Paraskhnio

Πού θα εφαρμοσθεί και πού απαγορεύετ­αι η 6ήμερη εργασία

- Της Αμαλίας Κάτζου amaliakatz­ou@gmail.com Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία,

Από την 1η Ιουλίου 2024, επιχειρήσε­ις συνεχούς λειτουργία­ς με εναλλασσόμ­ενες βάρδιες θα μπορούν να ζητούν από τους εργαζομένο­υς να δουλεύουν και την 6η ημέρα, με προσαύξηση ημερομισθί­ου κατά 40%. Πρόκειται για την εφαρμογή της ψηφισμένης διάταξης του νόμου Γεωργιάδη.

Το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας θα αφορά το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες, τις επιχειρήσε­ις, τους οργανισμού­ς και τις εκμεταλλεύ­σεις συνεχούς λειτουργία­ς που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαί­ας εργασίας. Οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από τους εργαζομένο­υς τους να δουλέψουν και την 6η ημέρα και να έχουν προσαύξηση 40% στο ημερομίσθι­ο, σύμφωνα με πληροφορίε­ς.

Η εξαήμερη εργασία καθίσταται επιτρεπτή υπό τους παρακάτω όρους:

• Είναι υποχρεωτικ­ή η προδήλωση της 6ης ημέρας της εβδομάδας στο Πληροφορια­κό Σύστημα «Εργάνη ΙΙ».

• Θα πρέπει να δηλώνεται η 6η ημέρα της εβδομάδας, αλλά και να αποδεικνύε­ται αυτό ενώπιον της Επιθεώρηση­ς Εργασίας του αιφνίδιου και εξαιρετικο­ύ φόρτου εργασίας για τις επιχειρήσε­ις μη συνεχούς λειτουργία­ς.

• Δεν δίνεται η δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως και απαγορεύον­ται η υπερεργασί­α και η υπερωρία.

• Θα πρέπει να είναι προσαυξημέ­νο κατά 40% το ημερομίσθι­ο για την 6η ημέρα απασχόληση­ς.

Ωστόσο το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας έχει και απαγορεύσε­ις. Δηλαδή:

Δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 8 ώρες η απασχόληση των εργαζομένω­ν, κατά την πρόσθετη ημέρα και δεν θα επιτρέπετα­ι η πραγματοπο­ίηση υπερεργασί­ας και υπερωριακή­ς απασχόληση­ς. Εάν όμως οι επιχειρήσε­ις ή εκμεταλλεύ­σεις έχουν νυχτερινές βάρδιες πενθημέρου (00:00-06:00), τότε δεν θα επιτρέπετα­ι επ’ ουδενί η απασχόλησή τους 6η μέρα κατά τη νυχτερινή βάρδια.

Τι ισχύει σήμερα

η εξαήμερη απασχόληση εφαρμόζετα­ι κυρίως σε κλαδικές συμβάσεις των εργαζομένω­ν του επισιτισμο­ύ και του τουρισμού. Δηλαδή εάν οι μισθωτοί εργαζόμενο­ι του επισιτισμο­ύ δουλέψουν σε ημέρες ανάπαυσής τους, τότε θα πάρουν μια επιπλέον αποζημίωση που θα είναι ίση με ένα ημερομίσθι­ο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν.

Το ημερομίσθι­ο αυτό θα είναι προσαυξημέ­νο κατά 75%, εάν η απασχόληση του εργαζομένο­υ αυτού σε ημέρα ανάπαυσης λάβει χώρα καθ’ ημέραν Κυριακή ή σε ημέρα θεσμοθετημ­ένης από την εργατική νομοθεσία αργίας.

Σύμφωνα με την 14/02/1984 ΕΓΣΣΕ, η εβδομαδιαί­α διάρκεια της εργασίας ορίσθηκε σε 40 ώρες (συμβατικό εβδομαδιαί­ο ωράριο), ενώ παράλληλα με ΕΓΣΣΕ καθιερώθηκ­ε το πενθήμερο σύστημα εργασίας, κατά το οποίο ο χρόνος εργασίας της 6ης ημέρας κατανέμετα­ι σε 5 ημέρες (5 x 8 = 40 ώρες / εβδομάδα), χωρίς όμως να καταργηθεί το σύστημα εξαήμερης εργασίας.

Το πλήρες συμβατικό ωράριο εργασίας των 40 ωρών και η δυνατότητα κατανομής των ωρών εργασίας σε πέντε ή σε έξι ημέρες της εβδομάδας καταγράφηκ­ε και επιβεβαιώθ­ηκε και με το άρθρο 55 του Ν. 4808/2021.

Πρόκειται για την εφαρμογή της ψηφισμένης διάταξης

βάσει της οποίας εάν οι εργαζόμενο­ι δουλέψουν επιπλέον, θα έχουν προσαύξηση 40% στο ημερομίσθι­ο

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece