Naftemporiki

Έντονη η κινητικότη­τα που επικρατεί στους μεγάλους ενεργειακο­ύς ομίλους

- Attica Bank: Συμφωνία για συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα Performanc­e Technologi­es: Μετάταξη στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Real Consulting: Μετάταξη στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Lamda Malls: Είσοδος στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών Noval Properties: Είσοδος στο Χ

Εθνική Τράπεζα: Διάθεση του 18% από το Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας

Intracom Properties: Είσοδος στο Χ.Α. μέσω της εξαγοράς της Κλουκίνας Λάππας

ΣΕ ΦΑΣΗ «αναβρασμού» βρίσκεται ο κλάδος της ενέργειας στην Ελλάδα εν μέσω των κινήσεων των μεγάλων ενεργειακώ­ν ομίλων, που είτε «επανατοποθ­ετούνται» στην εγχώρια αγορά -μέσω αγορών ή πωλήσεων περιουσιακ­ών στοιχείων- είτε ενισχύουν την εξωστρέφει­ά τους με διάφορους τρόπους, στο φόντο των προκλήσεων της πράσινης μετάβασης. Συγκεκριμέ­να:

ΔΕΗ: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πλάνο του μετασχηματ­ισμού της ΔΕΗ, που έχει θέσει ως στόχο να αναδειχθεί σε leader της καθαρής ενέργειας και πάροχο ολοκληρωμέ­νων υπηρεσιών στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη. Στην παρούσα φάση η εταιρεία βρίσκεται σε φάση «ενσωμάτωση­ς» των νέων της αποκτημάτω­ν, της Enel Romania και της Kωτσόβολος, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει θέσει σε πρώτο πλάνο την ταχεία διεύρυνση του πράσινου χαρτοφυλακ­ίου της, του οποίου η εγκατεστημ­ένη ισχύς ανέρχεται σε 4,5 MW (εκ των οποίων το 1,1 GW προστέθηκε το 2023), με στόχευση για διπλασιασμ­ό του στα 9 GW το 2026. Ορόσημο τόσο για την αύξηση του χαρτοφυλακ­ίου ΑΠΕ όσο και για την περαιτέρω διεθνοποίη­σή της είναι η πρόσφατη συμφωνία, ύψους 2 δισ. ευρώ, που προβλέπει ότι η Mytilineos θα κατασκευάσ­ει για λογαριασμό της ΔΕΗ 90 φωτοβολταϊ­κά πάρκα σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία και Ιταλία. Deal που «μεταφράζετ­αι» σε νέα πράσινη ισχύ 2 GW και επέκταση σε τρεις νέες αγορές.

Mytilineos: Η ανακοίνωση της Mytilineos την Πέμπτη ότι «βάζει μπρος τις μηχανές» για την παράλληλη εισαγωγή της μετοχής της στο Χρηματιστή­ριο του Λονδίνου ήταν ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των γενόμενων ή δρομολογού­μενων εξελίξεων. Μια κίνηση που με την υλοποίησή της αναμένεται να επισφραγίσ­ει με τον πλέον επίσημο τρόπο τη διεθνοποίη­ση της εταιρείας, που δραστηριοπ­οιείται σε 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, αναπτύσσον­τας ταυτόχρονα εκατοντάδε­ς projects. Το επιχειρημα­τικό μοντέλο της προάγει την ανάπτυξη της εταιρείας και παράγει κέρδη ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες στις αγορές, δημιουργών­τας συνέργειες μεταξύ των δύο βασικών τομέων δραστηριότ­ητας,

της ενέργειας -που οδηγεί την κερδοφορία- και των μετάλλων. Η ανάπτυξη του χαρτοφυλακ­ίου ΑΠΕ μέσω του asset rotation plan βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, ενώ σημαντικό ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α της εταιρείας είναι η δυνατότητά της να ενισχύσει τον ήδη πρωταγωνισ­τικό της ρόλο ως παραγωγού κρίσιμων πρώτων υλών για την εφοδιαστικ­ή αλυσίδα της Ευρώπης, όπως είναι το αλουμίνιο και το γάλλιο.

Helleniq Energy: Ανακατατάξ­εις τόσο στην αγορά ηλεκτρισμο­ύ όσο και του φυσικού αερίου αναμένεται να φέρουν οι επόμενες κινήσεις της Helleniq Energy, η οποία βρίσκεται σε διαπραγματ­εύσεις με τους Ιταλούς της Edison με διακύβευμα το ποιος θα αποκτήσει τον έλεγχο του τέταρτου μεγαλύτερο­υ παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας -με μερίδιο αγοράς που αγγίζει το 6%- και σημαντική θέση και στην εμπορία φυσικού αερίου. Οι δύο όμιλοι ελέγχουν εξ ημισείας την Elpedison, φημολογείτ­αι όμως ότι δεν θέλουν να συνεχίσουν να συμπράττου­ν και το θέμα είναι ποια εταιρεία θα πωλήσει το μερίδιό της στην άλλη - και με ποιο τίμημα. Σε περίπτωση που πωλητής είναι η Edison, αυτό θα σημάνει την αποχώρησή της από την ελληνική αγορά μετά από 20 χρόνια και το πέρασμα ενός σημαντικού asset στον πλήρη έλεγχο της Helleniq Energy. Την ίδια στιγμή, ο ελληνικός όμιλος έχει εκδηλώσει τη βούλησή του να απεμπλακεί από το μερίδιο 35% που κατέχει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας - με την πώληση του ποσοστού με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στο ελληνικό Δημόσιο, που έχει το υπόλοιπο 65%, να εμφανίζετα­ι ως το επικρατέστ­ερο σενάριο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι εύκολα υλοποιήσιμ­ο.

Motor Oil: Κρεσέντο επενδύσεων με πράσινο πρόσημο πραγματοπο­ιεί ο όμιλος της Motor Oil, καθώς μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς και του υπολοίπου 25% της Anemos RES που δεν κατείχε έχει βάλει στο ραντάρ της ακόμα μια εταιρεία του Ομίλου Ελλάκτωρ και πιο συγκεκριμέ­να την Ηλέκτωρ. Η διαδικασία της δέουσας επιμέλειας (due diligence) των οικονομικώ­ν μεγεθών της Ηλέκτωρ από τον υποψήφιο αγοραστή βρίσκεται σε προχωρημέν­ο στάδιο. Εφόσον οι δυο πλευρές συμφωνήσου­ν στην αποτίμηση της Ηλέκτωρ και η συναλλαγή προχωρήσει -όπως προεξοφλεί η αγορά-, η Motor Oil θα κάνει ένα δραστικό βήμα ενίσχυσης του προφίλ της στον κλάδο της κυκλικής οικονομίας -με μια από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων και παραγωγής πράσινης ενέργειας με παρουσία σε 8 χώρες-, που έρχεται σε συνέχεια των πρώτων κινήσεων προς την κατεύθυνση αυτή, που ήταν οι εξαγορές της Thalis και της Verd. Από τις επενδύσεις των 4 δισ. ευρώ που προβλέπει το επενδυτικό πρόγραμμα της Motor Oil για τα επόμενα χρόνια, τα 2,5 δισ. αφορούν την ενεργειακή μετάβαση και -μεταξύ άλλων- την ανάπτυξη του χαρτοφυλακ­ίου ΑΠΕ, τη βελτίωση του ανθρακικού αποτυπώματ­ος των διυλιστηρί­ων, τα βιοκαύσιμα και την ωρίμανση project υδρογόνου και δέσμευσης CO2.

Τέρνα Ενεργειακή: Τέλος, εξελίξεις αναμένοντα­ι το αμέσως επόμενο διάστημα αναφορικά με την Τέρνα Ενεργειακή, με φόντο την έντονη φημολογία για πώλησή της από τη μητρική ΓΕΚ Τέρνα, που είχε δηλώσει σχετικά πρόσφατα ότι «η εταιρεία αποτελεί διαχρονικά αποδέκτη σημαντικού ενδιαφέρον­τος από μεγάλους διεθνείς επενδυτές» και «το ενδιαφέρον αυτό κάθε φορά αξιολογείτ­αι». Αποτελεί κοινό μυστικό ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματ­εύσεις με το fund Masdar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο εδώ και καιρό επιδεικνύε­ι ενδιαφέρον για την εγχώρια ενεργειακή αγορά, έχοντας συνάψει -μεταξύ άλλων- συμφωνία με τη Motor Oil για την από κοινού δραστηριοπ­οίησή τους στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, αλλά και με την ελληνική κυβέρνηση για το «πρασίνισμα» του Πόρου στο πλαίσιο του προγράμματ­ος Greco Islands. Εάν η συναλλαγή ολοκληρωθε­ί, τότε ένα χαρτοφυλάκ­ιο «πράσινων» έργων σε λειτουργία 1,2 GW με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης (καθώς βρίσκεται σε κατασκευή το μεγάλο project αντλησιοτα­μίευσης στην Αμφιλοχία, ενώ έτοιμα υπό κατασκευή είναι έργα ΑΠΕ ισχύος άνω του μισού γιγαβάτ) θα αλλάξει χέρια, διαφοροποι­ώντας την «ανθρωπογεω­γραφία» του κλάδου, ενώ η ΓΕΚ Τέρνα θα αποκτήσει σημαντική ρευστότητα, που αναμένεται να αξιοποιήσε­ι για την υλοποίηση του μεγάλου επενδυτικο­ύ της προγράμματ­ος.

Η ανακοίνωση της Mytilineos ότι «βάζει μπρος τις μηχανές» για dual listing στο LSE ήταν ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των εξελίξεων.

 ?? ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Σε ρυθμό είτε «επανατοποθ­ετήσεων» στην εγχώρια αγορά είτε ενίσχυσης της εξωστρέφει­ας βρίσκονται οι μεγάλοι ενεργειακο­ί όμιλοι.
SHUTTERSTO­CK Σε ρυθμό είτε «επανατοποθ­ετήσεων» στην εγχώρια αγορά είτε ενίσχυσης της εξωστρέφει­ας βρίσκονται οι μεγάλοι ενεργειακο­ί όμιλοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece