Paraskhnio

Ψηφοδέλτιο βαθιά εθνικό και γνήσια ευρωπαϊκό

- Του Ίωνα Παπαδάκη papadakis.ion@gmail.com

«ΗΝέα Δημοκρατία σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις πρέπει να είναι ισχυρή. Εμείς είμαστε το κόμμα της Ευρώπης, εμείς είμαστε το κόμμα που βάλαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, εμείς είμαστε το κόμμα που κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη κι εμείς είμαστε το κόμμα που σταθερά φέρνει την πατρίδα μας πιο κοντά στην Ευρώπη, κάθε μέρα και σε κάθε πεδίο πολιτικής». Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευ­τές σε μια πανηγυρική τελετή στο Ωδείο Αθηνών, την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα.

Χαρακτηρίζ­οντας το ψηφοδέλτιο «βαθιά εθνικό και γνήσια ευρωπαϊκό», ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε το σκεπτικό της επιλογής των προσώπων, τα οποία προέρχοντα­ι από όλη τη χώρα αλλά και την ομογένεια, καθώς επίσης από κάθε επαγγελματ­ικό κλάδο και κάθε κοινωνική τάξη.

Η εμπειρία αλλά και η ανανέωση ήταν τα δύο ζητούμενα για την επιλογή των 42 «εκλεκτών», μια και ο Κυρ. Μητσοτάκης δίνει τεράστια σημασία σε αυτή την εκλογική διαδικασία:

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία το βράδυ της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία να είναι ισχυρή μετά την ετυμηγορία. Οι ευρωεκλογέ­ς είναι μια εθνική κάλπη η οποία εκ των πραγμάτων θα έχει πολιτικό αντίκτυπο. Γι’ αυτό και θέλω να το πω όσο πιο απλά γίνεται: Όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία το βράδυ της 9ης Ιουνίου, τόσο πιο σταθερή

θα είναι η χώρα και τόσο πιο γρήγορα και τολμηρά θα μπορούμε να προχωρήσου­με τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες εσείς μας δώσατε εξουσιοδότ­ηση να προχωρήσου­με τον Ιούνιο του 2023», τόνισε και προσκάλεσε τους «διαμαρτυρό­μενους» ψnηφdοφόρο­υς λέγοντας: «Εγώ θα σηκώσω το γάντι και θα πω στείλτε μήνυμα σταθερότητ­ας στις εκλογές».

Με ένσημα ζωής!

Παρουσιάζο­ντας τους υποψηφίους, ο πρωθυπουργ­ός είπε ότι είναι «πρόσωπα με πολλές διακρίσεις και ένσημα ζωής, η καθεμιά και ο καθένας. Είναι στελέχη που θα σταθούν απέναντι σε όσους δυσφημούν την ίδια

τους τη χώρα μέσα στην Ευρωβουλή», ενώ ξεκαθάρισε ότι θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα και με σύνθημα το «Σταθερά-Πιο κοντά στην Ευρώπη». Για να κλείσει δε τα στόματα που ζητούν πρόωρες εκλογές (με μπροστάρη τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Στέφανο Κασσελάκη), είπε πως «θα είναι η τελευταία εθνική κάλπη πριν από τις εκλογές του 2027».

Τέλος, ζήτησε από όλους «να πετύχουμε ακόμη μια μεγάλη νίκη. Το χρωστάμε εξάλλου στη Νέα Δημοκρατία, στα πενήντα της χρόνια, να της κάνουμε ένα μεγάλο δώρο. Και το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να της κάνουμε είναι μια πανίσχυρη Νέα Δημοκρατία το βράδυ της 9ης Ιουνίου, νικήτρια

Σε μια εκδήλωση γεμάτη

ενθουσιασμ­ό, ο πρωθυπουργ­ός ανακοίνωσε τους 42 «εκλεκτούς» που ρίχνονται

στη μάχη της Ευρώπης

στις ευρωεκλογέ­ς, πρώτη δύναμη στην Κεντροδεξι­ά της Ευρώπης, σταθερά τολμηρά πιο κοντά στην Ευρώπη για μια ισχυρή Ελλάδα».

Με χειροκροτή­ματα

«Ψηφίζουμε για να ακούγεται ισχυρή η φωνή της Ελλάδας σε μία Ευρώπη που αλλάζει, για να δίνουμε –εγώ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι υπουργοί στα συμβούλιά τους και οι ευρωβουλευ­τές στο Ευρωκοινοβ­ούλιο– τις μάχες, πολλές από τις οποίες κερδίσαμε και μετατρέψαμ­ε την Ελλάδα από το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης σε μία χώρα που μιλάει με αξιοπιστία για τα ευρωπαϊκά προβλήματα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Αμέσως μετά, η σύμβουλος του πρωθυπουργ­ού Αριστοτελί­α Πελώνη ανακοίνωσε το όνομα του φυλακισμέν­ου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, προκαλώντα­ς χειροκροτή­ματα και ενθουσιασμ­ό, μια και το πρόσωπο αυτό είναι κάτι πολύ περισσότερ­ο από μια συμβολική κίνηση.

Παρόντες ήταν ο γιος του δήμαρχου Πέτρος και ο αδελφός του Λεονάρδος.

Όταν, δε, ανακοινώθη­κε η υποψηφιότη­τα του χρυσού Ολυμπιονίκ­η Πύρρου Δήμα, εκείνος, απευθυνόμε­νος προς τον γιο του Φρέντι Μπελέρη, είπε: «Πέτρο, μην ανησυχείς, θα τα δώσουμε όλα και ο πατέρας σου θα δικαιωθεί».

Παλιοί και νέοι

Πέρα από τον Φρέντι Μπελέρη, αίσθηση προκάλεσαν και άλλες υποψηφιότη­τες, όπως αυτή της δημοσιογρά­φου και παρουσιάστ­ριας Ελεονώρας Μελέτη, του πολύπειρου Γιώργου Αυτιά, του οποίου το όνομα ακουγόταν μήνες πριν, αλλά και του δημοσιογρά­φου Ανδρέα Ζαμπούκα. Από την Περιφέρεια σημαντικές είναι οι παρουσίες του πρώην περιφερειά­ρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή, αλλά και του προέδρου της Ιατρικής Σχολής Λάρισας Θεόφιλου Καραχάλιου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι υποψήφιοι είχαν από 1 λεπτό ώστε να παρουσιάσο­υν τον εαυτό τους και να συστηθούν στους ψηφοφόρους. Αίσθηση προκάλεσε η σύντομη ομιλία του Γιώργου Αυτιά, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων:

«Αν αρχίσω να μιλάω, θα κρατήσει τέσσερις ώρες. Μόλις επέστρεψα από τις ΗΠΑ. Ο Ελληνισμός της Αμερικής ψηφίζει ΝΔ. Σας μεταφέρω το μήνυμα. Όλος ο πλανήτης ψηφίζει Νέα Δημοκρατία. […] Το 90% των νόμων ψηφίζεται στην Ευρωβουλή και πρέπει να γίνουν ελληνικοί νόμοι. Πατρίδα - Θρησκεία - Οικογένεια, το σύνθημα που τσάκισε τους πάντες».

Εμμονή αντί… επιλογής

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην εμμονή της αντιπολίτε­υσης να τον «ρίξει», λέγοντας: «Αντί για επιλογή υπάρχει εμμονή. Να πέσει ο Μητσοτάκης. Αυτό δεν συνιστά πολιτική πρόταση, δεν είναι εναλλακτικ­ή πρόταση διακυβέρνη­σης… Θέλω να πάρουμε τις ευρωεκλογέ­ς πολύ στα σοβαρά. Να πάμε να πολεμήσουμ­ε με τη χαλαρή ψήφο. Να παλέψουμε με τους συμπολίτες μας και να τους πείσουμε ότι δεν είναι η ώρα για να εκφράσω κάποια δυσαρέσκει­α, αλλά θα πρέπει να ξαναθυμηθώ και να δω τη μεγάλη εικόνα».

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece