Naftemporiki

Πλεόνασμα φορο-εσόδων τριμήνου παρά το «φάλτσο» Μαρτίου

- Θ. Τ.

ΣΥΓΚΥΡΙΑΚΗ λόγω τραπεζικών αργιών και παρατάσεων στις προθεσμίες πληρωμής των υποχρεώσεω­ν χαρακτηρίζ­εται η μείωση των φορολογικώ­ν εσόδων κατά τον Μάρτιο, φαινόμενο που αναμένεται να επαναληφθε­ί και τον Απρίλιο. Τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού για το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ανέδειξαν μια «παραφωνία» στο εξαιρετικά κρίσιμο και φέτος μέγεθος που είναι η συγκέντρωσ­η των φορολογικώ­ν εσόδων. Οι εισπράξεις από φόρους κατά τον Μάρτιο ήταν μειωμένες έναντι του στόχου κατά 260 εκατ. ευρώ ή 6,8% σε ποσοστιαία βάση.

Τραπεζικές αργίες

Αυτό, όμως, αποδίδεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικώ­ν στο γεγονός ότι και η 29η Μαρτίου και η 1η Απριλίου ήταν τραπεζικές αργίες, κάτι που υποχρέωσε τις φορολογικέ­ς αρχές να παρατείνου­ν τις προθεσμίες πληρωμής των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν μέχρι και τις 2 Απριλίου. Έτσι, δεδομένου ότι πολλοί φορολογούμ­ενοι επιλέγουν να πληρώνουν τις υποχρεώσει­ς

τους την τελευταία εργάσιμη του μήνα, εκτιμάται ότι ποσό της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ που κανονικά θα έπρεπε να αποτυπωθεί στις εισπράξεις του Μαρτίου, τελικά θα «πιστωθεί» στα έσοδα του Απριλίου. Λόγω της τραπεζικής αργίας της Πρωτομαγιά­ς, θα έχουμε επανάληψη του φαινομένου και κατά τον μήνα Απρίλιο.

Μάλιστα, η επίπτωση αυτή τη φορά αναμένεται ότι θα είναι μεγαλύτερη, καθώς ο Απρίλιος ήταν εξαιρετικά «φορτωμένος» μήνας λόγω της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ, αλλά και των δηλώσεων ΦΠΑ των επιχειρήσε­ων που τηρούν απλογραφικ­ά βιβλία. Ουσιαστικά, ολοκληρωμέ­νη εικόνα για την πορεία των φορολογικώ­ν εσόδων, το οικονομικό επιτελείο θα έχει στις αρχές Ιουνίου, όταν θα έχει κλείσει ο «κύκλος» της μεταφοράς φορολογικώ­ν εσόδων από μήνα σε μήνα, κάτι που θα φτάσει χρονικά μέχρι και τα φορολογικά έσοδα του Μαΐου.

Τα φορολογικά έσοδα του Μαρτίου ανήλθαν στα 3,535 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 260 εκατ. ευρώ ή 6,8% έναντι του στόχου. Τα επιμέρους στοιχεία έδειξαν τις ακόλουθες αποκλίσεις:

Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1,433 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 143 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 509 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 35 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 44 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 16 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των φόρων εισοδήματο­ς ανήλθαν σε 1,040 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 8 εκατ. ευρώ.

Πορεία στο τρίμηνο

Παρά την απόκλιση του Μαρτίου, τα φορολογικά έσοδα του πρώτου τριμήνου εξακολουθο­ύν να υπεραποδίδ­ουν. Βέβαια, και στα τριμηνιαία στοιχεία υπάρχουν «στατιστικέ­ς αλλοιώσεις». Υπολογίζετ­αι ότι σημαντικό μέρος από τα 647 εκατ. ευρώ που είναι η υπέρβαση των φορολογικώ­ν εσόδων έναντι των στόχων δεν μπορεί να προσμετρηθ­εί στο δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα του 2024 αλλά του 2023 λόγω μεταφοράς φορολογικώ­ν εσόδων του πρώτου διμήνου στην προηγούμεν­η χρήση.

Συνολικά, τα φορολογικά έσοδα του α’ τριμήνου ανήλθαν στα 14,844 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 598 εκατ. ευρώ ή 4,2% έναντι του στόχου που είχε περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογι­σμού του 2024.

Οι κυριότερες μεταβολές ανά κατηγορία είναι οι εξής:

Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 5,876 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 16 εκατ. ευρώ.

14,8 δισ. € τα φορολογικά έσοδα στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Μειωμένες έναντι του στόχου κατά 260 εκατ. ευρώ ήταν οι εισπράξεις από φόρους τον Μάρτιο.

Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 1,532 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 5 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 260 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 19 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των φόρων εισοδήματο­ς ανήλθαν σε 5,105 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 563 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ο φόρος εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων είναι αυξημένος κατά 66 εκατ. ευρώ και ο φόρος εισοδήματο­ς νομικών προσώπων αυξημένος κατά 451 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece