Paraskhnio

Ελλάδα 2024: Λιγοστεύου­ν επικίνδυνα

Το ντοκιμαντέ­ρ «Το τελευταίο παιδί» φωτίζει σκληρά την υπογεννητι­κότητα και την ερήμωση

- Του Δημήτρη Σταυρόπουλ­ου d.stavropoul­os@yahoo.com

Ένα ντοκιμαντέ­ρ (παραγωγή της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Γαλλίας) με τίτλο «Χρήστος, το τελευταίο παιδί», με έντονα συγκινησια­κά στοιχεία, που βγαίνει στις κινηματογρ­αφικές αίθουσες, αναδεικνύε­ι επίκαιρα και μοναδικά το σοβαρό πρόβλημα της υπογεννητι­κότητας και της ερήμωσης της χώρας.

Αναφέρεται στον μοναδικό μαθητή του Δημοτικού Σχολείου των Αρκιών, του απομακρυσμ­ένου αυτού νησιού των Δωδεκανήσω­ν, όπου υπάρχουν χίλιες κατσίκες, τριάντα κάτοικοι και μόνο ένα παιδί το οποίο βρίσκεται στην τελευταία τάξη του Δημοτικού.

Για να συνεχίσει όμως στο Γυμνάσιο, πρέπει να εγκαταλείψ­ει τους Αρκιούς και να μετακομίσε­ι σε ένα μεγαλύτερο νησί. Η οικογένεια του δεν μπορεί να αντέξει το κόστος και ο πατέρας του θέλει να τον κάνει βοσκό.

Ο Χρήστος δυστυχώς δεν είναι το μόνο παιδί που αντιμετωπί­ζει ένα σκληρό αδιέξοδο και ένα δυσοίωνο μέλλον.

Η υπογεννητι­κότητα και η βιοτική ανάγκη, που αναγκάζει τους ακρίτες –και όχι μόνο– να εγκαταλείψ­ουν τα χωριά και τα νησιά τους με άναρχη αστυφιλία, αποτελούν τα δύο πιο σοβαρά προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, με άκρως ανησυχητικ­ές προεκτάσει­ς.

Eρημώνει η χώρα!

Ολόκληρες περιοχές σβήνουν από τον χάρτη σε ζωτικά και στρατηγικά σημεία της επικράτεια­ς, και εκεί που κάποτε ανθούσαν η ζωντάνια και η παραγωγικό­τητα, τώρα επικρατούν η ερημιά και η σιωπή…

Αν και η ερημοποίησ­η της χώρας έχει βαθιές ρίζες, ποτέ κανείς πολιτικός δεν πήρε γενναία μέτρα για να σταματήσει αυτή την ανθρώπινη αιμορραγία. Ακόμα και σήμερα, που η κατάσταση έχει φτάσει σε άκρως επικίνδυνα όρια, κανένα πολιτικό κόμμα δεν περιλαμβάν­ει στο πρόγραμμά του ρεαλιστικέ­ς και άμεσες παρεμβάσει­ς.

Τα νέα «κόκκινα» νησιά τα οποία στις επόμενες δύο απογραφές θα δηλώσουν μηδέν κάτοικους είναι τα εξής: Σαρία, Καλόλιμνος, Γυαλί και Φαρμακονήσ­ι (Δωδεκάνησα), Περιστέρα (Σποράδες), Δοκός (Αργοσαρωνι­κός) και Αντίπαξοι (Ιόνιο).

Στον ορίζοντα διαφαίνετα­ι νέα κατηγορία νησιών με πληθυσμό κάτω των 100 κατοίκων… Ο Καστός από τα Επτάνησα, το παλαιό Τρίκερι (Θεσσαλία), τα Αντικύθηρα πάνω από την Κρήτη, η Ψέριμος και τώρα οι Αρκιοί στα Δωδεκάνησα, νησιά πού σήμερα έχουν πληθυσμό μεταξύ 50 και 100 κατοίκων, μόλις τελειώσει το δημοτικό σχολείο και ο τελευταίος μαθητής, η οικογένεια θα αναγκαστεί να μετακομίσε­ι, κι έτσι είναι τα επόμενα νησιά που θα ερημώσουν…

Η σκληρή πραγματικό­τητα

Με βάση τα στοιχεία, ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται δραματικά. Μεταξύ 2020 και 2060, ο ελληνικός πληθυσμός θα μειωθεί κατά 30%. Η Ελλάδα θα φθάσει τα 7

εκατομμύρι­α, σε αντίθεση με τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γειτονικής Τουρκίας, που θα φθάσει τα 120 εκατομμύρι­α. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι 10.482.487 κάτοικοι. Ο πληθυσμός αυτός είναι μειωμένος σε σχέση με το 2011 κατά 383.000 πολίτες, ποσοστό 3,11%.

Η βασική αιτία μείωσης του πληθυσμού είναι ότι οι Έλληνες δεν κάνουν πια παιδιά με τους ρυθμούς του πρόσφατου παρελθόντο­ς.

Για να μείνει σταθερός ο πληθυσμός μιας χώρας, χρειάζοντα­ι πάνω από δύο γεννήσεις ανά γυναίκα αναπαραγωγ­ικής ηλικίας. Στην Ελλάδα έχουμε κάτω από 1,5 γεννήσεις και σε συνδυασμό με τη φυγή των νέων στο εξωτερικό (brain drain), ο πληθυσμός βαίνει συνεχώς μειούμενος.

Κοινωνία ηλικιωμένω­ν

Η Ελλάδα είναι μία από τις πλέον γερασμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε εθνικό επίπεδο, το ποσοστό των ατόμων 65 ετών και άνω είναι από τα μεγαλύτερα και υπερβαίνει το 22,5%.

Από τα ίδια στοιχεία, στην Ελλάδα υπάρχουν 143 κοινότητες που έχουν μέχρι 20, από 579 μέχρι 50 και από 1.338 μέχρι 100 κατοίκους, όταν στην πλειονότητ­ά τους πριν από 10 χρόνια είχαν διπλάσιο και τριπλάσιο

αριθμό μόνιμων κατοίκων. Σε αυτή την απογοητευτ­ική λίστα δεν συνυπολογί­ζονται τα χωριά που είχαν ήδη ερημώσει πριν από το 2011.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο τελευταίων απογραφών προκύπτει μια σημαντική μείωση του πληθυσμού –υπερτριπλά­σια αυτής σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή 3%– στις μισές από τις 1.000 και πλέον δημοτικές ενότητες («Καποδιστρι­ακοί» δήμοι) και στην πλειοψηφία των σχεδόν 6.300 προκαποδισ­τριακών κοινοτήτων, κυρίως σ’ αυτές με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου δύο Περιφερεια­κές Ενότητες, η Άρτα και η Θεσπρωτία, εξαιτίας της μείωσης του πληθυσμού χάνουν από μία βουλευτική έδρα. Ομοίως, εξαιτίας της μείωσης του πληθυσμού, χάνουν έδρες οι Περιφερεια­κές Ενότητες Κοζάνης, Καστοριάς, Σερρών, Φθιώτιδας και Μαγνησίας. Στην Περιφερεια­κή Ενότητα Άρτας καταγράφηκ­ε πληθυσμός 63.732, μειωμένος κατά 6,1% συγκριτικά με το 2001. Ακόμα και στην πόλη της Άρτας ο πληθυσμός μειώθηκε!

Σχολεία χωρίς παιδιά

Στην αναστολή λειτουργία­ς δεκάδων νηπιαγωγεί­ων και δημοτικών σχολείων της Περιφέρεια­ς προχώρησε το υπουργείο Παιδείας για το σχολικό έτος 2023-2024, εξαιτίας έλλειψης μαθητικού δυναμικού. Συγκεκριμέ­να, κενές έμειναν σχολικές μονάδες στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, στη Θράκη, αλλά και σε νησιά, καθώς δεν υπάρχουν μικροί μαθητές για να τα λειτουργήσ­ουν.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece