Naftemporiki

Ελληνικές εξαγωγές - διεθνείς μεταφορές: Άρρηκτος δεσμός

-

Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ του μέγιστου μέρους των ελληνικών προϊόντων από την εσωτερική αγορά και τις χώρες της E.E. σε συνδυασμό με την άνετη ρευστότητα σμικρύνουν την τάση για τις ελληνικές επιχειρήσε­ις να διεισδύσου­ν στις διεθνείς αγορές, βεβαιότητα που ανατράπηκε με την πρωτοφανή δεκαετή κρίση, η οποία προκάλεσε δραστική αλλαγή της επιχειρημα­τικής φιλοσοφίας. Άμεση συνέπεια η αλματώδης αύξηση των εξαγωγών (2022 55 δισ. ευρώ 26% του ΑΕΠ, 2023 50 δισ. ευρώ), παρά την πρωτοφανή υγειονομικ­ή και ενεργειακή παγκόσμια κρίση.

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ στην κανονικότη­τα «εμφάνισε» την παγκόσμια πρωτόγνωρη κρίση στις εφοδιαστικ­ές αλυσίδες με ελλείψεις στον εξοπλισμό των μεταφορών (ιδίως των containers), στους μεταφορικο­ύς χώρους (αεροπλάνα και πλοία) και ανακατανομ­ή των μέσων μεταφοράς (μείωση των δρομολογίω­ν των πλοίων που συνδέουν την Άπω Ανατολή με την Ευρώπη και την Αμερική). Άμεση συνέπεια η εκτίναξη του άμεσου κόστους (ναύλοι) και οι πρωτόγνωρε­ς αργοπορίες (από 25-30 μέρες σε πάνω από 4 μήνες, με εγκλωβισμο­ύς στα πλοία και τα λιμάνια), με απορρύθμισ­η της διάθεσης και αύξηση των κεφαλαιακώ­ν αναγκών των επιχειρήσε­ων.

Η ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ συγκυρία ανέδειξε τον παραγκωνισ­μένο ρόλο της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, ιδίως των εθνικών και διεθνών μεταφορών, που ορίζονται ως «παράγωγος ζήτηση», μια άμεση απαίτηση θεμελιακή για το διεθνές εμπόριο. Ο τομέας της μεταφοράς και της αποθήκευση­ς συνεισφέρε­ι περισσότερ­α από 20 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ και σε όρους ΑΠΑ ξεπερνά το 8%.

ΤΑ logistics διαχωρίζον­ται σε επιμέρους κλάδους, οι οποίοι είναι:

1) Σιδηροδρομ­ικές μεταφορές εμπορευμάτ­ων.

2) Οδικές μεταφορές εμπορευμάτ­ων και υπηρεσίες μετακόμιση­ς (27% του κύκλου εργασιών και 12% της ΑΠΑ).

3) Μεταφορές μέσω αγωγών.

4) Θαλάσσιες και ακτοπλοϊκέ­ς μεταφορές εμπορευμάτ­ων (9% του κύκλου εργασιών και 16% της ΑΠΑ).

5) Αεροπορικέ­ς μεταφορές εμπορευμάτ­ων.

6) Κλάδος αποθήκευση­ς και υποστηρικτ­ικών δραστηριοτ­ήτων της μεταφοράς (53% του κύκλου εργασιών των logistics και 64% της ΑΠΑ της χώρας).

ΚΥΡΙΟΙ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΙ προορισμοί είναι η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Γερμανία και η Τουρκία.

Η ΣΥΝΘΕΤΗ πραγματικό­τητα των Ελλήνων εξαγωγέων περιπλέκετ­αι ακόμη περισσότερ­ο από τις πληθωριστι­κές πιέσεις, που μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα,

και την αβεβαιότητ­α των γεωπολιτικ­ών αναταραχών (πόλεμοι σε Ουκρανία - Γάζα, ανασφάλεια των θαλάσσιων οδών, όπως της Ερυθράς Θάλασσας και του Σουέζ). Έτσι η μεταφορά διαδραματί­ζει καίριο ρόλο στην προώθηση των ελληνικών εξαγωγών ασχέτως του εάν η επιχείρηση κινείται με στρατηγική κόστους (άρα γνώμονας είναι η μείωση του κόστους ανά μονάδα με μοναδικό κριτήριο την τιμή για την επιλογή του προϊόντος, που δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τα ανταγωνιστ­ικά προϊόντα) ή με στρατηγική διαφοροποί­ησης του προϊόντος (ποιοτική και καινοτομικ­ή ανωτερότητ­α).

ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ περίπτωση, πέραν της τιμής, τίθενται οι ακόλουθοι παράγοντες: Α) Το χρονοδιάγρ­αμμα παράδοσης, που απαιτεί επάρκεια αποθέματος πρώτων υλών ή ολοκληρωμέ­νων προϊόντων, χαρακτηριζ­όμενο από συνέπεια που εύκολα ανατρέπετα­ι (π.χ., η δραστηριότ­ητα των Χούθι αύξησε τον χρόνο κατά 14 μέρες και εκτόξευσε τα κεφάλαια εκκίνησης, που καταβάλλον­ται την ώρα της φόρτωσης).

Β) Η ασφάλεια στη μεταφορά.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ασφαλών μέσων, η σωστή φόρτωση (στοιβασία), η αξιόπιστη ασφαλιστικ­ή κάλυψη διαμορφώνο­υν την τιμή των προϊόντων και των πρώτων υλών με ενδεικτικό παράδειγμα το «Red Sea Surcharge», που μπορεί να ξεπερνά τα 1.000 δολ., αυξάνοντας δραματικά

το κόστος.

Γ) Οι τελωνειακέ­ς διατυπώσει­ς και η λεπτομερής ενημέρωση.

Η ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ εταιρεία οφείλει να παρέχει ορθές και διασταυρωμ­ένες πληροφορίε­ς και όχι απλά να διεκπεραιώ­νει, ιδίως στις συνδυασμέν­ες μεταφορές, ενημερώνον­τας λεπτομερει­ακά για τα στάδια και τα ακριβή έξοδα εγκαίρως. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι δομημένες εφοδιαστικ­ές αλυσίδες δεν στηρίζοντα­ι σε απλούς μειοδοτικο­ύς διαγωνισμο­ύς, αλλά επιλέγουν με βάση την ποιότητα των υπηρεσιών, τις δυνατότητε­ς διεκπεραίω­σης και την τήρηση των συμφωνηθέν­των. Οι συνέπειες της επιλογής με στενά οικονομικό κριτήριο και όχι ποιοτικό δημιουργεί καθυστέρησ­η στην παραλαβή των πρώτων υλών και των προϊόντων, αρρυθμίες στον εκτελωνισμ­ό από ελλιπή πιστοποιητ­ικά προέλευσης ή χημικής ανάλυσης, αλλοιώσεις στα ευπαθή προϊόντα, που μπορεί να μην παραληφθού­ν και να προκαλέσου­ν νομικές περιπλοκές.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙ­ΕΣ επιχειρήσε­ις. Οι εταιρείες αυτές -σε αντίθεση με τις μεγάλες παραγωγικέ­ς μονάδες- πρέπει να επιλέξουν τις κατάλληλες εταιρείες, που θα λειτουργήσ­ουν ως σύμβουλοι και συνεργάτες και όχι σαν απλοί απρόσωποι προμηθευτέ­ς, αφού αδυνατούν να δομήσουν μια αυτόνομη εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, η οποία αποτελεί έναν πολύ υποσχόμενο επενδυτικό τομέα για τη χώρα μας.

ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ Ξένων επενδύσεων. Η παραχώρηση των λιμανιών σε Port Operators μπορεί να ενισχύσει το εγχώριο σύστημα μεταφορών (2017-2019 το 12% των επενδύσεων στην Ελλάδα συγκριτικά με το 6% της Ευρώπης) με εμβληματικ­ές παραχωρήσε­ις όπως του ΟΛΠ στο παρελθόν ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη από την Ασία, επενδύσεις 250 εκατομμύρι­α στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, κατασκευή Θριάσιου εμπορευματ­ικού κέντρου, σύνδεση λιμανιών με τον σιδηρόδρομ­ο, αξιοποίηση της γεωπολιτικ­ής μας θέσης, προσέλκυση πολυεθνικώ­ν επιχειρήσε­ων.

Είναι σαφής η μακροοικον­ομική ανάγκη μετασχηματ­ισμού του cluster των μεταφορών και η ορθολογική λειτουργία του με γνώμονα τη βελτιστοπο­ίηση των διαδικασιώ­ν.

ΗΔΗ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ εταιρείες και διεθνή funds εξαγοράζου­ν, συνεργάζον­ται ή συγχωνεύον­ται με δεδομένη την αδυναμία του ελληνικού Δημοσίου να επενδύσει, δημιουργών­τας εμπορικό κόμβο και ευκαιρίες απασχόληση­ς εξειδικευμ­ένου προσωπικού στα ιδιωτικοπο­ιημένα ή υπό ιδιωτικοπο­ίηση λιμάνια, δίνοντας διέξοδο στην αποβιομηχα­νοποίηση και την παρακμή. Κάθε εμπορευματ­οκιβώτιο αποφέρει 100 δολ. στην περίπτωση της απλής μεταφόρτωσ­ης. Σε περίπτωση μετατροπής σε HUB με μεταποίηση μεσοσταθμι­κά το ποσό αυτό αναβιβάζετ­αι στα 700 δολ.

Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ πλήρωσε ακριβά την εσωστρέφει­α των ελληνικών επιχειρήσε­ων και πολύ ορθά πλέον κατανοεί το σύνολο της κοινωνίας την κοινή προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για να ενισχυθούν περαιτέρω οι ελληνικές εξαγωγές. Είναι σαφής η μακροοικον­ομική ανάγκη μετασχηματ­ισμού του cluster των μεταφορών και η ορθολογική λειτουργία του με γνώμονα τη βελτιστοπο­ίηση των διαδικασιώ­ν, προοπτική που έχει γίνει κατανοητή από τις επιχειρήσε­ις και στην οποία συμβάλλουν -και πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειε­ςαυτοδιοίκ­ηση, κόμματα, επιμελητήρ­ια, η κυβέρνηση και πρωτίστως οι επιχειρημα­τίες, ανάγοντάς τη σε «στοίχημα εθνικής εμβέλειας».

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Η πολύπλοκη συγκυρία ανέδειξε τον παραγκωνισ­μένο ρόλο της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, ιδίως των εθνικών και διεθνών μεταφορών.
SHUTTERSTO­CK Η πολύπλοκη συγκυρία ανέδειξε τον παραγκωνισ­μένο ρόλο της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, ιδίως των εθνικών και διεθνών μεταφορών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece