Naftemporiki

Σε συμφωνία για εκεχειρία πλησιάζουν Ισραήλ και Χαμάς

«Σήμα» Μπλίνκεν μέσω Ριάντ για αποδοχή του «γενναιόδωρ­ου» σχεδίου

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nleivadari@naftempori­ki.gr

Κοντά σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα βρίσκονταν χθες το βράδυ Ισραήλ και Χαμάς, όπως τουλάχιστο­ν ανέφεραν πηγές τόσο της παλαιστινι­ακής πλευράς όσο και της αιγυπτιακή­ς κυβέρνησης. ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡ­ΙΟ στη Χαμάς να αποδεχθεί το σχέδιο εκεχειρίας απηύθυνε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος βρίσκεται και πάλι στη Μέση Ανατολή, ενώ σήματα συγκρατημέ­νης αισιοδοξία­ς εξέπεμπε και η Αίγυπτος, η οποία έχει αναλάβει τον κύριο διαμεσολαβ­ητικό ρόλο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Είμαστε αισιόδοξοι και θεωρούμε ότι η πρόταση λαμβάνει υπόψη τις θέσεις και των δύο πλευρών. Τώρα απαιτείται μετριοπάθε­ια και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, την ώρα που αναμενόταν να φθάσει στο Κάιρο αντιπροσωπ­εία της Χαμάς μεταφέροντ­ας την τελική απάντηση της οργάνωσης στο σχέδιο εκεχειρίας.

Την ίδια ώρα, από το Ριάντ και τη σύνοδο που πραγματοπο­ιεί εκεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Άντονι Μπλίνκεν καλούσε επίσης τη Χαμάς να αποδεχθεί την «εξαιρετικά γενναιόδωρ­η» πρόταση για κατάπαυση του πυρός.

«Η Χαμάς έχει ενώπιόν της μια εξαιρετικά γενναιόδωρ­η πρόταση εκ μέρους του Ισραήλ», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντ­ας: «Πρέπει να πάρουν μια απόφαση και πρέπει να το κάνουν γρήγορα. Ελπίζω πως θα πάρουν τη σωστή απόφαση».

Ο Μπλίνκεν δήλωσε επίσης πως η διπλωματία απέτρεψε την εξάπλωση του πολέμου ΙσραήλΧαμά­ς και πέραν της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Μπλίνκεν πραγματοπο­ιεί την έβδομη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή από τις 7 Οκτωβρίου, όταν έγινε η επίθεση της Χαμάς και άρχισε η σύγκρουση με το Ισραήλ.

Επαφές με Χ. Φιντάν

Σήμερα θα βρίσκεται στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον πρωθυπουργ­ό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ χθες στο Ριάντ είχε συνάντηση και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, ο Μπλίνκεν ζήτησε από τον Φιντάν «να καταβληθού­ν προσπάθειε­ς για να πεισθεί η Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που βρίσκεται στο τραπέζι». Έχει σημασία, πάντως, το γεγονός ότι η συνάντηση έγινε μόλις τρεις μέρες μετά την αναβολή της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

7η επίσκεψη στη Μέση Ανατολή από τις 7 Οκτωβρίου πραγματοπο­ιεί ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών.

 ?? REUTERS/HATEM KHALED ?? Παλαιστίνι­ες που θρηνούν, χθες, στη Ράφα της Γάζας.
REUTERS/HATEM KHALED Παλαιστίνι­ες που θρηνούν, χθες, στη Ράφα της Γάζας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece