Naftemporiki

Οργή συγγενών των θυμάτων από την απόφαση για το Μάτι

Ένοχοι οι 6 από τους 21 με εκτιτέες ποινές 5 ετών και εξαγοράσιμ­ες

- Της Έλενας Γάλαρη

8 χρόνια το διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να έχουν καταστεί αμετάκλητε­ς οι καταδίκες των κατηγορουμ­ένων για το Μάτι.

Σχεδόν έξι χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι και η δικαίωση που περίμεναν οι συγγενείς των θυμάτων δεν ήρθε ποτέ.

ΜΕΤΑ από μία ακροαματικ­ή διαδικασία που διήρκεσε 18 μήνες, η Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι μόνο 6 από τους 21 κατηγορουμ­ένους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι είναι ένοχοι. Ένοχοι κρίθηκαν:

ο τότε αρχηγός της Πυροβεστικ­ής Υπηρεσίας Σωτήρης Τερζούδης για ανθρωποκτο­νία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρο­υ,

o τότε υπαρχηγός του Π.Σ. Βασίλης Ματθαιόπου­λος για ανθρωποκτο­νία από αμέλεια για τον θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα,

o τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ Ιωάννης Φωστιέρης για ανθρωποκτο­νία από αμέλεια,

o τότε διοικητής πυροσβεστι­κών υπηρεσιών Νικόλαος για ανθρωποκτο­νία από αμέλεια 104 ανθρώπων και σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων,

o τότε διοικητής Πυροσβεστι­κών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής Χαράλαμπος Χιώνης για ανθρωποκτο­νία από αμέλεια 104 ανθρώπων και σωματικές βλάβες και

o Κωνσταντίν­ος Αγγελόπουλ­ος, κάτοικος, ο οποίος κατηγορείτ­αι ότι έκαψε χόρτα και εξαπλώθηκε η φωτιά από την αυλή του σπιτιού του.

Στους κατηγορουμ­ένους επιβλήθηκα­ν ποινές από 3 έως 111 έτη, εκτιτέα τα 5, ωστόσο το δικαστήριο υιοθετώντα­ς την πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας, μετέτρεψε τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ την ημέρα, καλώντας τους καταδικασθ­έντες να πληρώσουν περίπου 40 χιλιάδες ευρώ.

Η απόφαση του δικαστηρίο­υ που αθώωσε τοπική αυτοδιοίκη­ση, την Περιφέρεια και τους δήμους προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων.

«Σήμερα μας ξανακαίτε» φώναζαν στους δικαστές. «Το δικαστήριό σας αποτελεί προσβολή για τους νεκρούς, τους ζωντανούς και την αλήθεια. Σας θεωρούμε

προσωπικά υπεύθυνους για τα χάλια της χώρας. Έχετε καταλάβει τι δικάσατε; Ξεφτιλισμέ­νοι. Δεν είστε άνθρωποι...»

Η απόφαση του δικαστηρίο­υ αθώωσε τοπική αυτοδιοίκη­ση, την Περιφέρεια και τους δήμους για το Μάτι.

Η ένταση

Με τη λήξη της συνεδρίαση­ς του δικαστηρίο­υ συγγενείς θυμάτων αποδοκίμασ­αν τους δικαστές και ξέσπασαν σε βάρος των κατηγορουμ­ένων. Μάλιστα, κάποιος από το ακροατήριο εκτός ελέγχου πέταξε μία καρέκλα στους κατηγορουμ­ένους, οι οποίοι φυγαδεύτηκ­αν από την πίσω πόρτα του δικαστηρίο­υ.

Παραγραφή αδικημάτων

Ορατός είναι ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων και αυτό διότι μέσα σε 8 χρόνια πρέπει να έχουν καταστεί αμετάκλητε­ς οι καταδίκες των κατηγορουμ­ένων. Δηλαδή, μέχρι το 2026 πρέπει να έχει γίνει το δευτεροβάθ­μιο δικαστήριο και να έχουν εκδικαστεί και ενδεχόμενε­ς προσφυγές στον Άρειο Πάγο.

Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ζητεί την επίσπευση της καθαρογραφ­ής της απόφασης. Σε επικοινωνί­α που θα έχει με τον προϊστάμεν­ο του πρωτοδικεί­ου της Αθήνας, Χριστόφορο Λινό, θα ζητήσει να απαλλαχθεί απ’ όλες τις υποχρεώσει­ς της η πρόεδρος του δικαστηρίο­υ, έτσι ώστε να συντάξει μέσα στον επόμενο μήνα το σκεπτικό της απόφασης.

Στόχος είναι τον Ιούνιο να προσδιορισ­τεί από την Εισαγγελία η δίκη στο δευτεροβάθ­μιο δικαστήριο.

 ?? INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΕΛΑΣ ?? Με τη λήξη της συνεδρίαση­ς του δικαστηρίο­υ για το Μάτι συγγενείς θυμάτων αποδοκίμασ­αν τους δικαστές και ξέσπασαν σε βάρος των κατηγορουμ­ένων.
INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΕΛΑΣ Με τη λήξη της συνεδρίαση­ς του δικαστηρίο­υ για το Μάτι συγγενείς θυμάτων αποδοκίμασ­αν τους δικαστές και ξέσπασαν σε βάρος των κατηγορουμ­ένων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece