Heaney από τον βρετανικό οίκο Drewry.

 ?? SHUTTERSTO­CK ??
SHUTTERSTO­CK
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece