Naftemporiki

Με άνοδο τζίρου κατά 8,25% η Καρέλιας στη χρήση του 2023

- Tης Λέττας Καλαμαρά lkalamara@naftempori­ki.gr

ΚΑΤΑ 5,1% υψηλότερο μέρισμα, στα 12,40 ευρώ/μετοχή, θα προτείνει προς διανομή στους μετόχους της η ελληνική καπνοβιομη­χανία Καρέλιας για τη χρήση του 2023 σε σύγκριση με το 2022 σε συνέχεια της θετικής πορείας της. Η εταιρεία κατά την προηγούμεν­η οικονομική χρήση κατέγραψε

αύξηση του κύκλου εργασιών της (καθαρός, χωρίς ΕΦΚ και ΦΠΑ) 8,25%, διατήρηση της κερδοφορία­ς της σε υψηλά επίπεδα και περαιτέρω ισχυροποίη­ση των ταμειακών διαθεσίμων της. Τα ενοποιημέν­α ίδια κεφάλαια του ομίλου ανέρχονται σε 713 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15,44%.

Αναφορικά με την πορεία το 2024 στην ελληνική αγορά, η πορεία των πωλήσεων κατά τους

πρώτους μήνες της τρέχουσας χρήσης δείχνει να κινείται σε ελαφρά ανοδική τροχιά, τόσο στα τσιγάρα όσο και στον καπνό, με τις premium οικογένειε­ς σημάτων της να κερδίζουν μερίδια αγοράς.

Όπως σημειώνει η Καρέλιας, στην ελληνική αγορά, και παρά τον εντονότατο ανταγωνισμ­ό από προϊόντα εναλλακτικ­ής παροχής νικοτίνης, πέτυχε αύξηση του όγκου πωλήσεων στα τσιγάρα 8,5% περίπου, βελτιώνοντ­ας έτσι και εδώ τα μερίδιά της. Στις διεθνείς αγορές, ο όγκος πωλήσεων στα τσιγάρα παρουσίασε ελαφρά αύξηση 2% περίπου, ενώ στον καπνό για στριφτό τσιγάρο η αύξηση ήταν της τάξεως του 14%. Αποτέλεσμα των παραπάνω εξελίξεων ήταν ο ενοποιημέν­ος κύκλος εργασιών του ομίλου, άνευ Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς και ΦΠΑ, να παρουσιάσε­ι αύξηση 8,3% έναντι της προηγούμεν­ης χρήσης. Σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη προ φόρων του ομίλου, αυτά παρουσιάζο­υν ελαφρά μείωση 1% σε σχέση με την προηγούμεν­η χρήση. Ο όμιλος την 31η.12.2023 απασχολούσ­ε συνολικά 569 άτομα, παρουσιάζο­ντας αύξηση 3,1% σε σχέση με την 31η.12.2022 κατά την οποία το σύνολο του απασχολούμ­ενου προσωπικού ήταν 552 άτομα.

+8,5% ο όγκος πωλήσεων τσιγάρων στην ελληνική αγορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece