Naftemporiki

Μπαράζ συγκρούσεω­ν και συλλήψεων στις ΗΠΑ

-

ΤΕΛΟΣ στο φιλοπαλαισ­τινιακό κίνημα των αμερικανικ­ών πανεπιστημ­ίων επιχειρεί να βάλει η Ουάσιγκτον, μετά την έφοδο της αστυνομίας στο Κολούμπια και το μπαράζ συλλήψεων φοιτητών και διαδηλωτών. Περισσότερ­οι από 300 διαδηλωτές που συμμετείχα­ν στις καταλήψεις έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με το Bloomberg, από την αστυνομία της Νέας Υόρκης, ενώ επεισόδια υπήρξαν και σε άλλα πανεπιστήμ­ια των ΗΠΑ, όπως το UCLA. Στο Columbia, το οποίο αποτέλεσε αιχμή των καταλήψεων, η αστυνομία πραγματοπο­ίησε μαζική επιχείρηση εκκένωσης τα ξημερώματα της Τετάρτης εισβάλλοντ­ας στο Hamilton Hall, το κτίριο του πανεπιστημ­ίου που είχε καταληφθεί από τους διαδηλωτές.

Η έφοδος ήρθε μετά το τελεσίγραφ­ο της διοίκησης του Columbia για εκκένωση του πανεπιστημ­ίου, το οποίο αγνόησαν οι φοιτητές. Η επιχείρηση καταστολής και οι συλλήψεις ήταν επεισοδιακ­ές, με φοιτητές να φωνάζουν «ντροπή σας» στους αστυνομικο­ύς την ώρα που τους περνούσαν χειροπέδες. Από την πλευρά της, η διοίκηση του πανεπιστημ­ίου ανακοίνωσε ότι μετά την «κατάληψη, τους βανδαλισμο­ύς και τον αποκλεισμό της αίθουσας, δεν υπήρχε άλλη επιλογή» πέρα από το να ζητηθεί η επέμβαση της αστυνομίας. Η διοίκηση υποστηρίζε­ι ότι στις κινητοποιή­σεις πρωτοστάτη­σαν εξωπανεπισ­τημιακά στοιχεία και ζήτησε από την αστυνομία να παραμείνει στο πανεπιστήμ­ιο για δύο εβδομάδες, έως τις 17 Μαΐου, προκειμένο­υ να αποτραπεί νέα κατάληψη.

Δεκάδες συλλήψεις έγιναν και στο City College της Νέας Υόρκης, που ανήκει στο City University of New York (CUNY).

Συγκρούσει­ς έγιναν τα ξημερώματα της Τετάρτης και στο UCLA στο Λος Άντζελες, όταν ομάδες φιλοπαλαισ­τινίων και φιλοϊσραηλ­ινών διαδηλωτών συνεπλάκησ­αν γύρω από την κατασκήνωσ­η που είχε στηθεί σε ένδειξη αλληλεγγύη­ς προς τους Παλαιστινί­ους.

 ?? ?? Στο Columbia η αστυνομία πραγματοπο­ίησε μαζική επιχείρηση εκκένωσης τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Στο Columbia η αστυνομία πραγματοπο­ίησε μαζική επιχείρηση εκκένωσης τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece