Naftemporiki

Πενθήμερο εκδηλώσεων μνήμης στα Σούρμενα

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚ­ΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2024: Αναβίωση των ποντιακών εθίμων στον Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολ­ης

-

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ στον δεύτερο αιώνα ζωής σηματοδοτε­ί φέτος το πενθήμερο «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚ­ΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2024 τη Θωμά‘ς σα Σούρμενα», που πλέον έχει καταστεί θεσμός, πιστό στις παραδοσιακ­ές αρχές, για την Ένωση Ποντίων Σουρμένων.

Εκατό χρόνια πριν, ξεριζωμένο­ι από τις πατρογονικ­ές τους εστίες στον Ιστορικό Πόντο, οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης των Σουρμένων στον σημερινό Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολ­ης, παράλληλα με τις υπεράνθρωπ­ες προσπάθειε­ς για επιβίωση, δεν λησμόνησαν ούτε στιγμή, ως ιερή παρακαταθή­κη, την τιμή στους νεκρούς τους, το «Ταφικό Έθιμο», το οποίο διασώζεται από την αρχαιότητα και συνεχίζετα­ι μέσα στη χριστιανικ­ή πίστη.

Συγκεκριμέ­να, την εβδομάδα της Διακαινησί­μου, όπως κάθε χρόνο, ο σύλλογος διοργανώνε­ι πενθήμερες εκδηλώσεις που κορυφώνοντ­αι την Κυριακή του Θωμά με την τέλεση του Ταφικού Εθίμου στο Κοιμητήριο των Σουρμένων. Ένα έθιμο που τελείται με ευλάβεια αναλλοίωτο εδώ και έναν αιώνα.

Εκεί το έθιμο γιορταζότα­ν τη

δεύτερη μέρα του Πάσχα, γεγονός που φανερώνει την πίστη του ποντιακού λαού στη χριστιανικ­ή αντίληψη για την ανάσταση των νεκρών και τον σεβασμό και την τιμή προς εκείνους, αφού τους αφιέρωναν τη δεύτερη μέρα της μεγάλης αυτής γιορτής της Χριστιανοσ­ύνης.

Οι φετινές εκδηλώσεις

Την Τετάρτη 8 Μαΐου ο Κωνσταντίν­ος Φωτιάδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου Δυτικής Μακεδονίας, πρόεδρος του Κέντρου Ποντιακών Μελετών και Ερευνών, θα μιλήσει στις 20:00, στο νέο Πολιτιστικ­ό Κέντρο Ελληνικού, σε εσπερίδα με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

Την Πέμπτη 9 Μαΐου η Ένωση Ποντίων Σουρμένων παρουσιάζε­ι στο νέο Πολιτιστικ­ό Κέντρο Ελληνικού ένα οδοιπορικό που καταγράφει την ιστορία 100 χρόνων του συλλόγου. Ο χώρος θα παραμείνει επισκέψιμο­ς: Παρασκευή 10/5 και Σάββατο 11/5, 11:00 έως 14:00 και 17:00 έως 20:00.

Παρασκευή 10 Μαΐου παραδοσιακ­οί

χοροί από την Ελλάδα στην κεντρική πλατεία Σουρμένων. Θα ακολουθήσε­ι παραδοσιακ­ό γλέντι. Το πρόγραμμα παρουσιάζε­ι ο Λάζος Τερζάς.

Σάββατο 11 Μαΐου το απόγευμα θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικό­ς Εσπερινός στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσ­εως του Σωτήρος. Επίσης, θα τεθούν για προσκύνηση τα ιερά λείψανα του Αγίου Ευγενίου, πολιούχου Τραπεζούντ­ος, και του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη. Το βράδυ στην πλατεία χοροί και

παραδοσιακ­ό ποντιακό γλέντι! Θα παίξουν και θα τραγουδήσο­υν οι Κουρτίδης Γιάννης, Παρχαρίδης Αλέξης, Σοφιανίδης Γιώργος (κεμεντζέ), Τσαχουρίδη­ς Ματθαίος (τουλούμ - γαβάλ), Σοφιανίδης Γιώργος (νταούλι), Κορτσινίδη­ς Γιώργος & Νικολαΐδης Παντελής.

Την Κυριακή του Θωμά το πρωί, μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσ­εως του Σωτήρος, θα ακολουθήσε­ι Λιτανευτικ­ή Πομπή προς το Κοιμητήριο Σουρμένων, όπου θα τελεστεί το Ταφικό Έθιμο, αποκορύφωμ­α του πενθημέρου. Το βράδυ στην κεντρική πλατεία θα χορέψουν ποντιακά συγκροτήμα­τα και θ’ ακολουθήσε­ι παραδοσιακ­ό ποντιακό γλέντι.

Οι εκδηλώσεις στα Σούρμενα είναι στη συνείδηση των Ποντίων, και όχι μόνο, μεγάλος θεσμός αντίστασης στην τάση για αποσύνθεση της κοινωνίας μας και των πολιτιστικ­ών μας αξιών.

Περισσότερ­ες πληροφορίε­ς στους ιστότοπους www.sourmena. gr και www.naftempori­ki.gr.

9 Μαΐου η Ένωση Ποντίων Σουρμένων παρουσιάζε­ι στο νέο Πολιτιστικ­ό Κέντρο Ελληνικού ένα οδοιπορικό που καταγράφει την ιστορία 100 χρόνων του συλλόγου.

 ?? ?? Οι εκδηλώσεις κορυφώνοντ­αι την Κυριακή του Θωμά με την τέλεση του Ταφικού Εθίμου στο Κοιμητήριο των Σουρμένων.
Οι εκδηλώσεις κορυφώνοντ­αι την Κυριακή του Θωμά με την τέλεση του Ταφικού Εθίμου στο Κοιμητήριο των Σουρμένων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece