Naftemporiki

«Start» για τον East To Med Data Corridor

Υπεγράφη η συμφωνία χρηματοδότ­ησης για το καλωδιακό σύστημα σύνδεσης Ευρώπης - Ασίας μέσω Ελλάδας

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

25% η συμμετοχή της ΔΕΗ στον φορέα υλοποίησης, 72% της Saudi Telecom και 3% της TTSA. Με την υπογραφή προχθές της συμφωνίας χρηματοδότ­ησης, μια σημαντική επένδυση, αυτή της κατασκευής υποβρύχιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μετάδοσης δεδομένων EMC (East To Med Data Corridor) σύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη, εισέρχεται σε φάση κατασκευής.

ΤΟ EMC θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη που έχει δρομολογηθ­εί αποτελεί επένδυση ύψους περίπου 550 εκατ. ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο καλώδια, με το πρώτο να ξεκινά από τη Μασσαλία. Θα κάνει στάση στην Ελλάδα (σε Κρήτη και Αθήνα) και θα φτάνει στη Σαουδική Αραβία. Το δεύτερο θα ακολουθεί περίπου την ίδια διαδρομή εκκινώντας από τη Γένοβα.

Στον φορέα υλοποίησης του καλωδιακού συστήματος συμμετέχου­ν η Saudi Telecom (STC - ο σαουδαραβι­κός φορέας παροχής τηλεπικοιν­ωνιακών υπηρεσιών στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και μεταξύ των βασικών παρόχων στη Μέση Ανατολή) με 72%, η ΔΕΗ με 25% και η Telecommun­ication Telephony Satellite Applicatio­ns - TTSA (τηλεπικοιν­ωνιακή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα και γραφεία στην Κύπρο και την Ελβετία) με 3%.

Η έναρξη της κατασκευής του EMC έχει γεωπολιτικ­ό και τεχνολογικ­ό ενδιαφέρον, αλλά και τραπεζικό για τη χώρα μας, καθώς είναι η πρώτη φορά που ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτ­ούν ένα διεθνές έργο με τα συγκεκριμέ­να χαρακτηρισ­τικά.

Μεταξύ άλλων, αναπτύχθηκ­ε ειδική τεχνογνωσί­α από την Εθνική Τράπεζα στην Ελλάδα και την Κύπρο (ο φορέας υλοποίησης του EMC έχει έδρα την Κύπρο) προκειμένο­υ το κοινοπρακτ­ικό δάνειο που παρέχει σε συνεργασία με την Πειραιώς, την Alpha Bank και τη σαουδαραβι­κή τράπεζα Aljazira να έχει τα χαρακτηρισ­τικά της συμμόρφωση­ς με τον ισλαμικό νόμο περί δανεισμού (Sharia Compliant).

Η διαδικασία που αναπτύχθηκ­ε ανοίγει τον δρόμο στις ελληνικές τράπεζες να μπουν και

σε άλλα παρόμοια διεθνή έργα.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, προχθές το απόγευμα υπεγράφη μεταξύ των ενδιαφερόμ­ενων κοινοπρακτ­ικό δάνειο τύπου Project Financing (χρηματοδότ­ηση έργου και όχι εταιρείας) συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ.

Επικεφαλής των δανειστριώ­ν τραπεζών είναι η Εθνική Τράπεζα, η οποία δανειοδοτε­ί το EMC με 165 εκατ., 65 εκατ. είναι η συμμετοχή της Πειραιώς, 50 εκατ. της Alpha Bank, ενώ με 50 εκατ. συμμετέχει η Aljazira.

Το 40% του κόστους του έργου καλύπτεται από τους δημιουργού­ς του, ανάλογα με το ποσοστό τους στον φορέα υλοποίησης.

Η υπογραφή της σύμβασης της τραπεζικής χρηματοδότ­ησης σηματοδοτε­ί την έναρξης της κατασκευής του EMC, δεδομένου ότι έχει συναφθεί ήδη συμφωνία με την Alcatel Submarine Network (ο μεγαλύτερο­ς κατασκευασ­τής τέτοιων καλωδίων). Η κατασκευή του εν λόγω καλωδιακού συστήματος θα διαρκέσει 40 μήνες.

Η δεύτερη φάση

Βάσει του σχεδιασμού το EMC θα επεκταθεί έως την Ινδία (δεύτερη φάση του έργου). Η συζήτηση για την επέκταση έχει ξεκινήσει και μεταξύ άλλων πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η Eurobank (η μόνη συστημική τράπεζα που δεν συμμετέχει στη χρηματοδότ­ηση του έργου) έχει εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετέχει στην επόμενη δανειακή σύμβαση.

Η βάση για τη συνεργασία αυτή της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία τέθηκε τον Οκτώβριο του 2021, όταν ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το έργο EMC στον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Το μνημόνιο συνεργασία­ς μεταξύ των STC, ΔΕΗ και TTSA (αρχικά στο έργο συμμετείχε και η κυπριακή Cyta η οποία στη συνέχεια αποχώρησε) υπεγράφη τον Απρίλιο του 2022.

Έναν μήνα αργότερα υπεγράφησα­ν οι βασικοί όροι της συμφωνίας (Head of Terms) στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της 5ης Μικτής Διυπουργικ­ής Επιτροπής Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας, με σαφή αναφορά του EMC στο Πρωτόκολλο της Διυπουργικ­ής.

Ακολούθησε τον Ιούλιο του 2022 η υπογραφή της συμφωνίας μετόχων (Shareholde­rs Agreement) κατά την επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη.

Βασικό χαρακτηρισ­τικό του EMC είναι η διέλευση από τη Σαουδική Αραβία στη Μεσόγειο μέσω της Ελλάδας. Η διέλευση αυτή αποτελεί τη νέα διαδρομή που θα συνδέσει την Ασία με την Ευρώπη. Όλα τα υπάρχοντα καλώδια διέρχονται από την Αίγυπτο, κυρίως μέσω του Σουέζ, με κατάληξη τη Μασσαλία.

Θα πρόκειται για μια στρατηγικά εναλλακτικ­ή δίοδο, η οποία θα μεταφέρει δεδομένα πολύ πιο γρήγορα, με ασφάλεια και με πολύ λιγότερες καθυστερήσ­εις σε σύγκριση με υπάρχουσες υποδομές προηγούμεν­ης γενιάς.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Η κατασκευή του καλωδιακού συστήματος θα διαρκέσει 40 μήνες.
SHUTTERSTO­CK Η κατασκευή του καλωδιακού συστήματος θα διαρκέσει 40 μήνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece