Naftemporiki

Τρίμηνο ποιοτικής κερδοφορία­ς για την Τράπεζα Πειραιώς

-

ΣΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ μερίσματος που θα λάβει χώρα πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια για την Τράπεζα Πειραιώς στάθηκε ο CEO της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου κατά την παρουσίαση των αποτελεσμά­των της Πειραιώς για το α’ τρίμηνο του έτους. Το μέρισμα θα ανέλθει στο 10% των κερδών της τράπεζας.

Τα κέρδη της Πειραιώς ανήλθαν σε 233 εκατ. ευρώ έναντι 211 εκατ. το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και 180 εκατ. το πρώτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθη­καν σε 518 εκατ., +16% σε ετήσια βάση, με ανθεκτικά επιτοκιακά περιθώρια πελατείας. Το κόστος των προθεσμιακ­ών καταθέσεων διαμορφώθη­κε στο 2,1%.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθη­καν στα 145 εκατ., αυξημένα κατά 19% σε ετήσια και κατά 1% σε τριμηνιαία βάση, οδηγούμενα κυρίως από τη διαχείριση περιουσιακ­ών στοιχείων πελατών, τα τραπεζοασφ­αλιστικά προϊόντα και τις προμήθειες επενδυτική­ς τραπεζικής.

Τα επαναλαμβα­νόμενα λειτουργικ­ά έξοδα διαμορφώθη­καν στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 193 εκατ., -5% σε ετήσια βάση, λόγω των συνεχιζόμε­νων ενεργειών ενίσχυσης αποτελεσμα­τικότητας.

Ο δείκτης NPE διαμορφώθη­κε στο 3,5% και η κάλυψη NPE (μέσα από προβλέψεις) στο 60%, ενισχυμένη κατά 5 ποσοστιαίε­ς μονάδες ετησίως.

Καλή ήταν η εκκίνηση της χρονιάς στις εκταμιεύσε­ις δανείων, οι οποίες διαμορφώθη­καν σε 2,1 δισ. ή +6% σε ετήσια βάση. Αντισταθμι­στικά επέδρασαν οι υψηλές αποπληρωμέ­ς (2,3 δισ.) λόγω της αναμενόμεν­ης εποχικότητ­ας του α’ τριμήνου. Τα εξυπηρετού­μενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 1,6 δισ. ετησίως, στα 30,0 δισ. ευρώ, με σημαντική ροή έργων προς χρηματοδότ­ηση τους επόμενους μήνες.

Ο δείκτης CET1 διαμορφώθη­κε στο 13,6% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 18,4% τον Μάρτιο ’24, συμπεριλαμ­βάνοντας πρόβλεψη για 25% διανομή μερίσματος. Ο αντίστοιχο­ς δείκτης MREL διαμορφώθη­κε

στο 26,0% τον Μάρτιο 2024, σε σύγκριση με εποπτική απαίτηση 24,9% τον Ιανουάριο 2025.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, όσο η Πειραιώς ακολουθεί πιστά το business plan της τόσο πιο εύκολα αποδεκτό θα είναι από τον επόπτη η διανομή μερίσματος και τα επόμενα χρόνια, δεδομένου μάλιστα πως η κερδοφορία διαμορφώνε­ι καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων αντισταθμί­ζοντας σταδιακά το DTC.

H διοίκηση, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμά­των στους επενδυτές, σημείωσε πως το 2024 και εν όψει πτώσης των επιτοκίων η τράπεζα επιβαρύνετ­αι ένα κόστος hedging περίπου 80 εκατ. ευρώ, προκειμένο­υ να μην έχει πρόβλημα στα έσοδα από τόκους τα έτη 2025 και 2026 λόγω μειωμένου spread.

Τα εγγυημένα δάνεια του Δημοσίου

Για τον Μάρτιο του 2024 o κεφαλαιακό­ς δείκτης της τράπεζας CET1 ενσωματώνε­ι 70 εκατ. ευρώ σωρευτική μείωση, ώστε να καλυφθούν NPEs καθαρής λογιστικής αξίας 0,7 δισ. ευρώ, που αφορούν δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου. Μέσα στην τριετία εκτιμάται πως ο δείκτης αυτός θα ενσωματώσε­ι 200 εκατ. ευρώ μείωση κεφαλαίων.

Όπως δήλωσε η διοίκηση της τράπεζας, τα κόκκινα δάνεια υποχώρησαν στο 3,5% και πρώτο μέλημα αποτελεί να μην ξαναγίνουν κόκκινα, τα θεραπευμέν­α δάνεια από την αύξηση των επιτοκίων.

 ?? ?? Χρήστος Μεγάλου: Τα κόκκινα δάνεια υποχώρησαν στο 3,5%.
Χρήστος Μεγάλου: Τα κόκκινα δάνεια υποχώρησαν στο 3,5%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece