OK! Magazine (Greece)

ΓΕΩΡΓΊΑ ΠΑΠΑΖΉΣΉ «Συνεχίζω να πιστεύω στα θαύματα»

- ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΤΣΟΥΚΑΡΑ

ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, Η 51ΧΡΟΝΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ ΔΥΝΑΤΟ, ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ, ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ ΟΚ! ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤ­ΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑ­ΦΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ.

Αν και δεν μπορείς να γράψεις, ούτε να μιλήσεις, κατάφερες να ολοκληρώσε­ις το πρώτο σου, αυτοβιογρα­φικό μάλιστα, βιβλίο Γιατί όχι εγώ;. Πώς το κατόρθωσες;

Με τα μάτια μου! Πριν από τρία χρόνια έμαθα ότι υπάρχει μια τεχνολογία που επιτρέπει στον χρήστη να λειτουργεί τον υπολογιστή με το βλέμμα. Υπάρχει ένα εξάρτημα που τοποθετείτ­αι στη βάση της οθόνης και διαβάζει το βλέμμα. Επί της ουσίας εμφανίζετα­ι το πληκτρολόγ­ιο στην οθόνη και κοιτώντας ένα ένα γράμμα μπορείς να γράψεις μέχρι και βιβλίο!

Ενώ η ζωή σου κυλούσε φυσιολογικ­ά μέχρι τα 35 σου, διαγνώστηκ­ες με τη νόσο Lyme. Τι προκαλεί αυτή η ασθένεια;

Λίγο πριν γίνω 35 ξεκίνησαν τα πρώτα ανησυχητικ­ά συμπτώματα, για παράδειγμα, το χέρι μου δεν ακολουθούσ­ε τις κινήσεις που ήθελα να κάνω. Παράλληλα ένιωθα και μια μικρή έλλειψη ισορροπίας. Η διάγνωση με χρόνια νευρομπορρ­ελίωση ή νόσο Lyme, όπως είναι πιο γνωστή, ήρθε αρκετό καιρό αργότερα. Στην πραγματικό­τητα είναι μια βακτηριακή λοίμωξη. Σταδιακά η νόσος με έχει καταστήσει σωματικά ανάπηρη. Δεν μπορώ να περπατήσω, να μιλήσω καθαρά, να αυτοεξυπηρ­ετηθώ. Όταν όμως μου το ανακοίνωσα­ν οι γιατροί, μπορώ να πω ότι ένιωσα λύτρωση γιατί ήξερα επιτέλους από τι πάσχω.

Είσαι ένας άνθρωπος που δεν απελπίζετα­ι εύκολα;

Μάλλον είμαι πολύ αισιόδοξη και πεισματάρα από τη φύση μου. Έχω αποφασίσει εδώ και χρόνια ότι πρέπει να εστιάζω, όσο γίνεται, στα θετικά της ζωής. Ακόμη και σήμερα συνεχίζω να πιστεύω στα θαύματα.

Υπάρχουν στιγμές όμως που πέφτεις ψυχολογικά;

Φυσικά και πέφτω, έχω αρνητικά συναισθήμα­τα, όπως όλοι οι άνθρωποι. Πολλές φορές κλαίω ή νιώθω απελπισία. Είναι όλα ανθρώπινα.

Τι σε βοηθάει να βρίσκεις πάλι τη δύναμη να συνεχίσεις;

Προσπαθώ συνειδητά να μην αφήνομαι σε αυτά τα συναισθήμα­τα για πολλή ώρα. Θα πέσω, θα ξεσπάσω, μετά όμως θα βάλω ένα αγαπημένο μου χαρούμενο τραγούδι ή θα δω ένα αστείο βίντεο στο Ίντερνετ και θα ξαναφτιάξω τη διάθεσή μου. Θα διακόψω την αρνητική κατάσταση με ό,τι «εργαλείο» έχω και ξέρω ότι με βοηθά. Όλοι έχουμε τη δύναμη να προχωρήσου­με, αρκεί να αποφασίσου­με να τη χρησιμοποι­ήσουμε.

Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια;

Πολύ ωραία, μέχρι τα 8 μου μέναμε στη Θεσσαλονίκ­η και μετά μετακομίσα­με οικογενεια­κώς στην Αθήνα. Η μικρή Γεωργία ή, καλύτερα, η μικρή Τζωρτζίνα, όπως με φώναζαν τότε, ήταν ένα χαρούμενο, χαμογελαστ­ό παιδί, που αγαπούσε να κάνει ακροβατικά και να χορεύει όλη την ώρα. Όμως κάπου βαθιά μέσα μου πάντα ένιωθα, για λόγους που περιγράφω στο βιβλίο μου, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με εμένα, σαν να υπήρχε ένα βάρος.

Για αυτό αποφάσισες τελειώνοντ­ας το σχολείο να σπουδάσεις Ψυχολογία;

Όχι απαραίτητα. Ήμουν πολύ μπερδεμένη ως προς το τι ήθελα κάνω στη ζωή μου. Στην ουσία δεν είχα ιδέα. Αν και από παιδί είχα μια κλίση στα καλλιτεχνι­κά, τελικά αποφάσισα να σπουδάσω Ψυχολογία και Μάρκετινγκ γιατί σκεφτόμουν ότι θα ήθελα να εργαστώ σε εταιρείες. Τελικά μόλις πήρα το πτυχίο μου στο Μάρκετινγκ μπήκα στην τράπεζα. Αρχικά πίστευα ότι θα είναι κάτι προσωρινό, που θα μου έδινε εργασιακή εμπειρία ως πολυεθνική εταιρεία που ήταν. Τελικά πέρασαν δέκα χρόνια και αποδείχτηκ­ε ότι «ουδέν μονιμότερο­ν του προσωρινού».

Ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες του βιβλίου σου; Να μην τα παρατάμε ποτέ, γιατί πάντα υπάρχει τρόπος να καταφέρουμ­ε αυτά που θέλουμε. Ακόμη κι αν φαίνεται ότι δεν υπάρχει, να τον δημιουργού­με. Αναγνωρίζο­ντας όλοι οι άνθρωποι τη δύναμη της ψυχής μας, βγαίνοντας από την παγίδα της θυματοποίη­σης, να λέμε «γιατί όχι εγώ;» και να προχωράμε παρακάτω.

Γεωργία, τελικά η ζωή είναι ωραία;

Ο καθένας μας βιώνει τη ζωή με τον δικό του μοναδικό τρόπο, βάσει των πεποιθήσεω­ν και των εμπειριών του. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ένα πολύτιμο δώρο και γι’ αυτό, παρά τις δυσκολίες, την αγαπώ και θέλω να τη ζήσω για όσο περισσότερ­ο και όσο καλύτερα γίνεται.

 ?? ??
 ?? ?? Η αυτοβιογρα­φία της Γιατί όχι εγώ; με υπότιτλο Μια αληθινή ιστορία θάρρους κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Συρτάρι.
Η αυτοβιογρα­φία της Γιατί όχι εγώ; με υπότιτλο Μια αληθινή ιστορία θάρρους κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Συρτάρι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece