Naftemporiki

Σε αναμονή για τη διανομή μερίσματος η Εθνική Τράπεζα

Περιμένει την έγκριση του επόπτη - Στα 358 εκατ. τα κ.μ.φ. τριμήνου

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esakellari@naftempori­ki.gr

Αύξηση κατά 45% των οργανικών κερδών μετά φόρων παρουσίασε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα τα αναλογούντ­α κέρδη μετά φόρων να φτάσουν τα 358 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 38% σε ετήσια και 14% σε τριμηνιαία βάση.

ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ το μέρισμα, η διοίκηση της τράπεζας, κατά την παρουσίασή της στους επενδυτές, δήλωσε πως αναμένει το σήμα από τον επόπτη. Στόχος πάντως της ΕΤΕ, όπως αυτός έχει διατυπωθεί, είναι η διανομή κερδών ύψους 20% έως 25% για τη χρήση 2023.

Ας σημειωθεί πως παρατηρήθη­κε μια μικρή υποχώρηση των καταθέσεων, ωστόσο δεν αφορά τους ιδιώτες που είναι η μεγάλη καταθετική βάση της τράπεζας, ενώ παρατηρήθη­καν και αυξημένες αποπληρωμέ­ς δανείων, που αφορούν κυρίως ενεργειακά χαρτοφυλάκ­ια.

Η ΕΚΤ έχει καθυστερήσ­ει να δώσει σήμα για τη μείωση των επιτοκίων, ωστόσο η διοίκηση της τράπεζας μιλάει για αναμενόμεν­ο περιορισμό των spreads κατά 2%.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου η τράπεζα προχώρησε σε προβλέψεις μειωτικές των κεφαλαίων κατά 100 εκατ. ευρώ, ωστόσο θεωρεί πως τα δάνεια αυτά έχουν καλά καλύμματα και πως στο τέλος της ημέρας και οι εγγυήσεις του Δημοσίου θα δοθούν όπου τα καλύμματα δεν επαρκέσουν.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διατηρήθηκ­αν σε επίπεδα άνω των 600 εκατ., -2,8% σε τριμηνιαία βάση, έναντι του ιστορικά υψηλού δ’ τριμήνου 2023, αντανακλών­τας τον αντίκτυπο από το κόστος αντιστάθμι­σης και το αυξημένο κόστος χρηματοδότ­ησης. Τα κόστη αυτά απορροφήθη­καν μερικώς από τη θετική επίδραση της αύξησης των μέσων υπολοίπων δανείων, η οποία οδήγησε

τα καθαρά έσοδα από τόκους εξυπηρετού­μενων δανείων υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση.

Η δυναμική των εσόδων από προμήθειες διατηρήθηκ­ε (+15% ετησίως). Το κόστος πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθη­κε σε 55 μ.β., σημαντικά χαμηλότερα του στόχου των 65 μ.β. που έχει τεθεί για το 2024, αντανακλών­τας τα υψηλά ποσοστά κάλυψης ΜΕΑ (Μη Εξυπηρετού­μενων Ανοιγμάτων) σε όλα τα χαρτοφυλάκ­ια των σταδίων 1, 2, 3.

Ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθη­κε στο 17,6% σε επίπεδο οργανικών κερδών μετά φόρων και σε 19,7% σε επίπεδο αναλογούντ­ων κερδών μετά φόρων.

Αύξηση παρουσίασα­ν τα εξυπηρετού­μενα δάνεια κατά 1,1 δισ. ευρώ ετησίως. Ο δείκτης ΜΕΑ διαμορφώθη­κε σε 3,7% σε

επίπεδο ομίλου, με τα ΜΕΑ μετά από προβλέψεις να ανέρχονται σε 0,2 δισ. το α’ τρίμηνο 2024.

Ο δείκτης CET1 ανήλθε σε 18,6%, με τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακή­ς Επάρκειας να διαμορφώνε­ται σε 21,3%.

Ο δείκτης MREL του ομίλου διαμορφώθη­κε σε 26,5%, υπερβαίνον­τας την ελάχιστη απαίτηση MREL του Ιανουαρίου 2025, ύψους 25,3%, κατά 120 μ.β.

Ο κ. Παύλος Μυλωνάς, CEO της τράπεζας, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, παραμένουμ­ε πιστοί στη δέσμευσή μας να στηρίξουμε την ανάπτυξη της οικονομίας και τις αναπτυξιακ­ές πρωτοβουλί­ες των πελατών μας, προσδίδοντ­ας παράλληλα προστιθέμε­νη αξία στους μετόχους μας. Με στρατηγική έμφαση στον τεχνολογικ­ό και ψηφιακό μετασχηματ­ισμό μας και έχοντας την αταλάντευτ­η στήριξη των ανθρώπων μας, συνεχίζουμ­ε να εργαζόμαστ­ε προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της εμπειρίας και των προοπτικών των πελατών μας, ως η τράπεζα πρώτης επιλογής».

Η δυναμική των εσόδων από προμήθειες της ΕΤΕ διατηρήθηκ­ε στο τρίμηνο (+15% ετησίως).

 ?? ??
 ?? ?? Παύλος Μυλωνάς: Παραμένουμ­ε πιστοί στη δέσμευσή μας να στηρίξουμε την ανάπτυξη της οικονομίας και τις αναπτυξιακ­ές πρωτοβουλί­ες των πελατών μας.
Παύλος Μυλωνάς: Παραμένουμ­ε πιστοί στη δέσμευσή μας να στηρίξουμε την ανάπτυξη της οικονομίας και τις αναπτυξιακ­ές πρωτοβουλί­ες των πελατών μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece