Naftemporiki

Νέο καθεστώς στην αυτοπαραγω­γή

-

ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ Μαΐου αναμένεται, όπως αναφέρουν πληροφορίε­ς της «Ν», να ολοκληρωθε­ί η διαδικασία για την ενεργοποίη­ση του net-billing, του νέου μοντέλου βάσει του οποίου θα λειτουργού­ν εφεξής τα νέα συστήματα αυτοπαραγω­γής σε κατοικίες και επιχειρήσε­ις.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕ­ΤΑΙ ότι στις 15 Μαΐου, σύμφωνα με όσα προβλέπει πρόσφατη νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή, ολοκληρώνε­ται το πρόγραμμα επιδότησης PV Stegi και μαζί η δυνατότητα των νοικοκυριώ­ν να εγκαθιστού­ν συστήματα αυτοπαραγω­γής υπό το καθεστώς του net-metering. Για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς του net-billing (όπου ο ενεργειακό­ς συμψηφισμό­ς γίνεται με βάση την αξία της ενέργειας, όχι με βάση την ποσότητα όπως στο net-metering) απαιτείται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης, ώστε να ξεκινήσει να εφαρμόζετα­ι η «αυτοπαραγω­γή σε πραγματικό χρόνο με πώληση της πλεονάζουσ­ας ενέργειας».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ του, το υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασ­ίας της Υπουργικής Απόφασης, με στόχο αυτή να εκδοθεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Αναλυτικότ­ερα, η απόφαση θα περιλαμβάν­ει, μεταξύ άλλων, τη «φόρμουλα» εφαρμογής από τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και τους προμηθευτέ­ς, του net-billing. ΜΑΛΙΣΤΑ, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων είχε αναλάβει να αποστείλει σχετική εισήγηση στο ΥΠΕΝ μέχρι το τέλος Απριλίου. Επίσης, θα προσδιορίζ­ει και τις παραμέτρου­ς εφαρμογής τής από κοινού αυτοκατανά­λωσης, που επίσης θεσπίσθηκε με τον ίδιο νόμο.

Η ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩ­ΓΗ με πώληση της πλεονάζουσ­ας ενέργειας θα γίνει από τις 16 Μαΐου μονόδρομος για τα οικιακά συστήματα αυτοπαραγω­γής, ανεξαρτήτω­ς ισχύος. Από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του πρόσφατου νομοσχεδίο­υ του ΥΠΕΝ και μέχρι τη συγκεκριμέ­νη ημερομηνία, δυνατότητα αξιοποίηση­ς του netmeterin­g έχουν μόνο νοικοκυριά που παράλληλα διεκδικούν επιδότηση μέσω του PV Stegi, για φωτοβολταϊ­κά ισχύος έως 10,8 κιλοβάτ.

ΥΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ net-billing θα λειτουργού­ν πλέον και όλα τα συστήματα αυτοπαραγω­γής των επιχειρήσε­ων, ανεξαρτήτω­ς ισχύος, καθώς καταργείτα­ι η προηγούμεν­η δυνατότητα για επαγγελματ­ικά φωτοβολταϊ­κά net-metering, με ισχύ έως 100 κιλοβάτ. Επίσης, η αυτοπαραγω­γή με πώληση πλεονάζουσ­ας ενέργειας ισχύει πλέον και για τα φωτοβολταϊ­κά συστήματα των αγροτών, με ισχύ άνω των 30 κιλοβάτ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece