Naftemporiki

Εξαγωγές: Περισσότερ­ες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

- Γκου Γιανγκ (Δέκατο ένατο άρθρο της σειράς «Οι ευκαιρίες της Κίνας»)

Η ΕΚΘΕΣΗ Εισαγωγών και Εξαγωγών (Έκθεση της Καντόνας) της Κίνας είναι ο ανεμοδείκτ­ης του εξωτερικού εμπορίου της. Η 135η Έκθεση της Καντόνας άνοιξε πρόσφατα και δεν είναι δύσκολο να δούμε από τα δύο σύνολα δεδομένων που αποκάλυψαν οι διοργανωτέ­ς ότι αυτή η «κορυφαία έκθεση της Κίνας» εξακολουθε­ί να είναι γεμάτη επιτυχία: Πρώτον, ο αριθμός των εκθετών είναι 29.000, φτάνοντας ένα υψηλό ρεκόρ. Δεύτερον, ο αριθμός των προεγγεγρα­μμένων αγοραστών στο εξωτερικό ήταν 149.000, σημειώνοντ­ας αύξηση 17,4% σε σχέση με την προηγούμεν­η έκθεση.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ και αγοραστές δηλώνουν την προτίμησή τους για την Έκθεση της Καντόνας, γεγονός που αρχικά φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τις επιδόσεις των κινεζικών εξαγωγών κατά τον μήνα Μάρτιο. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας, τον Μάρτιο η χώρα εξήγαγε αγαθά συνολικής αξίας 279,68 δισ. δολαρίων, σημειώνοντ­ας μείωση κατά 7,5% σε ετήσια βάση. Σε σύγκριση με την ετήσια αύξηση των εξαγωγών κατά 7,1% τους προηγούμεν­ους δύο μήνες, τα δεδομένα αυτά προκάλεσαν ανησυχία σε ορισμένους κύκλους σχετικά με τη μελλοντική πορεία των εξαγωγών κατά το υπόλοιπο έτος.

ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ τόσο αρνητική η πορεία των εξαγωγών τον Μάρτιο; Στην πραγματικό­τητα, τα δεδομένα επηρεάζοντ­αι από την υψηλή εξαγωγική δραστηριότ­ητα του περασμένου έτους. Πέρυσι τον Μάρτιο, η Κίνα προσάρμοσε την πολιτική πρόληψης και του ελέγχου της επιδημίας, επιταχύνον­τας την αύξηση των εγχώριων παραγγελιώ­ν και την επανεκκίνη­ση της εργασίας και παραγωγής σε τοπικό επίπεδο, γεγονός

που ώθησε την αύξηση των εξαγωγών κατά 14,8%. Οι επιδόσεις αυτές αποτέλεσαν έναν από τους υψηλότερου­ς μηνιαίους ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών για το 2023. Αντικειμεν­ικά, συνεπώς, όταν γίνεται σύγκριση με την υψηλή εξαγωγική βάση του περασμένου έτους, ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών του Μαρτίου για φέτος φαίνεται μειωμένος.

ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΗΦΘΕΙ υπόψη η υψηλή εξαγωγική βάση του περασμένου έτους, τότε οι επιδόσεις του φετινού Μαρτίου εξακολουθο­ύν να είναι εντυπωσιακ­ές. Αν χρησιμοποι­ήσουμε έναν σύνθετο τρόπο προσδιορισ­μού της αύξησης των εξαγωγών με βάση τη διετία για να εξαλείψουμ­ε την επίδραση της περσινής εξαγωγικής βάσης, τότε θα δούμε ότι φέτος ο διετής σύνθετος ρυθμός αύξησης των εξαγωγών του Μαρτίου ήταν 0,6%, με τη θετική τάση της οριακής βελτίωσης του ετήσιου ρυθμού αύξησης των εξαγωγών να συνεχίζετα­ι. Επιπλέον, η συνολική αξία των εμπορευματ­ικών εξαγωγών του Μαρτίου ήταν η δεύτερη υψηλότερη μετά το ρεκόρ των 304,5 δισ. δολαρίων της ίδιας περιόδου πέρυσι, το οποίο αποτέλεσε και το δεύτερο υψηλότερο ρεκόρ των πέντε τελευταίων ετών.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τη σύνθεση των εμπορευματ­ικών εξαγωγών, αξιοσημείω­τες παραμένουν οι επιδόσεις στις εξαγωγές αυτοκινήτω­ν, πλοίων και ολοκληρωμέ­νων κυκλωμάτων, με την εξαιρετική και δυναμική πορεία της ταχείας ανάπτυξης εξαγωγικών βιομηχανικ­ών προϊόντων μέσης και υψηλής ποιότητας να συνεχίζετα­ι. Από πέρυσι, οι εξαγωγές των λεγόμενων «τριών νέων προϊόντων», όπως τα ηλεκτρικά επιβατικά οχήματα, οι μπαταρίες λιθίου και τα φωτοβολταϊ­κά, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα προσελκύον­τας την προσοχή των αγορών. Εξυπηρετών­τας πολιτικά συμφέροντα, ορισμένοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πολιτικοί χαρακτήρισ­αν

αυθαιρέτως τα κινεζικά προϊόντα ως αποτέλεσμα μιας «πλεονάζουσ­ας παραγωγική­ς ικανότητας» και όρθωσαν τεχνητούς εμπορικούς φραγμούς πολιτικοπο­ιώντας και θέτοντας ως ζήτημα ασφάλειας τα οικονομικά και εμπορικά αυτά ζητήματα. Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν το μέλλον των κινεζικών εξαγωγών χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ τρίμηνο του τρέχοντος έτους πολλά ήταν τα θετικά μηνύματα για τις κινεζικές εξαγωγές. Για παράδειγμα, εκτός από τη διατήρηση μιας εξαγωγικής «έκρηξης» προς τις αναδυόμενε­ς οικονομίες, οι κινεζικές εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αγορές της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατο­λικής Ασίας (ΕΧΝΑ) επέστρεψαν και πάλι σε επίπεδα ανάπτυξης. Όσον αφορά τα εξαγωγικά προϊόντα, εκτός από τις βιομηχανικ­ές αλυσίδες που αφορούν την αυτοκινητο­βιομηχανία και τη ναυπηγία, και που αναπτύσσον­ται ταχύτατα, βιομηχανίε­ς που παράγουν μηχανήματα γενικής χρήσης, έπιπλα και οικιακές συσκευές γνωρίζουν επίσης σημαντική ανάκαμψη.

ΦΕΤΟΣ τον Ιανουάριο, ύστερα από δεκαέξι μήνες, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) στη μεταποίηση επανήλθε πάνω από τον άξονα που αφορά την ανάπτυξη και τον Μάρτιο συνέχισε τη θετική του πορεία, προμηνύοντ­ας την έναρξη ενός νέου κύκλου ανάκαμψης της εξωτερικής ζήτησης και της αναπλήρωση­ς των κενών στις εξαγωγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Λαμβάνοντα­ς υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, γίνεται εμφανές ότι φέτος οι κινεζικές εξαγωγές προσφέρουν περισσότερ­ες ευκαιρίες παρά προκλήσεις, καθώς και ότι έχουμε πολλά ακόμη να προσμένουμ­ε από το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας.

 ?? ΓΚΟΥ ΣΙΑΟΧΟΝΓΚ ?? 15/4/2024: Εγκαίνια της 135ης Έκθεσης Εισαγωγών και Εξαγωγών της Κίνας (γνωστή και ως Έκθεση της Καντόνας).
ΓΚΟΥ ΣΙΑΟΧΟΝΓΚ 15/4/2024: Εγκαίνια της 135ης Έκθεσης Εισαγωγών και Εξαγωγών της Κίνας (γνωστή και ως Έκθεση της Καντόνας).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece