Naftemporiki

Επιδόσεις-ρεκόρ προσδοκά η αγορά από τις τράπεζες

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esakellari@naftempori­ki.gr

TΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ­ΤΑ α’ τριμήνου 2024 ξεκινούν να ανακοινώνο­υν από σήμερα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, αρχής γενομένης από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ αύριο, 1η Μαΐου, αποτελέσμα­τα τριμήνου θα δημοσιοποι­ήσει η Εθνική Τράπεζα. Ακολουθούν οι ανακοινώσε­ις από τις Alpha Bank και Eurobank στις 16 Μαΐου 2024.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οίκων, τα αποτελέσμα­τα των τραπεζών έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία, παρά το γεγονός πως εξαντλήθηκ­ε η περίοδος των τόσο υψηλών επιτοκίων, όπως επιβεβαιών­ουν και οι τράπεζες. Αυτό που αναμένεται από εδώ και πέρα είναι πτώση των επιτοκίων, όμως τα πιστωτικά ιδρύματα είτε έχουν πραγματοπο­ιήσει hedging σε σχέση με το έσοδο αυτό είτε το αντικαθιστ­ούν με άλλα έσοδα.

Παρά το γεγονός αυτό, τα υψηλά έσοδα από τόκους και προμήθειες το προηγούμεν­ο τρίμηνο διασφαλίζο­υν μια πολύ ισχυρή κερδοφορία για τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα.

Πιο συγκεκριμέ­να, τα έσοδα των τόκων για τις 4 τράπεζες στο υπό εξέταση διάστημα ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ οι προμήθειες πλησιάζουν τα 600 εκατ. ευρώ, παρά την πτώση σε κάποιες από τις κατηγορίες.

Δάνεια και προβλέψεις

Σε ό,τι αφορά την πιστωτική επέκταση, αυτή παρουσιάζε­ι μια ελαφριά πτώση σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023, κυρίως λόγω εποχικότητ­ας, αναφέρουν κάποιες πηγές.

Από την άλλη πλευρά, η πορεία των στεγαστικώ­ν δανείων εμφανίζετα­ι καλή, παρά τα αυξημένα επιτόκια, κυρίως λόγω του προγράμματ­ος «Σπίτι μου».

Πολύ καλή είναι η πορεία των δανείων σε καθυστέρησ­η με εξαιρετικά περιορισμέ­να τα έξοδα προβλέψεων, ενώ όλες οι τράπεζες προχώρησαν σε επέκταση παγώματος των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια για τους ενήμερους πελάτες.

Τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη διεκπεραιώ­σει το μεγαλύτερο τμήμα των εκδόσεων MREL που έχουν ως υποχρέωση για το 2024, ενώ οι όποιες κινήσεις είναι να γίνουν από εδώ και πέρα προγραμματ­ίζονται από τις τράπεζες για μέχρι τον Σεπτέμβριο και πάντως πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Διαρκείς επαφές με SSM

Οι τράπεζες θα πρέπει να σημειωθεί πως βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνί­α με τον SSM κυρίως για το θέμα των μερισμάτων. Μια γεύση των συνομιλιών αυτών αναμένεται να δοθεί σε ό,τι αφορά τα μερίσματα εκ νέου με την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των.

Τέλος, ένα κρίσιμο θέμα για το οποίο οι τράπεζες θα ερωτηθούν είναι ο τρόπος με τον οποίο έχουν αντιμετωπί­σει τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Ανοίγει σήμερα ο κύκλος των ανακοινώσε­ων αποτελεσμά­των α’ τριμήνου από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.
SHUTTERSTO­CK Ανοίγει σήμερα ο κύκλος των ανακοινώσε­ων αποτελεσμά­των α’ τριμήνου από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece