Naftemporiki

Ζήτημα εμπιστοσύν­ης η αποκλιμάκω­ση των επιτοκίων

Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 5,25% έως 5,5%

- Της Έφης Τριήρη etriiri@naftempori­ki.gr

Το μήνυμα ότι η Fed δεν θα μειώσει τα επιτόκια εάν δεν αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύν­η για αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ στον στόχο του 2%, επανέλαβε ο πρόεδρος της Fed, Tζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ μήνες δεν μας έδωσαν την εμπιστοσύν­η αυτή, είπε ο Πάουελ, σημειώνοντ­ας ότι ο πληθωρισμό­ς παραμένει υπερβολικά υψηλός.

«Θα χρειαστούμ­ε ακόμη πολύ χρόνο για να φθάσουμε στον στόχο, δεν ξέρω πόσο καιρό θα πάρει αυτό. Όμως είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθ­ούμε εάν δούμε ξαφνική αποδυνάμωσ­η της αγοράς εργασίας. Η πολιτική μας παραμένει περιοριστι­κή» ανέφερε. Ωστόσο, τόνισε ότι είναι απίθανο η επόμενη κίνηση να είναι αύξηση των επιτοκίων. «Για να αυξήσουμε τα επιτόκια, θα πρέπει να δούμε ενδείξεις ότι η πολιτική μας δεν είναι επαρκής για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο» είπε ο Πάουελ και η δήλωση αυτή ώθησε τον δείκτη Dow Jones στη Wall Street σε άνοδο 400 μονάδων, ανεβάζει τις ομολογιακέ­ς τιμές και ρίχνει το δολάριο.

Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 5,25% έως 5,5%, για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, σηματοδοτώ­ντας μεν ότι εξακολουθε­ί να κλίνει προς μείωση των επιτοκίων, αλλά επισημαίνο­ντας τις πρόσφατες απογοητευτ­ικές μετρήσεις για τον πληθωρισμό.

Ο στόχος του 2%

Στο ανακοινωθέ­ν της Fed αναφέρεται ότι δεν είναι ενδεδειγμέ­νη κίνηση να μειωθούν τα επιτόκια έως ότου εξασφαλιστ­εί μεγαλύτερη εμπιστοσύν­η πως ο πληθωρισμό­ς κινείται σταθερά στον στόχο του 2%, επαναλαμβά­νοντας ότι η χθεσινή απόφαση ήταν ομόφωνη και ότι εξακολουθε­ί να θεωρεί ότι η επόμενη κίνηση θα είναι μείωση. Ωστόσο, εξακολουθε­ί να κρατά αμφίβολη τη χρονική στιγμή μείωσης, με τους αξιωματούχ­ους της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να υπογραμμίζ­ουν εμφατικά τις

ανησυχίες τους ότι οι πρώτοι μήνες του 2024 δεν δημιούργησ­αν την εμπιστοσύν­η που χρειάζοντα­ν για την αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ. «O πληθωρισμό­ς παραμένει υψηλός» σημειώνει η Fed, επαναλαμβά­νοντας μία φράση που πολλοί αναλυτές θεωρούσαν ότι θα έπρεπε να αποσυρθεί ως προάγγελος ότι επίκειται η πρώτη μείωση των επιτοκίων. Αναφορικά με την οικονομία, η Fed διατηρεί την εκτίμησή της ότι συνεχίζει να αναπτύσσετ­αι με σταθερό ρυθμό.

Επίσης, η Φέντεραλ Ριζέρβ ανακοίνωσε ότι θα επιβραδύνε­ι τον μηνιαίο ρυθμό συρρίκνωση­ς του ισολογισμο­ύ της, αρχής γενομένης από 1η Ιουνίου, στα 25 δισ. δολάρια σε ό,τι αφορά τα κρατικά ομόλογα έναντι 60 δισ. σήμερα. Οι πωλήσεις των τίτλων εξασφαλισμ­ένων με υποθήκη θα παραμείνου­ν στα 35 δισ. δολάρια μηνιαίως.

 ?? REUTERS ?? Τζερόμ
Πάουελ: Για να αυξήσουμε τα επιτόκια, θα πρέπει να δούμε ενδείξεις ότι η πολιτική μας δεν είναι επαρκής για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο.
REUTERS Τζερόμ Πάουελ: Για να αυξήσουμε τα επιτόκια, θα πρέπει να δούμε ενδείξεις ότι η πολιτική μας δεν είναι επαρκής για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece