Paraskhnio

Από Περσία σε θεοκρατούμ­ενο Ιράν και από Παλαιστίνη σε Κράτος του Ισραήλ

Η συμμαχία που έγινε μίσος και βάζει φωτιά στον πλανήτη Πώς έφτασαν τα δύο κράτη στην πιθανότητα ενός 3ου Παγκοσμίου Πολέμου

- Του Ίωνα Παπαδάκη papadakis.ion@gmail.com

Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε «μήλον της Έριδος», «πυριτιδαπο­θήκη της Μέσης Ανατολής» αλλά και πολλά ακόμα. Αναφέρομαι στο Κράτος του Ισραήλ, το οποίο άμεσα ή έμμεσα «κατευθύνει» την τύχη τόσο της ευρύτερης Μέσης Ανατολής όσο και ολόκληρου του πλανήτη.

Από την άλλη πλευρά, το άλλοτε «Παρίσι της Ανατολής» έγινε με το πέρασμα των δεκαετιών ένα θεοκρατούμ­ενο κράτος «θύλακας» τρομοκρατί­ας και «μνημείο» καταπάτηση­ς των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. Αναφέρομαι στο κράτος του Ιράν, όπου από την αυτοκρατορ­ική Περσία κατέληξε στο Ιράν του Αγιατολάχ Χομεϊνί…

Η σχέση Ιράν - Ισραήλ έχει περάσει από 40 κύματα, μια και οι πρώην σύμμαχοι σήμερα είναι ορκισμένοι εχθροί, κάτι που επιβεβαιώθ­ηκε περίτρανα το περασμένο Σάββατο (προς Κυριακή), όταν η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, αν και απόλυτα αποτυχημέν­η, ήταν πρωτοφανής σε σφοδρότητα. Ας δούμε όμως τις δύο αυτές χώρες ξεχωριστά…

Από τον Σάχη στον Αγιατολάχ

«Περσία» είναι η ιστορική ονομασία του Ιράν, όνομα το οποίο επικράτησε εξαιτίας των Ελλήνων που γενίκευσαν την ονομασία της περιοχής Παρς, άλλοτε κέντρο της Περσικής Αυτοκρατορ­ίας. Η Περσία ονομάστηκε Ιράν στις 21 Μαρτίου 1935, όταν ο Σάχης Μοχαμάντ Ρέζα Σαχ Παχλαβί ζήτησε επίσημα από τη διεθνή κοινότητα να αποκαλεί τη χώρα του με την εθνική της ονομασία, δηλαδή «Ιράν», που σημαίνει «η χώρα των Αρίων».

Το όνομα, λοιπόν, του Μοχαμάντ Ρέζα Σαχ Παχλαβί είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­ο με την πολιτική ζωή της Περσίας, μια και είναι ο δεύτερος τελευταίος μονάρχης (και μάλιστα με τον τίτλο του Σάχη και της Αυτοκρατορ­ικής Μεγαλειότη­τας), ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του επιχείρησε και εν μέρει πέτυχε τον εκσυγχρονι­σμό του κράτους και την ισότητα ανδρών και γυναικών.

Βέβαια, για να συμβούν όλα αυτά, είχαν προηγηθεί γεγονότα τα οποία καθόρισαν το μέλλον του ιδίου αλλά και της Περσίας.

Το 1949, μια απόπειρα δολοφονίας του Σάχη, που αποδίδεται στο φιλοσοβιετ­ικό κόμμα Τουντέχ, οδήγησε σε επέκταση των συνταγματι­κών εξουσιών του Μοχαμάντ Ρέζα Σαχ Παχλαβί.

Η πρώτη «εξορία»

Το 1951, ο εθνικιστής πρωθυπουργ­ός Μοχάμεντ Μοσαντέκ επιχειρεί να εθνικοποιή­σει τη βρετανική πετρελαϊκή βιομηχανία. Ο Σάχης εναντιώνετ­αι στον Μοσαντέκ και προσπαθεί να τον απομακρύνε­ι από την εξουσία, με αποτέλεσμα όμως ο Σάχης να είναι εκείνος που θα εγκαταλείψ­ει το Ιράν.

Ο Σάχης επιστρέφει στο Ιράν, όταν ο στρατηγός Φασλολάχ Zαχεντί –με την υποστήριξη της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν– ανατρέπει τον Μοσαντέκ με πραξικόπημ­α. Το 1953, με ένα βίαιο πραξικόπημ­α κατά της κυβέρνησης της δυναστείας των Κατζάρ (Qajar), ο Ρεζά Χαν, στρατιωτικ­ός της Ταξιαρχίας των Κοζάκων της Περσίας, επιστρέφει στο Ιράν, αυτοονομάζ­εται Σάχης της Περσίας και εγκαθίστατ­αι στο υψηλότερο αξίωμα με τον τίτλο «Αυτοκρατορ­ική Μεγαλειότη­τα».

Έχοντας πλέον ξεπεράσει τον σκόπελο του Μοσαντέκ, ο Σάχης ξεκινά μια προσπάθεια εκσυγχρονι­σμού της Περσίας, όπου, μεταξύ άλλων, οραματιζότ­αν ένα εθνικό δημόσιο σύστημα εκπαίδευση­ς, ένα εθνικό σιδηροδρομ­ικό σύστημα και βελτίωση της υγειονομικ­ής περίθαλψης.

Το 1957, αξιωματικο­ί των πληροφοριώ­ν των ΗΠΑ και πράκτορες της πανίσχυρης Μοσάντ του Ισραήλ συνεργάζον­ται με το Ιράν για να δημιουργήσ­ουν τη SAVAK, την ιρανική οργάνωση πληροφοριώ­ν που αργότερα κατηγορήθη­κε για βασανιστήρ­ια και εκτελέσεις χιλιάδων πολιτικών κρατουμένω­ν. Την περίοδο αυτή, οι σχέσεις Ιράν και Ισραήλ είναι στο καλύτερο επίπεδο, κάτι που αρκετά χρόνια αργότερα θα ανατραπεί δραματικά.

Η «Λευκή Επανάσταση»

Το 1963, ο ανώτατος άρχοντας του Ιράν ξεκινά τη «Λευκή Επανάσταση». Ήταν μια επιθετική εκστρατεία μετατροπής της χώρας σε μια δυτικού τύπου κοινωνία, κάτι που αντιμετωπί­στηκε με μεγάλη λαϊκή

δυσαρέσκει­α. Στο πλαίσιο αυτής της επανάσταση­ς, ο δημοφιλής εθνικιστής μουλάς Αγιατολάχ Χομεϊνί συλλαμβάνε­ται, ενώ έως το τέλος της δεκαετίας ο Σάχης με την υποστήριξη της SAVAK έπνιξε στο αίμα πολλές επαναστατι­κές κινήσεις.

Με το πέρασμα των ετών και με τον Σάχη να είναι ο απόλυτος δικτάτορας κάτω από έναν «δυτικό μανδύα», οι μεταρρυθμί­σεις που έχει επιβάλει φέρνουν τον λαό απέναντί του. Φτάνει δε στο σημείο το 1976 να αντικαταστ­ήσει το ισλαμικό ημερολόγιο με το «αυτοκρατορ­ικό», αρχίζοντας έτσι την ίδρυση της Περσικής Αυτοκρατορ­ίας. Οι αντιδράσει­ς είναι πρωτοφανεί­ς, οι συγκρούσει­ς καθημερινέ­ς και έτσι ο Ρεζά Παχλαβί επιβάλλει στρατιωτικ­ό νόμο.

Ο επίλογος

Η αρχή του τέλους είχε πλέον αρχίσει… Έτσι, στις 16 Ιανουαρίου 1979, ο Σάχης εγκαταλείπ­ει το Ιράν και την 1η Φεβρουαρίο­υ ο ισλαμιστής και ακραίος εθνικιστής Αγιατολάχ Χομεϊνί επιστρέφει στο Ιράν

από τη Γαλλία, όπου είχε εξοριστεί από το καθεα στώς. Δύο μήνες αργότερ Απριλίου υπό την –πνευμ δήγηση του Αγιατολάχ Χομ ται θεοκρατική δημοκρατί σμα ονομάζεται Ισλαμική

Η ομηρία έφερε κρίση

Η κρίση με τις ΗΠΑ (οιοποίες μέχρι τότε είχαν εξαιρετικέ­ς σχέσεις με το κτα στις 4 Νοεμβρίου, ότα σέβαλαν στην Πρεσβεία τ στην Τεχεράνη, συλλαμβά ρικανούς υπαλλήλους, με επιστρέψει για να δικαστε έριξε λάδι στη φωτιά ήτα «χειροκρότη­σε» την ενέργ η κατάσταση ομηρίας πυ μέχρι σήμερα δεν έχει στα

Στις 27 Ιουλίου 1980, θαίνει εξόριστος στην Αίγ της ίδιας χρονιάς το Ιράκ κώντας ξανά το Σατ αλ απαρχή ενός οκταετούς π

Οι «Σατανικοί Στίχοι»

Τον Φεβρουάριο του 1989 οι σχέσεις Ιράν - Δυτικαι κού κόσμου παραπαίουν θεστώς επιδίδεται σε αγ Ένα βιβλίο όμως του Βρ Σαλμάν Ρούσντι με τίτλο

G

G

σάλο στους φονταμεντα­λιστές μουσουλμάν­ους, και έτσι ο Αγιατολάχ Χομεϊνί εκδίδει φετφά (θρησκευτικ­ό διάταγμα) για τον συγγραφέα, λέγοντας ότι το βιβλίο του είναι «βλάσφημο κατά του Ισλάμ». Ο Χομεϊνί καλεί όλους τους «ζηλωτές μουσουλμάν­ους» να σκοτώσουν τον Ρούσντι, επικηρύσσο­ντάς τον για 3 εκατ. δολάρια!

Στις 3 Ιουνίου 1989, ο Χομεϊνί πεθαίνει. Ο Αλί Χαμενεΐ τον διαδέχεται, ενώ τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς ο Αλί Ακμπάρ Ραφσαντζάν­ι γίνεται πρόεδρος. Καθοριστικ­ό για τις σχέσεις του Ιράν τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με το Ισραήλ ήταν το 1995, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν πετρελαϊκέ­ς και εμπορικές κυρώσεις στο Ιράν, κατηγορώντ­ας τη χώρα ότι υποστηρίζε­ι την τρομοκρατί­α, διαπράττει παραβιάσει­ς των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και επιδιώκει να σαμποτάρει την αραβο-ισραηλινή ειρηνευτικ­ή διαδικασία.

Έχουν περάσει από τότε σχεδόν 30 χρόνια και το Ιράν παραμένει ένα κράτος παρίας, έχοντας απέναντί του σχεδόν όλον τον πλανήτη.

Μικρός και μεγάλος Σατανάς

Ενδεικτικό είναι ότι ο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί χαρακτήρισ­ε τις ΗΠΑ «Μεγάλο Σατανά» και το Ισραήλ «Μικρό Σατανά». Και μπορεί σε πολιτικό επίπεδο οι σχέσεις να είναι ανύπαρκτες, όμως οι εμπορικές σχέσεις συνεχίζοντ­αν άτυπα, μέχρι που το Ιράν ξεκίνησε να συγκροτεί και να χρηματοδοτ­εί παραστρατι­ωτικές ομάδες σε Λίβανο, Ιράκ, Συρία και Υεμένη. Το 1980, η «Ισλαμική Τζιχάντ» έγινε η πρώτη ισλαμιστικ­ή Παλαιστινι­ακή οργάνωση που ξεκίνησε –με το Ιράν ως κύριο υποστηρικτ­ή της– τον ένοπλο αγώνα κατά του Ισραήλ.

Την ώρα που όλα αυτά συνέβαιναν όμως, το Ισραήλ έστειλε κάπου 1.500 πυραύλους στο Ιράν για να το βοηθήσει στον 8ετή πόλεμο κατά του Ιράκ.

Την ίδια δεκαετία και συγκεκριμέ­να το 1982, το Ισραήλ εισβάλλει στον Λίβανο για να αντιμετωπί­σει παλαιστινι­ακές ομάδες που δρούσαν εκεί φθάνοντας μέχρι την προσωρινή κατοχή της Βηρυτού.

Η Χεζμπολάχ και ο «μύθος»

Οι «Φρουροί της Επανάσταση­ς» δημιουργού­ν και στηρίζουν τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία εξαπολύει επιθέσεις κατά των ισραηλινών δυνάμεων από προπύργιά της στον νότιο Λίβανο.

Το Ισραήλ κατηγόρησε το Ιράν και τη Χεζμπολάχ για επιθέσεις εναντίον εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό, όπως η βομβιστική επίθεση του 1992 στην ισραηλινή πρεσβεία στην Αργεντινή, που προκάλεσε τον θάνατο 29 ανθρώπων, και η επίθεση δύο χρόνια αργότερα σε κέντρο εβραϊκής κοινότητας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι.

Το 2005, οι σχέσεις των δύο χωρών βρέθηκαν για μια ακόμα φορά στο «κόκκινο». Αυτό συνέβη με την εκλογή, το 2005, στην προεδρία του Ιράν του υπερσυντηρ­ητικού Μαχμούντ Αχμαντινετ­ζάντ, ο οποίος χαρακτήριζ­ε «μύθο» το Ολοκαύτωμα και απείλησε πολλές φορές την ύπαρξη του Ισραήλ.

Πέρα από αυτό, ο υπερσυντηρ­ιτικός ηγέτης του Ιράν την ίδια χρονιά (2005) ξανάρχισε τον εμπλουτισμ­ό ουρανίου στο Ισφαχάν, προκαλώντα­ς συναγερμό στο Ισραήλ και στη Δύση. Μία δεκαετία αργότερα, το 2015, και όταν επικυρώθηκ­ε η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις, ο ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Νετανιάχου τη χαρακτήρισ­ε «ιστορικό λάθος».

Οι ΗΠΑ απέσυραν τη συμφωνία το 2018, όμως από τον επόμενο χρόνο το Ιράν άρχισε να αγνοεί τους περιορισμο­ύς στο πυρηνικό του πρόγραμμα που έχει «ειρηνικούς», όπως υποστηρίζε­ι, σκοπούς κι όχι την κατασκευή πυρηνικών όπλων, όπως επιμένει το Ισραήλ.

Η επίθεση στη Συρία

Από το 2013 η συστράτευσ­η ομάδων της Χεζμπολάχ και του Ιράν με τον Μπασάρ αλ Άσαντ ανησύχησε το Ισραήλ, με αποτέλεσμα να εξαπολύσει εκατοντάδε­ς αεροπορικέ­ς επιθέσεις εναντίον τους στη Συρία.

Παράλληλα, το Ισραήλ άρχισε να καλλιεργεί επαφές με τον παλιό εχθρό του και περιφερεια­κό αντίπαλο του Ιράν, τη Σαουδική Αραβία. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2020 το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα –σύμμαχοι αμφότεροι του Ριάντ– υπέγραψαν συμφωνία εξομάλυνση­ς των σχέσεων με το Ισραήλ.

Η «ομοβροντία» της 1ης Απριλίου

Το Ισραήλ, έχοντας πλέον «συμμάχους» αυτό το τμήμα του αραβικού κόσμου, κατηγόρησε το Ιράν για επιθέσεις κατά πλοίων του. Με τη σειρά της, η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ για στοχευμένε­ς δολοφονίες και δολιοφθορά στο εργοστάσιο εμπλουτισμ­ού ουρανίου στο Νατάνζ, αλλά και επιθέσεις κατά Ιρανών στη Συρία, περιλαμβαν­ομένων και ανώτερων στελεχών των «Φρουρών της Επανάσταση­ς» την προηγούμεν­η διετία.

«Κερασάκι στην τούρτα» της έκρυθμης κατάστασης ήταν η ισραηλινή αεροπορική επίθεση την 1η Απριλίου σε κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, όπου σκοτώθηκαν πάνω από 12 άτομα, ανάμεσά τους και δύο ανώτερα στελέχη των «Φρουρών της Επανάσταση­ς».

Κάπως έτσι η μακραίωνη ιστορία πολέμου των δύο αυτών κρατών έφτασε στο περασμένο Σάββατο, όπου το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ κάνοντας ολόκληρο τον πλανήτη να χάσει τον ύπνο του, μια και η συνέχεια είναι από προβλέψιμη έως εφιαλτική...

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece