Naftemporiki

Η νέα πρόκληση για την Καρέλιας του 1 δισ.

-

ΔΙΑΘΕΤΕΙ ενδεχομένω­ς το μεγαλύτερο ταμείο σε όλο το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, έχοντας ρευστότητα (ταμειακά διαθέσιμα, τοποθετήσε­ις σε ομόλογο, καταθέσεις κ.ά.) της τάξης των 700 εκατ. ευρώ. Ο λόγος για την Καπνοβιομη­χανία Καρέλιας, της ομώνυμης οικογένεια­ς από την Καλαμάτα, η οποία για το 2023 ανακοίνωσε καθαρή κερδοφορία 86,8 εκατ. ευρώ.

κόντρες.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Καρέλια, η οποία ελέγχει σχεδόν το 95% του μετοχικού κεφαλαίου, αποφάσισε να μοιράσει φέτος μέρισμαρεκ­όρ άνω των 34 εκατ. ευρώ, δηλαδή μεγαλύτερο από το

1/3 των ετήσιων κερδών, κάτι το οποίο φυσικά έρχεται να αμβλύνει εν μέρει τις ενδοοικογε­νειακές

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕ­ΤΑΙ ότι η Ιωάννα Καρέλια και η μητέρα της, Ασημίνα Σπυροπούλο­υ, οι οποίες ελέγχουν από κοινού το 45% του μετοχικού κεφαλαίου και άρα θα εισπράξουν το μεγαλύτερο μέρος του μερίσματος, βρίσκονται σε ανοιχτή διαμάχη με τη διοίκηση της εισηγμένης, την οποία ασκούν κατά κύριο λόγο ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Καρέλιας και ο αντιπρόεδρ­ος

Στάθης Καρέλιας. Τα δύο αδέρφια κατέχουν το 21,5% και το 20,9% των μετοχών αντίστοιχα. Η εν εξελίξει σύγκρουση, πάντως, που μαίνεται για αρκετά χρόνια, δεν εμποδίζει την ιστορική καπνοβιομη­χανία, η οποία μετρά 136 χρόνια ζωής, αλλά και 48 χρόνια παρουσίας στο ταμπλό του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών, να συνεχίζει να πετυχαίνει άκρως ικανοποιητ­ικές επιδόσεις, την ώρα που ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνεται θετικά γνωστή για τα «πλούσια» δώρα προς τους εργαζόμενο­υς (15ος μισθός κ.ά.).

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ την επόμενη μέρα, σίγουρα η μεγαλύτερη πρόκληση αφορά την ενίσχυση της μετοχικής διασποράς, ιδίως μετά τον νέο κανονισμό του Χρηματιστη­ρίου. Είναι σαφές ότι εφόσον η διοίκηση των Ανδρέα και Στάθη Καρέλια θέλει να διατηρήσει την εταιρεία εντός του Χ.Α., τότε θα πρέπει να προχωρήσει σταδιακά σε ενίσχυση του free float, το οποίο αυτήν τη στιγμή ανέρχεται μόλις στο 5,5%.

ΜΑΛΙΣΤΑ, μια ενδεχόμενη αύξηση του ποσοστού ελεύθερης διασποράς, πέραν του εισιτηρίου για την παραμονή στο ταμπλό, θα έχει κι άλλα πολλά οφέλη για την εισηγμένη, με πρώτη και κύρια την περαιτέρω εκτόξευση της χρηματιστη­ριακής της αξίας, η οποία σήμερα ανέρχεται σε κάτι λιγότερο από 1 δισ. ευρώ.

 ?? ?? Ο CEO της Καπνοβιομη­χανίας Καρέλιας, Ανδρέας Καρέλιας.
Ο CEO της Καπνοβιομη­χανίας Καρέλιας, Ανδρέας Καρέλιας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece