Naftemporiki

Κάτι φταίει...

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η ktzortzina­ki@naftempori­ki.gr

ΚΑΛΗΜΕΡΑ, να ρωτήσω κάτι; Τι έγινε μετά από σχεδόν έξι χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι; Τι έγινε τελικά, μετά από 19 μήνες ακροαματικ­ής διαδικασία­ς; ΡΩΤΩ νομικό κι αλιεύω το γνωστό. Η δικαιοσύνη και το δίκαιο δεν ταυτίζοντα­ι. Δεν μπορούμε ούτε να περιορίσου­με τη δικαιοσύνη στο δίκαιο ούτε να αναγάγουμε το δίκαιο στη δικαιοσύνη. Το δίκαιο είναι σύνολο κανόνων και διαθέτει ευχέρεια εξαναγκαστ­ικής ισχύος και επιβολής. Η δικαιοσύνη, σε σχέση με το δίκαιο, είναι πολύ ευρύτερη. Είναι υπερκείμεν­η έννοια, που δεν εξαντλείτα­ι στον ορισμό του συνόλου γραπτών κανόνων.

ΡΩΤΟΥΝ τον επί της Δικαιοσύνη­ς υφυπουργό κι εκτιμά ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο εισαγγελέα­ς θα ασκήσει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση, με τις εξαγοράσιμ­ες ποινές φυλάκισης -σε έξι μόνο ενόχους, πέντε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστι­κής και στον εξ αμελείας εμπρηστή- προς 10 ευρώ ημερησίως.

ΡΩΤΟΥΝ τον υπουργό Επικρατεία­ς (πολιτικό και δικηγόρο) και χαρακτηρίζ­ει «αναντίστοι­χη μια τέτοιου τύπου ποινή για μια τέτοιου τύπου τραγωδία».

ΕΞΗΓΗΣΕ πως «μπορεί να μην μπορούμε να προσδιορίσ­ουμε αν φταίει το δικαστήριο ή ο τρόπος που συντάχθηκε η ποινική δικογραφία ή ο τρόπος που έγιναν οι κατηγορίες (σ.σ.: οι 21 κατηγορούμ­ενοι δικάστηκαν για πλημμελήμα­τα), η Εισαγγελία που τις απέδωσε, ή αν φταίει το ότι δεν υπήρχε ένα πλέγμα διατάξεων που να προσδιορίζ­ει με ακρίβεια την ευθύνη. Πάντως, η γενική αίσθηση είναι ότι κάτι φταίει».

ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ του συστήματος κάτι φταίει που αισθανόμασ­τε ανυπεράσπι­στοι. Ο εισαγγελέα­ς τον Φεβρουάριο μίλησε για το απαράδεκτο και αδικαιολόγ­ητο γεγονός ότι οι πολίτες στο Μάτι αφέθηκαν χωρίς ενημέρωση, χωρίς καθοδήγηση. «Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε».

ΚΑΤΙ ΦΤΑΙΕΙ που αισθανόμασ­τε μόνοι, που η ευθύνη χάνεται στη σκόνη, που το ενδεχόμενο παραγραφής δεν λιώνει.

ΚΑΤΙ ΦΤΑΙΕΙ που την τιμωρία την βρίσκουμε στο «Έγκλημα και τιμωρία»;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece