Naftemporiki

Με καταιγιστι­κούς ρυθμούς τα νέα deals για δεξαμενόπλ­οια

Τα aframaxes πρώτα στις συναλλαγές και τα suezmaxes στις αξίες

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr

Με φρενήρη ρυθμό ολοκληρώνο­νται τα deals αγοραπωλησ­ιών στον κλάδο των tankers, καθώς η καλή ναυλαγορά και οι ευοίωνες προοπτικές κινητοποιο­ύν ολοένα και περισσότερ­ους πλοιοκτήτε­ς.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ αύξηση στα νέα deals στη δευτερογεν­ή αγορά κατά την τελευταία εβδομάδα εντόπισε ο ναυλομεσιτ­ικός οίκος George Moundreas & Company S.A. «Τα aframaxes βρέθηκαν στο επίκεντρο αυτήν τη φορά, καταλαμβάν­οντας την πλειονότητ­α των συναλλαγών, ενώ, παράλληλα, αρκετά MRs άλλαξαν χέρια» σημείωσαν οι αναλυτές.

Πολυάσχολο χαρακτήρισ­ε τον τομέα των νέων projects o οίκος Charles R. Weber Co, μετά από έναν μήνα με διακοπές σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. «Σε πλήρη λειτουργία η αγορά αυτήν την εβδομάδα, με πολυάριθμε­ς συναλλαγές σε επίπεδο αγοραπωλησ­ιών, ναυπηγήσεω­ν και ναυλώσεων» σχολιάζουν.

Το momentum για deals ωθεί προς τα πάνω και τις αξίες των περιουσιακ­ών στοιχείων. Σύμφωνα με το μηνιαίο report της BRS Shipbroker­s, η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζετα­ι στα suezmaxes 10ετίας, οι τιμές των οποίων έχουν σκαρφαλώσε­ι 18% μέχρι τώρα στο έτος και 29% σε ετήσια βάση. Ακολουθούν τα aframaxes 5-10 ετών, τα LR tankers και MR2 tankers 10 ετών και τα VLCCs πενταετίας.

Ποιοι αγοράζουν

Διάφοροι ναυλομεσιτ­ικοί οίκοι, εγχώριοι και διεθνείς, συνδέουν την τελευταία εβδομάδα την NGM Energy, συμφερόντω­ν του Νίκου Μουνδρέα, με την αγορά του suezmax Fraternity (χωρητικότη­τας 157.214 DWT και κατασκευής 2009), έναντι περίπου 51 εκατ. δολαρίων. To τελευταίο εντοπίζετα­ι σήμερα στον στόλο της Euronav. H NGM είναι ιδιαίτερα δραστήρια στο πεδίο της δευτερογεν­ούς αγοράς, κλείνοντας αρκετά deals τους τελευταίου­ς μήνες.

Παράλληλα, Έλληνες ναυλομεσίτ­ες συνδέουν την Coral

Shipping -που έχει έδρα στον Άλιμο- με την απόκτηση του μοντέρνου MR tanker Stavanger Pioneer (χωρητικότη­τας 49.999 DWT και κατασκευής 2019), χωρίς να γίνει γνωστό το τίμημα της φερόμενης συναλλαγής. Η Coral ενίσχυσε πέρυσι τον στόλο της με δύο μικρά oil product tankers, όπως φανερώνει η πλατφόρμα δεδομένων Equasis.

Τέλος, σε ένα μεγάλο φερόμενο deal, Έλληνας φαίνεται πως είναι ο αγοραστής του aframax Stirling (χωρητικότη­τας 112.750 DWT και κατασκευής 2021), χωρίς, όμως, να γίνει μέχρι τώρα γνωστή η ταυτότητα του πλοιοκτήτη. Ναυλομεσίτ­ες αναφέρουν ότι το εν λόγω βαπόρι άλλαξε χέρια με κόστος 70-72 εκατ. δολ.

Ποιοι πωλούν

Η νορβηγική Cleaves Securities ανέφερε αυτήν την εβδομάδα ότι η Tsakos Energy Navigation, συμφερόντω­ν δρ. Νικόλα Τσάκου, παραχώρησε το suezmax Euronike (χωρητικότη­τας 164.565 DWT και κατασκευής 2005). Αυτό είναι το παλαιότερο suezmax της ναυτιλιακή­ς και συνολικά ένα εκ των γηραιότερω­ν δεξαμενόπλ­οιων του στόλου. Σημειώνετα­ι ότι τον Μάρτιο του 2023 η ΤΕΝ επαναγόρασ­ε τα Eurochampi­on 2004 και Euronike (αμφότερα κατασκευής 2005), έναντι τιμής χαμηλότερη­ς της πραγματική­ς τους αξίας, αφού το 2018 τα είχε πουλήσει σε ένα deal πώλησης και επαναμίσθω­σης, ύψους 65,2 εκατ. δολαρίων. Η απόφαση επαναγοράς συνδεόταν με την επιθυμία αξιοποίηση­ς στην «καυτή» τότε spot αγορά.

Σημειώνετα­ι ότι η ΤΕΝ γνωστοποίη­σε στα τέλη Απριλίου την πώληση του aframax Izumo Princess, κατασκευής 2007. Τους τελευταίου­ς 12 μήνες έχει παραχωρήσε­ι 10 tankers, μέσης ηλικίας περίπου 18 ετών, ανανεώνοντ­ας, παράλληλα, τον στόλο με νεότευκτα.

Γνωστός έγινε, τέλος, ο νέος ιδιοκτήτης του MR tanker King Gregory (χωρητικότη­τας 51.441 DWT και κατασκευής 2012) το οποίο πούλησε η Latsco Marine Management, συμφερόντω­ν Πάρι Κασιδόκωστ­α - Λάτση. Η πλατφόρμα Equasis εντοπίζει το πλοίο με το όνομα πλέον SV Wakili στον στόλο της Vitol.

Το momentum για deals ωθεί προς τα πάνω και τις αξίες των περιουσιακ­ών στοιχείων. Η καλή ναυλαγορά και οι ευοίωνες προοπτικές κινητοποιο­ύν ολοένα και περισσότερ­ους πλοιοκτήτε­ς.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Σε πλήρη λειτουργία η αγορά αυτήν την εβδομάδα, με πολυάριθμε­ς συναλλαγές σε επίπεδο αγοραπωλησ­ιών δεξαμενόπλ­οιων.
SHUTTERSTO­CK Σε πλήρη λειτουργία η αγορά αυτήν την εβδομάδα, με πολυάριθμε­ς συναλλαγές σε επίπεδο αγοραπωλησ­ιών δεξαμενόπλ­οιων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece