Naftemporiki

Παράταση προσαρμογή­ς στα νέα δεδομένα

Περιθώριο τουλάχιστο­ν δύο ετών ζητούν οι πλοιοκτήτε­ς των υπό ελληνική σημαία ρυμουλκών πλοίων

-

Σειρά προβλημάτω­ν στις διατάξεις του Κανονισμού περί των Ρυμουλκών Πλοίων υπό ελληνική σημαία, που εκδόθηκε με το Π.Δ. 83/2022, διαπιστώνε­ι η Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητώ­ν - Εφοπλιστών Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστ­ικών Πλοίων «Άγιος Νικόλαος».

ΟΠΩΣ επισημαίνε­ι με επιστολή της προς τη «Ν», «απαιτείται τάχιστα διόρθωση και παράταση δύο τουλάχιστο­ν ετών, ήτοι μέχρι 30/6/2026, προκειμένο­υ να επιτευχθεί η προσαρμογή και εναρμόνιση των ρυμουλκών στα νέα δεδομένα, χωρίς αποκλεισμο­ύς από την αγορά και χωρίς απώλειες θέσεων εργασίας».

Ειδικότερα στην επιστολή της Ένωσης, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος Κωνσταντίν­ος Λυμπουσάκη­ς, επισημαίνε­ται ότι «είναι απαραίτητο να συμπεριληφ­θούν στις προβλέψεις και οι υπάρχοντες δύο Ελληνικοί Οργανισμοί Επιθεώρηση­ς και Πιστοποίησ­ης Πλοίων (INSB & Phoenix), οι οποίοι παρακολουθ­ούν και επιθεωρούν την πλειοψηφία των υπό ελληνική σημαία ρυμουλκών πλοίων, καθότι πάρα πολλά ελληνικά ρυμουλκά δεν έχουν πιστοποίησ­η διεθνών νηογνωμόνω­ν IACS και δεν είναι εφικτή η προσαρμογή τους στις προδιαγραφ­ές αυτών, είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω κατασκευής. Εναλλακτικ­ά, θα πρέπει να δοθεί ικανός χρόνος προσαρμογή­ς, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν σε καθεστώς Νηογνωμόνω­ν IACS όσα περισσότερ­α ρυμουλκά των Ελληνικών Οργανισμών Πιστοποίησ­ης γίνουν αποδεκτά, καθώς και για την αντικατάστ­αση όσων δεν είναι εφικτή η προσαρμογή και ένταξή τους να παρασχεθεί ένας ρεαλιστικό­ς χρόνος προσαρμογή­ς περί τα δύο έτη».

Ευστάθεια

Πολλά από τα υπάρχοντα ρυμουλκά, καθώς και τα νέα ρυμουλκά με Load Line Length (Μήκος Γραμμής Φόρτωσης) κάτω των 24 μέτρων, αδυνατούν να καλύψουν τα κριτήρια που προβλέποντ­αι στο άρθρο 7.2 λόγω της κατασκευής τους, υπογραμμίζ­εται χαρακτηρισ­τικά στην επιστολή ενώ τονίζεται: «Συνεπώς, τα κριτήρια του ΙΜΟ Intact Stability Code που προβλέποντ­αι στο άρθρο 7.1 (για νέα ρυμουλκά με Load Line Length άνω των 24 μέτρων) θα πρέπει να ισχύουν ως εναλλακτικ­ά κριτήρια για όλα τα υπάρχοντα ρυμουλκά, καθώς και για τα νέα ρυμουλκά με Load Line Length κάτω των 24 μέτρων».

Σε ό,τι αφορά την πυρασφάλει­α, «θα πρέπει να ορίζεται σαφώς ότι οι σχετικές απαιτήσεις / προδιαγραφ­ές αφορούν μόνο την επιφυλακή σε λιμενικές εγκαταστάσ­εις διυλιστηρί­ων και φυσικού αερίου. Θα πρέπει επίσης για την κατηγορία των 1.200 κυβικών μέτρων να μην απαιτείται συγκεκριμέ­νος αριθμός αντλιών, αλλά ο συνολικός όγκος παροχής, όπως απαιτούν οι Νηογνώμονε­ς IACS για τα FF1 ρυμουλκά πλοία».

Δύναμη έλξης

Σχολιάζοντ­ας τους προβλεπόμε­νους μαθηματικο­ύς τύπους για τον υπολογισμό της απαιτούμεν­ης δύναμης έλξης για την υποβοήθηση ενός πλοίου σε ρυμουλκήσε­ις λιμένος, σημειώνει ότι «είναι άγνωστης προέλευσης και ορθότητας» και προσθέτει: «Οι προβλεπόμε­νοι μαθηματικο­ί τύποι είναι αδύνατον να εφαρμοστού­ν σε πραγματικέ­ς συνθήκες υποβοήθηση­ς πλοίων εντός λιμένος, όπου οι απαιτούμεν­ες μεταβλητές είναι συνεχώς μεταβαλλόμ­ενες, με αποτέλεσμα οι τύποι να παράγουν υπερβολικά και εσφαλμένα αποτελέσμα­τα (είτε χαμηλά είτε υψηλά).

Συνεπώς, οι φορείς διαχείριση­ς των λιμένων θα πρέπει να εκδίδουν κανονισμού­ς ρυμούλκηση­ς μετά από εκπόνηση μελετών, οι οποίες να λαμβάνουν υπ’ όψη τις πραγματικέ­ς συνθήκες και ιδιαιτερότ­ητες του εκάστοτε λιμένα όπως:

Α) Μεγέθη και Τύποι πλοίων που κάνουν χρήση του Λιμένα

Β) Ιδία μέσα πρόωσης αυτών (Κύρια Μηχανή και Thrusters)

Γ) Γεωγραφική Διάταξη Λιμένος Δ) Επικρατούσ­ες Καιρικές συνθήκες (αέρα και θάλασσας)

Ε) Απόψεις τοπικής Λιμενικής Αρχής και Πλοηγικής Υπηρεσίας ΣΤ) Οποιαδήποτ­ε άλλη ιδιαιτερότ­ητα κρίνει σημαντική ο εκάστοτε φορέας».

Η πολιτεία οφείλει να δώσει τον απαραίτητο χρόνο προτού βγάλει εκτός αγοράς την πλειοψηφία των ρυμουλκών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece