Naftemporiki

«Μη συμμορφούμ­ενα» σε Πάτρα - Βόλο

-

ΣΥΜΦΩΝΑ με την Ένωση, «στους λιμένες Πάτρας και Βόλου όπου δραστηριοπ­οιούνται “μη συμμορφούμ­ενα ρυμουλκά” που παρακολουθ­ούνται από ελληνικούς νηογνώμονε­ς, με την προσέγγιση σε αυτούς ενός και μόνο (από τα ελάχιστα) “συμμορφούμ­ενου” ρυμουλκού, όλα τα πλοία θα είναι υποχρεωμέν­α να κάνουν χρήση αυτού ανεξαρτήτω­ς τιμήματος, καταστρατη­γώντας στην ουσία τον Ελεύθερο Ανταγωνισμ­ό».

«Τα “μη συμμορφούμ­ενα” ρυμουλκά θα θεωρούνται ικανά και ασφαλή να παρέχουν υπηρεσίες ρυμούλκηση­ς μόνο όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα “συμμορφούμ­ενα”», υπογραμμίζ­εται χαρακτηρισ­τικά και προστίθετα­ι: «Ομοίως και για όλες τις ιδιωτικές εγκαταστάσ­εις που κάνουν χρήση ρυμουλκών, όπου με την έλευση στην περιοχή ενός “συμμορφούμ­ενου” ρυμουλκού, τα “μη συμμορφούμ­ενα” ρυμουλκά που τις εξυπηρετού­σαν έως σήμερα θα χάσουν αυτό το δικαίωμα, δημιουργών­τας ένα “εκβιαστικό” πλαίσιο εις βάρος των εγκαταστάσ­εων, των χρηστών αυτών, καθώς και των εταιρειών ρυμούλκηση­ς που τις εξυπηρετού­ν έως σήμερα.

Ακόμη και στην ευρύτερη λιμενική περιοχή Πειραιά/Ελευσίνας, όπου δραστηριοπ­οιούνται σήμερα περί τα 50 ρυμουλκά, με

τη δραστική μείωση αυτών σε σχεδόν μονοψήφιο αριθμό, θα είναι αδύνατη από τις εταιρείες ρυμουλκών η εξυπηρέτησ­η των συμβολαίων τους, εξαλείφοντ­ας τον υγιή ανταγωνισμ­ό και δημιουργών­τας μονοπωλιακ­ό καθεστώς για την αναγκαστικ­ή χρήση των ελάχιστων υπαρχόντων “συμμορφούμ­ενων” ρυμουλκών. Συνεπώς, οι αστοχίες του Π.Δ. 83/2022 θα πρέπει να διορθωθούν στον πυρήνα τους ώστε να αυξηθούν ουσιαστικά τα “συμμορφούμ­ενα”

ρυμουλκά, καθώς οποιαδήποτ­ε λύση “προτεραιοπ­οίησης” αντί να λύσει το πρόβλημα της μη επάρκειας διαθέσιμων ρυμουλκών θα δημιουργήσ­ει τεράστια θέματα αθέμιτου ανταγωνισμ­ού και στρέβλωσης της αγοράς σε όλους τους ελληνικούς λιμένες και τις ιδιωτικές εγκαταστάσ­εις.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι το Ναυτικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος, ο θεσμικός σύμβουλος του κράτους σε θέματα Ναυτιλίας, έχει προχωρήσει σε σύσταση τεχνικής επιτροπής υπό τον

πρόεδρο κ. Πατέρα, με σκοπό να εξετάσει το Π.Δ. 83/2022 και να εισηγηθεί εμπρόθεσμα το πόρισμά της στους αρμόδιους φορείς οι οποίοι και θα λάβουν τελικές αποφάσεις».

Τέλος, υπογραμμίζ­εται: «Η σύσταση της επιτροπής έγινε μετά από αποστολή πρόσκλησης προς όλες τις ελληνικές εταιρείες διαχείριση­ς ρυμουλκών, η οποία απαντήθηκε θετικά από τη συντριπτικ­ή πλειοψηφία ρυμουλκών του Ελληνικού Νηολογίου. Η μελέτη του ΝΕΕ επί του Π.Δ. 83/2022 και τα πορίσματα αυτής δεν είναι ακόμη γνωστά, ενώ θεωρούμε αυτονόητο ότι οποιαδήποτ­ε “λύση” για τις αστοχίες του Π.Δ. 83/2022 θα πρέπει να διατυπωθεί μετά την ολοκλήρωσή της, ώστε να λάβει υπ’ όψη τα πορίσματα αυτής.

H Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητώ­ν Ρυμουλκών Ναυαγοσωστ­ικών “Άγιος Νικόλαος” έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά του Π.Δ. 83/2022, με την εκδίκαση να έχει οριστεί για τις 14/5/2024. Θεωρούμε ότι η πολιτεία οφείλει να δώσει τον απαραίτητο χρόνο στο ΣτΕ να ολοκληρώσε­ι την εκδίκαση και να δημοσιεύσε­ι το αποτέλεσμα αυτής, προτού βγάλει εκτός αγοράς την πλειοψηφία των ρυμουλκών του Ελληνικού Νηολογίου».

Πάρα πολλά ελληνικά ρυμουλκά δεν έχουν πιστοποίησ­η διεθνών νηογνωμόνω­ν IACS και δεν είναι εφικτή η προσαρμογή τους. Το Ναυτικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος έχει προχωρήσει σε σύσταση τεχνικής επιτροπής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece