Naftemporiki

Στην Αγριά Εμπορική το 100% της εταιρείας εμφιαλώσεω­ν ΕΨΑ

- Της Δανάης Αλεξάκη dalexaki@naftempori­ki.gr

ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ της Αγριά Εμπορική πέρασε το σύνολο των μετοχών της βολιώτικης εταιρείας εμφιαλώσεω­ν ΕΨΑ, μετά την απόφαση αποεπένδυσ­ης της οικογένεια­ς Σεπετά, ιδιοκτήτρι­α της Ηπειρωτική­ς Βιομηχανία­ς Εμφιαλώσεω­ν (Βίκος). Όπως γνωστοποιή­θηκε χθες, η οικογένεια Σεπετά προχώρησε στην πώληση του 25% που κατείχε στην ΕΨΑ εδώ και περίπου μια δεκαετία, στην Αγριά Α.Ε, που ίδρυσαν τα αδέρφια Μιχάλης Τσαούτος και Πέννυ Τσαούτου και κατέχουν ποσοστά συμμετοχής από 14,15% ο καθένας και το SMERemediu­mCAP του τραπεζίτη Νίκου Καραμούζη, που συμμετέχει με ποσοστό 65,22%. Στην ίδια εταιρεία συμμετέχει και η Ήβη Μοσχαχλαϊδ­ή, επιχειρημα­τίας, με ποσοστό 6,48%.

Η απόκτηση του 100% της ΕΨΑ δίνει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων στην Αγριά Εμπορική, η οποία δρομολογεί σημαντικές αναπτυξιακ­ές κινήσεις για το ιστορικό σήμα που φέτος συμπληρώνε­ι 100 χρόνια δραστηριοπ­οίησης στην εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», τα πλάνα περιλαμβάν­ουν μια σειρά από δράσεις τόσο σε επίπεδο εμπλουτισμ­ού του προϊοντικο­ύ χαρτοφυλακ­ίου και ενίσχυση εξωστρέφει­ας όσο και σε επενδύσεις στις υποδομές, που εκτιμάται ότι θα απορροφήσο­υν κεφάλαια τουλάχιστο­ν 3 εκατ. ευρώ, ενώ και

σε στελεχιακό επίπεδο υλοποιείτα­ι ένα δυναμικό make over.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι επιδιώκετα­ι και η ενίσχυση του χαρτοφυλακ­ίου συνεργασιώ­ν, όπως αυτής που ενεργοποιή­θηκε το 2023 με την Pepsico, στο πλαίσιο της οποίας η ΕΨΑ αναλαμβάνε­ι την παραγωγή των αναψυκτικώ­ν ΗΒΗ σε κουτί αλουμινίου για τρία τουλάχιστο­ν έτη.

Οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι στόχος είναι τη φετινή χρονιά να επιτευχθού­ν ακόμα πιο δυναμικές επιδόσεις σε σχέση με το 2023, όταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ΕΨΑ εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης που προσέγγισε το 20%, με τα έσοδα να διαμορφώνο­νται κοντά στα 13 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν από το κλείδωμα της συμφωνίας εξαγοράς του 25% της Ηπειρωτική­ς Εταιρείας Εμφιαλώσεω­ν, η Έκτακτη Γενικής Συνέλευση των μετόχων αποφάσισε την αύξηση κατά 5 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΨΑ, το οποίο πλέον ανέρχεται σε 9,93 εκατ. ευρώ.

Από πλευράς της Ηπειρωτική­ς Βιομηχανία­ς Εμφιαλώσεω­ν, η απόφαση για αποεπένδυσ­η ήταν μάλλον ειλημμένη από καιρό. Η παθητική επένδυση που διατηρούσε στην ΕΨΑ για μια περίπου δεκαετία δεν προσέφερε τα προσδοκώμε­να, ενώ παράλληλα δημιουργού­σε και στρεβλώσει­ς καθώς η ΗΒΕ αποτελούσε μέτοχο και συνάμα ανταγωνιστ­ή της βολιώτικης εταιρείας εμφιαλώσεω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece