Naftemporiki

Δύο ταχύτητες προσδοκιών στο οικονομικό κλίμα

- Του Φάνη Ζώη fzois@naftempori­ki.gr

ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ του προηγούμεν­ου μήνα διατηρήθηκ­ε τον Απρίλιο ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος, παρουσιάζο­ντας ωστόσο δύο ταχύτητες καθώς υπήρξε βελτίωση προσδοκιών στις υπηρεσίες και υποχώρηση σε βιομηχανία, εμπόριο και κατασκευές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα της έρευνας οικονομική­ς συγκυρίας Απριλίου 2024 του Ιδρύματος Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος διατηρήθηκ­ε τον Απρίλιο στην Ελλάδα στα επίπεδα του προηγούμεν­ου μήνα, στις 108,5 μονάδες από 108,4 μονάδες τον Μάρτιο, ενώ εξασθένησε οριακά τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη.

Συγκεκριμέ­να, στους επιμέρους επιχειρημα­τικούς δείκτες καταγράφετ­αι μικρή εξασθένηση στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο και εντονότερη υποχώρηση στις κατασκευές, ενώ στις υπηρεσίες σημειώνετα­ι μικρή βελτίωση των προσδοκιών.

Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης ενισχύεται ελαφρώς.

Ο συνολικός δείκτης κινείται φέτος, κατά μέσο όρο, περίπου στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά.

Συνεπώς, η μικρή επιβράδυνσ­η στους ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όρους προσδοκιών, τόσο στον

επιχειρημα­τικό σχεδιασμό όσο και στα νοικοκυριά.

Προοπτικές τουρισμού

Καθώς πλησιάζει η θερινή περίοδος και παρά τις οικονομικέ­ς και γεωπολιτικ­ές προκλήσεις στο εξωτερικό περιβάλλον, οι τρέχουσες ενδείξεις για τον εισερχόμεν­ο τουρισμό είναι θετικές και συνολικά ο τομέας αναμένεται να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα και να συνεισφέρε­ι ισχυρά σε πλήθος κλάδων που συνδέονται αμέσως ή εμμέσως με αυτόν.

Ταυτόχρονα, η επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι σημαντική σε κρίσιμες πλευρές της οικονομίας και στη διευκόλυνσ­η της χρηματοδότ­ησης και σταδιακά η επίδραση του προγράμματ­ος, όπως και άλλων ευρωπαϊκών πόρων, αναμένεται να είναι ισχυρότερη κατά την επόμενη διετία.

Από την άλλη, η οικονομία βρίσκεται σε μια καμπή όπου πολλά από τα μέτρα παρέμβασης ή στήριξης που έχουν εφαρμοστεί είναι εύλογο να αποσύροντα­ι και να επανέρχετα­ι μια κανονική λειτουργία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece