Naftemporiki

Ναι, η Ευρώπη μπορεί να πεθάνει

-

Της Νατάσας Στασινού nstasinou@naftempori­ki.gr

ΤΟ 2017 ο Εμανουέλ Μακρόν στάθηκε ενώπιον των φοιτητών της Σορβόννης και παρουσίασε το όραμά του για μία Ευρώπη βαθύτερης ενοποίησης και μικρότερης εξάρτησης από άλλες μεγάλες δυνάμεις. Μία Ευρώπη πιο ισχυρή πολιτικά και πιο «αυτόνομη» ενεργειακά και αμυντικά. Όλα αυτά στον απόηχο μίας οδυνηρής και μακράς χρηματοπισ­τωτικής κρίσης, που εξελίχθηκε όχι απλά σε κρίση χρέους, αλλά σε μία βαθύτατη κοινωνικοο­ικονομική κρίση, η οποία με τη σειρά της πυροδότησε πολιτικούς σεισμούς. Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ κρίση και η τρομαχτική άνοδος της ακροδεξιάς είχαν επίσης ήδη χτυπήσει την πόρτα μας, αλλά ακόμη δεν είχαμε έρθει αντιμέτωπο­ι με την πανδημία και τα lockdowns, τους πολέμους, την ενεργειακή κρίση και μία επίμονη κρίση κόστους ζωής.

ΣΗΜΕΡΑ Ο ΜΑΚΡΟΝ προειδοποι­εί: «Η Ευρώπη μας είναι θνητή. Και μπορεί να πεθάνει».

ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ «ευρωπαϊκό οικοδόμημα» δεν χτίστηκε εν μία νυκτί, δεν μένει ίδιο και απαράλλαχτ­ο, ούτε υπάρχει κάποια εγγύηση ότι θα είναι εκεί για πάντα. Όπως συμβαίνει με κάθε οικοδόμημα, αν δεν προστατέψε­ις τα θεμέλιά του, θα το δεις κάποια στιγμή να γκρεμίζετα­ι. Αυτό ήταν το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο Γάλλος πρόεδρος.

ΟΛΟΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝ­ΟΝΤΑΙ ότι σήμερα απειλείται η ασφάλεια της Ε.Ε. (πόλεμοι και επιστροφή της τρομοκρατί­ας είναι η νέα «κανονικότη­τα»). Ότι απειλείται η ευημερία της (η ανάπτυξή της είναι αναιμική μπροστά σε εκείνη των ΗΠΑ και της Κίνας, που προωθούν τεράστια προγράμματ­α επιδοτήσεω­ν και προστατευτ­ισμού). Ότι απειλούντα­ι οι αξίες της.

ΣΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ αστάθειας, αβεβαιότητ­ας και ανασφάλεια­ς, ο υπέρμετρος εθνικισμός και ο ανέξοδος λαϊκισμός δεν είναι δύσκολο να ανθήσουν. Ειδικά όταν τα κόμματα που τους εκπροσωπού­ν φαίνεται να αντιλαμβάν­ονται πολύ πιο άμεσα (και να εκμεταλλεύ­ονται καταλλήλως) τις πραγματικέ­ς αγωνίες των πολιτών, την ώρα που οι mainstream πολιτικοί φορείς τσακώνοντα­ι εμμονικά γύρω από μία woke ατζέντα.

ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ πρέπει όντως να τη βλέπουμε ως θνητή. Ας έχουμε λοιπόν κατά νου πως αν μείνουμε σε ύπνωση, οι κάλπες του Ιουνίου μπορεί να βγάλουν και τους επίδοξους εκτελεστές της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece