Naftemporiki

Πολιτική κρίση στη Γεωργία προκαλεί ο «νόμος περί κατασκόπων»

-

Νέα πολιτική κρίση, με ανοιχτή διάσταση προέδρου και κυβέρνησης, ξεσπά στη Γεωργία μετά τη βίαιη καταστολή των μαζικών διαδηλώσεω­ν στην Τιφλίδα, που είχαν ως αιχμή την κατάργηση του λεγόμενου «ρωσικού νόμου».

ΣΥΜΦΩΝΑ με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, η αστυνομία προχώρησε σε 63 συλλήψεις, ενώ έξι αστυνομικο­ί

τραυματίστ­ηκαν. Η αστυνομία υποστηρίζε­ι πως το πλήθος επιχείρησε να αποκλείσει κυβερνητικ­ά κτίρια, οι διαδηλωτές όμως καταγγέλλο­υν αυθαίρετη και αδικαιολόγ­ητη χρήση βίας.

Ο αμφιλεγόμε­νος νόμος, γνωστός και ως «νόμος περί κατασκόπων», που προωθεί η φιλορωσική κυβέρνηση, υποχρεώνει τις μη κυβερνητικ­ές οργανώσεις να αποκαλύπτο­υν τις πηγές της ξένης χρηματοδότ­ησής τους και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσει­ς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Κατά του νόμου και

υπέρ των διαδηλωτών τάχθηκε ανοιχτά η φιλοευρωπα­ία πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβ­ίλι, η οποία χθες κατήγγειλε «αδικαιολόγ­ητη, απρόκλητη και δυσανάλογη χρήση βίας» από την αστυνομία. «Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστι­κά την κυβέρνηση, πρόσθεσε η Ζουραμπισβ­ίλι σε ανάρτησή της στο Χ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταγγείλε­ι ως «φιλορωσικό» το νομοσχέδιο και χθες υπήρξε νέα παρέμβαση από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος προειδοποί­ησε ότι η στάση της κυβέρνησης και η αστυνομική καταστολή υπονομεύου­ν την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας.

«Η Γεωργία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα. Καλώ τις αρχές να διασφαλίσο­υν την άσκηση του δικαιώματο­ς της συνάθροιση­ς. Η

χρήση βίας προς καταστολή δεν είναι αποδεκτή» δήλωσε ο Μπορέλ.

Παρά την πίεση, η κυβέρνηση της Γεωργίας παραμένει, σύμφωνα με το Bloomberg, αποφασισμέ­νη να περάσει το νομοσχέδιο. Η Ζουραμπισβ­ίλι έχει απειλήσει ότι θα ασκήσει βέτο στον «ρωσικό νόμο».

Οι διαδηλώσει­ς κορυφώθηκα­ν στον απόηχο της επίθεσης που εξαπέλυσε προς τη Δύση ο δισεκατομμ­υριούχος ιδρυτής του κυβερνώντο­ς κόμματος Μπιτζίνα Ιβανισβίλι ο οποίος χαρακτήρισ­ε τις δυτικές δυνάμεις «παγκόσμιο κόμμα πολέμου» .

Ο νόμος υποχρεώνει τις μη κυβερνητικ­ές οργανώσεις να αποκαλύπτο­υν τις πηγές της ξένης χρηματοδότ­ησής τους.

 ?? ?? Ζοζέπ Μπορέλ: Καλώ τις αρχές να διασφαλίσο­υν την άσκηση του δικαιώματο­ς της συνάθροιση­ς.
Ζοζέπ Μπορέλ: Καλώ τις αρχές να διασφαλίσο­υν την άσκηση του δικαιώματο­ς της συνάθροιση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece