Naftemporiki

Πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία του Σι Τζινπίνγκ μετά την πανδημία

-

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμο­ύ αλλά και υψηλής πολιτικής σημασίας πραγματοπο­ιεί την επόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ της επίσκεψής του θα είναι η Γαλλία και όπως ανακοινώθη­κε χθες από το Μέγαρο των Ιλισίων ο Σι θα βρίσκεται στη χώρα στις 6 και 7 Μαΐου και θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο προκειμένο­υ να συζητηθούν ο

πόλεμος στην Ουκρανία και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Το πρόγραμμα περιλαμβάν­ει, επίσης, επίσκεψη στα Άνω Πυρηναία για ένα πιο προσωπικό ταξίδι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η επίσκεψη γίνεται με αφορμή τα 60 χρόνια διπλωματικ­ών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης του προέδρου της Δημοκρατία­ς στο Πεκίνο και την Γκουανγκτζ­όου (Καντόνα) τον Απρίλιο του 2023», αναφέρει

ακόμη η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Το ταξίδι αυτό σηματοδοτε­ί και την έναρξη της πρώτης ευρωπαϊκής περιοδείας του Σι μετά την πανδημία. Ο Κινέζος πρόεδρος θα βρίσκεται στην Ευρώπη από τις 5 έως τις 10 Μαΐου και, όπως ανακοίνωσε χθες το Πεκίνο, εκτός από τη Γαλλία θα επισκεφθεί επίσης τη Σερβία και την Ουγγαρία.

Οι διμερείς σχέσεις με τη Γαλλία διατηρούν ισχυρή δυναμική ανάπτυξης και οι δύο έχουν στρατηγική

επικοινωνί­α και πρακτική συνεργασία, δήλωσε ο Λιν Τζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών και τόνισε: «Η Κίνα ανυπομονεί να εργαστεί με τη Γαλλία για την περαιτέρω ενίσχυση της πολιτικής αμοιβαίας εμπιστοσύν­ης, της αλληλεγγύη­ς και της συνεργασία­ς».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Σι θα έχει συνομιλίες με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς για τις διμερείς σχέσεις και για την αναβάθμιση των δεσμών Κίνας - Σερβίας.

 ?? MARK SCHIEFELBE­IN/POOL VIA REUTERS ?? Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί τη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία.
MARK SCHIEFELBE­IN/POOL VIA REUTERS Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί τη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece