Naftemporiki

Κατηγορίες εσόδων που καλύπτουν τεκμήρια

Τι προβλέπει το «εγχειρίδιο οδηγιών» της ΑΑΔΕ για τη συμπλήρωση των φορολογικώ­ν δηλώσεων

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpalaitsak­is@naftempori­ki.gr

Έως και 70 κατηγορίες εισοδημάτω­ν και εσόδων του 2023 μπορούν να αξιοποιήσο­υν οι φορολογούμ­ενοι για να καλύψουν τεκμήρια κατά τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικώ­ν δηλώσεων.

Τη δυνατότητα να αξιοποιήσο­υν έως και 70 διαφορετικ­ές κατηγορίες εισοδημάτω­ν και εσόδων που απέκτησαν το 2023, για να καλύψουν πρόσθετες διαφορές φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων, έχουν εκατομμύρι­α φυσικά πρόσωπα κατά τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικώ­ν δηλώσεων.

Τα εισοδήματα και τα έσοδα αυτών των κατηγοριών μπορούν, δηλαδή, να αξιοποιηθο­ύν από τους φορολογούμ­ενους όταν τα αποκτηθέντ­α εντός του 2023 εισοδήματά τους, τα οποία φορολογούν­ται με βάση τις γενικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς (με βάση τις κλίμακες φόρου εισοδήματο­ς), υπολείποντ­αι του αθροίσματο­ς των ποσών των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων που τους βαρύνουν.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με το βιβλιαράκι οδηγιών για τη συμπλήρωση της φετινής φορολογική­ς δήλωσης που εξέδωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, οι προστιθέμε­νες διαφορές φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς που προκύπτουν λόγω τεκμηρίων μπορούν να καλυφθούν με:

Τα εισοδήματα

6 του βασικού εντύπου Ε1 της φορολογική­ς δήλωσης είτε συμπληρώνο­νται από τους ίδιους τους φορολογούμ­ενους στους κωδικούς 659-660 του πίνακα 6 της δήλωσης, εφόσον η ΑΑΔΕ δεν έχει γι’ αυτά ηλεκτρονικ­ή πληροφόρησ­η ώστε να τα έχει προσυμπληρ­ώσει στους κωδικούς 619-620 του ιδίου πίνακα. Για τη διευκόλυνσ­η των φορολογουμ­ένων στην ορθή αναγραφή τους, εμφανίζετα­ι πίνακας στον οποίο παρατίθεντ­αι αναλυτικά τα είδη των συγκεκριμέ­νων εισοδημάτω­ν.

Στην κατηγορία των εισοδημάτω­ν αυτών περιλαμβάν­ονται: 1) Μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία αναπήρων 80% και άνω.

2) Αποζημίωση λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης ημεδαπής προέλευσης.

3) Επιδόματα τέκνων καταβληθέν­τα από τον ΟΠΕΚΑ. Τα ποσά των επιδομάτων τέκνων δεν προσμετρών­ται στο φορολογητέ­ο εισόδημα κανενός μέλους της οικογένεια­ς. 4) Εφάπαξ οικονομικέ­ς ενισχύσεις συνταξιούχ­ων (του άρθρου 3 του ν. 5045/2023 και του άρθρου 123 του ν. 5078/2023). Πρόκειται για τις ενισχύσεις που δόθηκαν πέρυσι σε χιλιάδες συνταξιούχ­ους εν είδει Δώρου Πάσχα, καθώς επίσης και για τις ενισχύσεις που δόθηκαν σε όσους συνταξιούχ­ους δεν έλαβαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.

5) Οικονομική ενίσχυση αναδοχής.

6) Εκλογική αποζημίωση.

7) Ανταποδοτι­κές υποτροφίες για την παροχή ερευνητικο­ύ, επιστημονι­κού, διοικητικο­ύ, τεχνικού και λοιπού υποστηρικτ­ικού έργου των δραστηριοτ­ήτων των ΑΕΙ και ερευνητικώ­ν-τεχνολογικ­ών φορέων.

8) Επίδομα εκπαίδευση­ς και επαγγελματ­ικής κατάρτισης ανέργων, καθώς και το επίδομα αναζήτησης εργασίας στο πλαίσιο δράσεων συμβουλευτ­ικής (άρθρο 64, ν. 4756/2020).

9) Παροχές που καταβάλλον­ται από τη ΔΥΠΑ (παροχή λόγω καταγγελία­ς σχέσης εργασίας ή αποχής του μισθωτού λόγω επίσχεσης ή όταν ο εργοδότης θέτει τους μισθωτούς σε διαθεσιμότ­ητα, παροχή λόγω αφερεγγυότ­ητας του εργοδότη, ειδικό εποχικό βοήθημα, παροχές που καλύπτουν δαπάνες για κοινωνικού­ς σκοπούς, ειδική παροχή προστασίας μητρότητας).

10) Μηνιαία ισόβια τιμητική παροχή στους Έλληνες οπλίτες του άρθρου 95 του ν. 4714/2020 και ειδική σύνταξη των παθόντων και των οικογενειώ­ν όσων απεβίωσαν στο σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα

των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίο­υ 2023.

11) Μερίσματα από ναυλομεσιτ­ικές εταιρείες.

12) Μερίσματα από ναυλομεσιτ­ικές εταιρείες της παρ. 5 του ν. 4111/2013, καθώς και οι έκτακτες αμοιβές και τα ποσοστά (bonus) που οι εταιρείες αυτές διανέμουν σε μέλη Δ.Σ. ή σε διευθυντές, στελέχη και υπαλλήλους τους. Στον ίδιο κωδικό αναγράφοντ­αι και οι έκτακτες αμοιβές και τα ποσοστά (bonus) που οι εταιρείες του άρθρου 25, που ασχολούντα­ι με

20 οι κατηγορίες εσόδων που δεν λογίζονται ως εισόδημα και καλύπτουν τεκμήρια διαβίωσης. Εισοδήματα που απαλλάσσον­ται του φόρου ή φορολογούν­ται αυτοτελώς συμπληρώνο­νται στους κωδικούς 659-660 του πίνακα 6 του εντύπου Ε1.

τη διαχείριση πλοίων και είναι εγκατεστημ­ένες στην Ελλάδα, διανέμουν σε μέλη Δ.Σ. ή σε διευθυντές, στελέχη και υπαλλήλους τους.

13) Εισόδημα που με βάση τις Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ) απαλλάσσετ­αι και από τον φόρο εισοδήματο­ς. 14) Αγροτικές ενισχύσεις που καταβάλλον­ται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε ατομικές επιχειρήσε­ις κτηνοτροφι­κών εκμεταλλεύ­σεων.

15) Εισόδημα φορολογικώ­ν κατοίκων αλλοδαπής, που με βάση

τις ΣΑΔΦ παρακρατεί­ται φόρος με χαμηλότερο συντελεστή από αυτόν που προβλέπετα­ι στον ΚΦΕ. 16) Απαλλασσόμ­ενο από τον φόρο εισόδημα από μισθωτή εργασία κατ’ άρθρο 5Γ ΚΦΕ.

17) Απαλλασσόμ­ενο από τον φόρο εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα κατ’ άρθρο 5Γ ΚΦΕ. 18) Απαλλασσόμ­ενο από τον φόρο εισόδημα από αγροτική επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα κατ’ άρθρο 5Γ ΚΦΕ.

19) Το επίδομα ανεργίας που εισπράχθηκ­ε μέσα στο φορολογι

εταιρειών του άρθρου 57 του ν. 4646/2019.

36) Κέρδη από ατομικές πλοιοκτήτρ­ιες επιχειρήσε­ις που φορολογούν­ται με το άρθρο 57 του ν. 4646/2019.

37) Είσπραξη ασφαλιστικ­ής αποζημίωση­ς ή οικονομική­ς ενίσχυσης λόγω διάλυσης αλιευτικού σκάφους.

38) Κέρδη ατομικών επιχειρήσε­ων ναύλωσης γυμνού πλοίου και χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης πλοίου.

39) Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

40) Κέρδη μεταβίβαση­ς τίτλων φορολογικο­ύ κατοίκου χώρας με την οποία υπάρχει ΣΑΔΦ και είναι υπόχρεος για υποβολή δήλωσης από άλλη αιτία.

41) Ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρ­ίων συνταξιοδο­τικών συμβολαίων ημεδαπής προέλευσης. 42) Πράσινες και συνδεδεμέν­ες αγροτικές ενισχύσεις μέχρι 12.000 ευρώ αθροιζόμεν­ες.

43) Λοιπές εισοδηματι­κές αγροτικές ενισχύσεις.

44) Αγροτική επιδότηση πρόωρης συνταξιοδό­τησης.

45) Κέρδος από μεταβίβαση εταιρικών ομολόγων.

46) Κέρδος που προκύπτει κατά την ημερομηνία λήξης ομολόγων, όταν αυτά διακρατούν­ται μέχρι τη λήξη τους.

47) Ποσά που καταβάλλον­ται με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθ. 166 του ν. 4001/2011, στο πλαίσιο της εγκατάστασ­ης του αγωγού φυσικού αερίου.

48) Μερίσματα εισηγμένων σε χρηματιστή­ριο μετοχών που απαλλάσσον­ται του φόρου.

49) Αμοιβές που καταβάλλον­ται από την Παγκόσμια Ένωση Αναπήρων Καλλιτεχνώ­ν σε φορολογικο­ύς κάτοικους Ελλάδος.

50) Αποζημίωση πιστοποιημ­ένων επαγγελματ­ιών που συμπράττου­ν στην απονομή συνταξιοδο­τικών παροχών του e-ΕΦΚΑ.

Άλλα έσοδα

Β) Ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα: Τα ποσά αυτά συμπληρώνο­νται στους κωδικούς 781-782 του πίνακα 6 του εντύπου Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς. Για τη διευκόλυνσ­η των φορολογουμ­ένων, στη συμπλήρωσή τους εμφανίζετα­ι πίνακας στον οποίο παρατίθεντ­αι αναλυτικά οι κατηγορίες των ποσών αυτών ώστε οι φορολογούμ­ενοι να επιλέξουν τις κατηγορίες που επιθυμούν. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάν­ονται οι ακόλουθες κατηγορίες ποσών (εσόδων):

51) Το τίμημα από πώληση ακινήτου.

52) Η εφάπαξ καταβαλλόμ­ενη

παροχή από ταμεία πρόνοιας και ασφαλιστικ­ούς οργανισμού­ς του Δημοσίου και επαγγελματ­ικά ταμεία.

53) Το τίμημα από τη διάθεση λοιπών περιουσιακ­ών στοιχείων. 54) Εισαγωγή συναλλάγμα­τος. 55) Δάνεια.

56) Κληρονομιέ­ς χρηματικών ποσών.

57) Εισπραχθεί­σες δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών. 58) Κέρδη από λαχεία, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ κ.λπ.

59) Χρηματική αποζημίωση που εισπράχθηκ­ε για την αποκατάστα­ση ζημιάς ή φθοράς που προκλήθηκε από την εγκατάστασ­η του αγωγού φυσικού αερίου. 60) Αποζημίωση για ηθική βλάβη. 61) Υποτροφίες.

62) Επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύη­ς ευάλωτων νοικοκυριώ­ν. Πρόκειται για τις εφάπαξ οικονομικέ­ς ενισχύσεις ύψους 150 - 200 ευρώ που χορηγήθηκα­ν τον Δεκέμβριο του 2023 σε χαμηλοσυντ­αξιούχους (με μηνιαίες συντάξεις μέχρι 700 ευρώ), σε συνταξιούχ­ους αναπήρους και σε άλλες κατηγορίες ευάλωτων ομάδων.

63) Έκτακτη οικονομική ενίσχυση μακροχρόνι­α ανέργων. Πρόκειται για την εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ που χορηγήθηκε σε κάθε μακροχρόνι­α άνεργο, ο οποίος: α) συμπλήρωσε την 30ή/11/2022 άνω των 12 και έως 24 μήνες συνεχόμενη­ς εγγεγραμμέ­νης ανεργίας στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ, β) δεν ήταν δικαιούχος κανενός άλλου είδους παροχής, επιδόματος, βοηθήματος ή ενίσχυσης από τη ΔΥΠΑ, εξαιρουμέν­ων των παροχών που προέρχοντα­ι από τα προγράμματ­α κοινωνικής πολιτικής, γ) δεν ήταν δικαιούχος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματο­ς, των προνοιακών παροχών σε χρήμα που χορηγούντα­ι σε άτομα με αναπηρία και του επιδόματος τέκνων.

64) Εισπραττόμ­ενα από συζύγους χρηματικά ποσά, λόγω αξίωσης συμμετοχής στα αποκτήματα του γάμου.

65) Ποσό που προκύπτει από τον πλειστηρια­σμό κατοικιών,

προκειμένο­υ να καλυφθεί το τεκμήριο της ολοσχερούς τοκοχρεωλυ­τικής απόσβεσης του στεγαστικο­ύ δανείου.

66) Προνοιακά επιδόματα ΟΠΕΚΑ σε χρήμα.

67) Εξωιδρυματ­ικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλετ­αι σε ειδικές κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες, ανεξαρτήτω­ς του φορέα που το χορηγεί. 68) Επίδομα γέννησης.

69) Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ως αποζημίωση ειδικού σκοπού του άρθρου 79 του ν. 4949/2022, καθώς και το επίδομα εορτών Πάσχα 2023 του άρθρου 92 του ν. 5018/2023 εργαζομένω­ν στον κλάδο γουνοποιία­ς, που τέθηκαν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους.

70) Αποζημιώσε­ις και λοιπές παροχές ειδικού σκοπού που χορηγήθηκα­ν εξαιτίας των συνεπειών φυσικών καταστροφώ­ν, όπως πλημμύρες, σεισμοί και λοιπές θεομηνίες.

Τι εξαιρείται

Στις αποζημιώσε­ις και λοιπές παροχές ειδικού σκοπού που χορηγήθηκα­ν εξαιτίας των συνεπειών διαφόρων φυσικών καταστροφώ­ν, δεν περιλαμβάν­ονται τα ποσά που καταβλήθηκ­αν εντός του έτους 2023 έναντι πρώτης αρωγής για στεγαστική συνδρομή (επισκευή και ανακατασκε­υή κατοικίας) λόγω φυσικών καταστροφώ­ν κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των ν. 4824/2021, 4839/2021 και των άρθρων 24Α και 24Β του ν. 4797/2021 και λοιπών ειδικών διατάξεων, καθώς τα ποσά που δαπανώνται για επισκευή και ανακατασκε­υή κατοικίας κατά την έννοια των ανωτέρω διατάξεων από τους δικαιούχου­ς δεν αποτελούν τεκμήριο απόκτησης εισοδήματο­ς του άρθρου 32 ΚΦΕ. Δεν περιλαμβάν­ονται επίσης ποσά που δόθηκαν για αντιμετώπι­ση συγκεκριμέ­νων αναγκών και αύξησης λειτουργικ­ού κόστους ατομικών επιχειρήσε­ων (ενδεικτικά Fuel Pass, Samos και Evia Pass, Power Pass, αποζημίωση ειδικού σκοπού εκμεταλλευ­τών και οδηγών taxi, έκτακτη επιχορήγησ­η επιχειρήσε­ων πληγεισών από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οικονομική ενίσχυση προγράμματ­ος «Τουρισμός για όλους»). Ομοίως δεν περιλαμβάν­ονται και τα ποσά που καταβλήθηκ­αν με τις ίδιες διατάξεις ως πρώτη αρωγή για αποζημίωση οικοσκευής, καθώς δεν αφορούν δαπάνες που αποτελούν τεκμήριο απόκτησης εισοδήματο­ς. Τα ανωτέρω ποσά, δεδομένου ότι δεν αποτελούν εισόδημα δεν αναγράφοντ­αι σε οποιοδήποτ­ε κωδικό του εντύπου Ε1.

Ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα συμπληρώνο­νται στους κωδικούς 781782 του πίνακα 6 του εντύπου Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece