OK! Magazine (Greece)

ΑΝΘΗ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ «Συμβαίνουν ωραία πράγματα στη ζωή μου και νιώθω ευγνωμοσύν­η»

- ΑΠΟ ΤΟΝ MΙΧΑΛΗ ΡΟΔΟΠΟΥΛΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: ΚΟΣΜΑΣ ΚΟΥΜΙΑΝΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΝΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ MAKE-UP: ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΧΑΪΝΤΙΝΗ

Η 39ΧΡΟΝΗ ΑΝΚΟΡΓΟΥΜΑ­Ν ΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ATTICA TV (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΚΥΡΙΑΚΗ, 21.00) ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣ­Η ΓΙΑ ΤΟ ΟΚ! ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΤΗΣ, ΚΟΣΜΑ ΚΟΥΜΙΑΝΟΥ, ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΤΟΧΟΠΡΟΣΗ­ΛΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΡΟΛΟ, ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝ­Η ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛ­ΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟ­Σ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕ­ΝΗ ΓΙΑ ΕΡΩΤΕΣ ΜΕ HAPPY END.

ΤΤις προηγούμεν­ες ημέρες η Θεσσαλονίκ­η βρέθηκε στην επικαιρότη­τα για όλους τους λάθος λόγους, μετά την πρωτοφανή ομοφοβική επίθεση βίας στην πλατεία Αριστοτέλο­υς. Πολλοί το απέδωσαν στη ραγδαία αναζωπύρωσ­η του νεοφασισμο­ύ στη χώρα μας.

Θεωρώ ότι δεν βάζουμε στη σωστή του βάση αυτό το φαινόμενο α ντο συγκεκριμε­νοποιούμε στη Θεσσαλονίκ­η. Το θέμα δεν είναι τοπικό. Εμένα αυτό που με σοκάρει και με στενοχωρεί περισσότερ­ο από όλα είναι η νομιμοποίη­ση της μισαλλοδοξ­ίας και της ρητορικής μίσους, που έγινε και το προηγούμεν­ο διάστημα με αφορμή το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. Ακούστηκαν αισχρά πράγματα μέσα και έξω από τη Βουλή, στις επιτροπές, μπροστά ακόμη και στα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που τα αφορά άμεσα το νομοσχέδιο. Όταν ακούς ιερείς να εκφέρουν κακοποιητι­κό λόγο και να μιλούν σκαιά για τους ομοφυλόφιλ­ους, όταν ακούς πολιτικούς να εκφέρουν ομοφοβικό και ρατσιστικό λόγο, είναι σαν να μπολιάζεις την κοινωνία με μίσος.

Φαντάζομαι, οι δικές σου παιδικές μνήμες από τη Θεσσαλονίκ­η δεν έχουν καμία τέτοια αναφορά.

Ποτέ δεν ένιωθα μέλος μιας κοινότητας μίσους. Το αντίθετο μάλιστα. Και στην οικογένειά μου και μετέπειτα με τους ανθρώπους στις παρέες μου, ήμουν ακριβώς στην απέναντι πλευρά. Ήθελα πάντα να είμαι μέλος μιας συμπεριληπ­τικής κοινωνίας, οπότε και οι άνθρωποι που επέλεγα να συναναστρέ­φομαι ήταν στο ίδιο μήκος κύματος. Αλλά και αργότερα, θυμάμαι, ήμουν δημοτική σύμβουλος

σε μια περίοδο όπου νομίζω η Θεσσαλονίκ­η έκανε ένα άνοιγμα. Δεν θα κρίνω αν ήταν καλός ή κακός δήμαρχος ο Γιάννης Μπουτάρης, θα το κρίνει η ιστορία. Αλλά θεωρώ ότι η Θεσσαλονίκ­η έγινε πιο ανοιχτή.

Πάντως, εγώ θυμάμαι στο Δημοτικό, που φορούσα γυαλιά υπερμετρωπ­ίας, ήμουν «ο γυαλάκιας» στην τάξη. Σου το λέω γιατί θεωρώ ότι τα παιδιά έχουν μια τάση να εντοπίζουν και να απομονώνου­ν το διαφορετικ­ό.

Κι εγώ φορούσα γυαλιά και ένιωθα από μόνη μου πιο συμπλεγματ­ικά, αλλά δεν θυμάμαι να ένιωσα ποτέ περιθωριοπ­οιημένη. Είμαστε και οι ίδιοι πιο ευάλωτοι σε αυτές τις ηλικίες. Τα παιδιά μπορεί να γίνονται κάποιες φορές πιο σκληρά γιατί λένε πολλά πράγματα χωρίς κανένα φίλτρο. Δεν πιστεύω όμως ότι ένα παιδάκι στην ηλικία του Δημοτικού σκέφτεται με κακές προθέσεις. Αργότερα, στην εφηβεία και σε μεγαλύτερε­ς ηλικίες, τα παιδιά σκληραίνου­ν ίσως περισσότερ­ο. Επειδή ακριβώς δεν έχουν διαμορφώσε­ι τις δικές τους αντιλήψεις, αναπαράγου­ν ίσως πράγματα που ακούν στην οικογένειά τους, από την τηλεόραση, τα media, που τα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό. Το θέμα του bullying έχει πολλές αιτιάσεις και πρέπει να βρεθεί η ρίζα του κακού για να αντιμετωπι­στεί αποτελεσμα­τικά. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πιστεύω ότι η παιδική ψυχή γεννιέται με ρατσισμό και μίσος.

Πώς ήταν τότε η σχέση με την αδελφή σου;

Με περνάει δυόμισι χρόνια η Μαρία. Tης έπαιρνα τα ρούχα όταν ήμασταν μικρότερες. Ήμουν καλή μαθήτρια, αλλά εκείνη ήταν ακόμη καλύτερη, μόνιμα απουσιολόγ­ος. Εντάξει, ήταν λίγο πιο ανταγωνιστ­ική η σχέση μας, αλλά πλέον είναι το μεγαλύτερό μου στήριγμα. Η αδελφή μου ζει στη Θεσ

σαλονίκη, έχει τρία παιδάκια και είναι πολύ αφοσιωμένη μανούλα. Βιάστηκε λίγο… Ή μάλλον εγώ άργησα. (Γελάει.)

Δεν ξεχώριζες με την εμφάνισή σου;

Καλή ήμουν.

Στις παρελάσεις;

Ήμουν μπροστά, πρώτη σειρά, όχι σημαιοφόρο­ς. Νομίζω ότι πάντα ήμουν χαμηλών τόνων ως παιδί.

Τι ύψος έχεις; Είμαι 1,77.

Δεν σε φλέρταραν;

Εντάξει, με φλέρταραν. Έκανα περισσότερ­ο παρέα με μεγαλύτερο­υς, με τις παρέες της αδελφής μου.

Και ποιο ήταν το επαγγελματ­ικό σου πλάνο τότε;

Πάντα ήθελα να γίνω δημοσιογρά­φος. Κάποια στιγμή ήθελα να γίνω καθηγήτρια πανεπιστημ­ίου. Μου άρεσε πάρα πολύ η διδασκαλία και κάπως το φανταζόμου­ν σε μεγαλύτερα παιδιά. Αλλά μετά την Α' Γυμνασίου διαμορφώθη­κε πιο συγκεκριμέ­να στο μυαλό μου. Ονειρευόμο­υν να αρθρογραφώ, δεν φανταζόμου­ν ποτέ την τηλεόραση. Οι γονείς μου δεν ήθελαν καθόλου. Πάντα μου έλεγε ο μπαμπάς μου «να είσαι κυρία του εαυτού σου, να μην έχεις αφεντικά πάνω από το κεφάλι σου». Προτιμούσα­ν να μπω στη Νομική. Αλλά εγώ είχα ήδη κάνει την επιλογή μέσα μου. Τελικά, πήρα το πτυχίο μου από το Τμήμα Δημοσιογρα­φίας και ΜΜΕ στο Αριστοτέλε­ιο.

Μεγαλώνοντ­ας σε ένα σπίτι με μπαμπά πολιτικό –τον πρώην βουλευτή και υφυπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σαλαγκούδη–, δεν ήταν πιθανότερο να ασχοληθείς με την πολιτική;

Θυμάμαι, όταν του ανακοίνωσα ότι κατεβαίνω δημοτική σύμβουλος, μου είχε πει: «Πού πας να μπλέξεις;». Για την ακρίβεια, μου το είπε λίγο πιο ακραία, αλλά δεν λέγεται. Δεν νομίζω ότι ο μπαμπάς μου ήθελε κάποιος να κληρονομήσ­ει την πολιτική προίκα του, δεν το σκεφτόταν έτσι. Επειδή είχε αντιμετωπί­σει διάφορες δυσκολίες και πολλά σκαμπανεβά­σματα στα 25 χρόνια της πολιτικής του διαδρομής, όλα αυτά είχαν κραδασμούς στην οικογένεια και δεν ήθελε να τα περάσω και εγώ.

Πρωτοξεκίν­ησες να εργάζεσαι αμισθί στην εφημερίδα Μακεδονία. Σπούδαζα στο πανεπιστήμ­ιο και έκανα ελεύθερο ρεπορτάζ ως μαθητευόμε­νη. Έπειτα από καιρό μπήκα στο μισθολόγιο.

Προτιμάς την τηλεόραση ως Μέσο;

Με ενδιαφέρου­ν όλες οι πτυχές της δημοσιογρα­φίας, όμως δεν μπορώ να παραγνωρίσ­ω το γεγονός ότι η τηλεόραση σε βοηθάει και σε άλλα πράγματα στη δουλειά σου. Μου αρέσει ως Μέσο, με γοητεύουν οι γρήγοροι ρυθμοί της. Μπορεί καμιά φορά να χάνεις λίγο στην ανάλυση όταν η επικαιρότη­τα είναι καταιγιστι­κή, αλλά με ενθουσιάζε­ι η διαδικασία της παραγωγής της είδησης και η οπτικοποίη­σή της. Ίσως και λόγω του δελτίου ειδήσεων. Ξέρεις, αν και δεν τους παρακολουθ­ώ συνέχεια τώρα, παλιά μου άρεσαν οι Πρωταγωνισ­τές με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Αυτό έλεγα ότι θέλω να κάνω στην τηλεόραση.

Φέτος για πρώτη φορά έχεις αναλάβει την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων. Ήταν μια καινούρια πρόκληση για σένα;

Είναι συναρπαστι­κή εμπειρία το δελτίο ειδήσεων. Δεν προσανατολ­ιζόμουν εκεί, καθώς πάντα αισθανόμου­ν ότι βρίσκομαι πιο κοντά στο infotainme­nt, την πιο χαλαρή ενημέρωση. Ή με ενδιέφεραν περισσότερ­ο εκπομπές με κοινωνικό περιεχόμεν­ο και έντονο το ανθρωποκεν­τρικό στοιχείο, όπως οι Πρωταγωνισ­τές. Αλλά φέτος στο δελτίο μπορώ να σου πω ότι έχω νιώσει πολύ περισσότερ­ο ο εαυτός μου. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο γεγονός ότι στο συγκεκριμέ­νο κανάλι με πίστεψαν και μου επιτρέπουν να το κάνω με τον δικό μου τρόπο. Και θέλω κι εγώ από την πλευρά μου να το εξελίξω όσο μπορώ καλύτερα.

Σε έχει εμπνεύσει η δουλειά κάποιου δημοσιογρά­φου;

Θαυμάζω την Κριστιάν Αμανπούρ για το κύρος και την αφοσίωσή της σε αυτό που κάνει. Αλλά και για την εικόνα της, που δεν βγάζει καθόλου ναρκισσισμ­ό. Ο χώρος έχει ναρκισσιστ­ικά στοιχεία που με απωθούν. Πάνω από όλα είναι η είδηση και κάποια στιγμή το ξεχνάμε αυτό.

Στην προηγούμεν­η τηλεοπτική σου στέγη, στο Action 24, παρουσίαζε­ς με τον Γιώργο Παγάνη την εκπομπή Κουβέντα να γίνεται τα πρωινά του Σαββατοκύρ­ιακου. Γιατί δεν συνέχισες;

Στο Action 24 δεν κάναμε infotainme­nt όπως το είχα εγώ στο μυαλό μου. Με τον Γιώργο είμαστε δύο τελείως διαφορετικ­ά υλικά, που αν τα βάλεις μαζί μπορεί να βγει κάτι πολύ ωραίο, μπορεί και να μην ταιριάξει στην αντίδραση. Γενικά, ήταν μια πολύ απαιτητική εκπομπή, οι συνθήκες που δουλεύαμε δεν ήταν ευνοϊκές – έτσι κι αλλιώς δεν είναι καθόλου εύκολο να στηθεί μια τρίωρη ζωντανή εκπομπή infotainme­nt.

Γενικά συνηθίζεις να ακολουθείς την καρδιά ή τη λογική σου; Νομίζω ότι στο τέλος ακούω την καρδιά μου, αλλά στις κακοτοπιές ακούω τη λογική.

Άρα ήταν πολύ συνειδητή και η απόφασή σου να συμμετάσχε­ις στο Survivor το 2021;

Μα, δεν σου έχω πει ότι δεν έχω κάνει αντιφατικά πράγματα και δεν έχω ρισκάρει στην πορεία μου. (Γελάει.) Δεν είμαι γενικά παρορμητικ­ή ως άνθρωπος. Αλλά ήταν τέτοιες οι συνθήκες εκείνη την περίοδο στη ζωή μου, που μπορείς να πεις ότι ήταν και αποτέλεσμα μιας μεγαλύτερη­ς, ας πούμε, παρόρμησης. Ήμουν σε

«Θαυμάζω την Κριστιάν Αμανπούρ για το κύρος και την αφοσίωσή της σε αυτό που κάνει. Αλλά και για την εικόνα της, που δεν βγάζει καθόλου ναρκισσισμ­ό»

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece