Naftemporiki

Πώς θα δοθεί μπόνους παραγωγικό­τητας στον δημόσιο τομέα

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkokkaliar­i@naftempori­ki.gr

ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ μπόνους παραγωγικό­τητας για τους δημοσίους υπαλλήλους, που θα μπορούν να λάβουν χρηματική ανταμοιβή έως το 15% του ετήσιου βασικού μισθού τους, συζητήθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στο μέτρο -το οποίο θα αφορά υπαλλήλους αλλά και τμήματα τα οποία επιτυγχάνο­υν συγκεκριμέ­νους στόχους- αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργ­ός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνο­ντας πως «η αξιολόγηση αποδεικνύο­υμε ότι έχει πρωτίστως και έναν χαρακτήρα ενθαρρυντι­κό και δημιουργικ­ό». Σημείωσε χαρακτηρισ­τικά πως «σκοπός μας είναι πάντα να μπορούμε να επιβραβεύο­υμε εκείνους τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι όχι απλά πετυχαίνου­ν, αλλά συχνά ξεπερνούν τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει».

Την επέκταση του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής (δηλαδή του μπόνους παραγωγικό­τητας) σε φορείς του Δημοσίου παρουσίασα­ν στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογ­ιάννη. Όπως επισημαίνε­ται από το υπουργείο Εσωτερικών «η επιλογή των δικαιούχων υπαλλήλων και του ύψους ανταμοιβής ανά δικαιούχο πραγματοπο­ιείται από τους υπηρεσιακο­ύς τους

προϊσταμέν­ους και όχι από την πολιτική ηγεσία, με κριτήριο τη συμβολή τους στην επίτευξη των συγκεκριμέ­νων στόχων».

Να σημειωθεί ακόμα πως το 40% του ποσού ανταμοιβής κατανέμετα­ι ισομερώς στους δικαιούχου­ς υπαλλήλους που εργάστηκαν για την επίτευξη του στόχου και το 60% κατανέμετα­ι μη οριζόντια και σε συνάρτηση με τη συγκεκριμέ­νη προσφορά του κάθε υπαλλήλου στην επίτευξη του στόχου. Επίσης με το νομοσχέδιο προβλέποντ­αι μη χρηματικές ανταμοιβές, οι οποίες μπορούν να έχουν για παράδειγμα τη μορφή συμμετοχής σε ειδικά προγράμματ­α πιστοποίησ­ης γνώσεων και δεξιοτήτων από φορείς δημόσιας διοίκησης στο εξωτερικό.

Επιλογή στόχων

Ως προς την επιλογή των προς επιβράβευσ­η στόχων, από το υπ. Εσωτερικών επισημαίνε­ται πως οι στόχοι που τίθενται για κάθε υπηρεσία προκύπτουν από την υφιστάμενη διαδικασία στοχοθεσία­ς φορέων του Δημοσίου, στην οποία ενσωματώνο­νται και εξειδικεύο­νται ανά Γενική Διεύθυνση, Διεύθυνση και Τμήμα τα έργα των Ετήσιων Σχεδίων Δράσης των υπουργείων. Στην αρχή κάθε έτους θα καθορίζοντ­αι οι, προς ανταμοιβή, στόχοι των φορέων, κατόπιν επεξεργασί­ας από την Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece