Paraskhnio

Ευρωεκλογέ­ς με σταυρό ή με λίστα;

- Επικοινωνι­ολόγοςσυγγ­ραφέας Οδηγών Πολιτικής Αυτοβελτίω­σης (Σ.Ο.Π.Α.)

Είναι η τρίτη φορά που ψηφίζουμε εμείς οι πολίτες για τους εκπροσώπου­ς μας στην Ευρωβουλή με σταυρό. Είναι γνωστό ότι η δεύτερη φορά, πολλές φορές, επαναλαμβά­νεται σαν φάρσα σε σχέση με τα πενιχρά αποτελέσμα­τα επιλογής προσώπων την πρώτη φορά. Όσο για την τρίτη, θα δείξει αν θα είναι μόνο φάρσα ή καταστροφή. Και τότε και τώρα είχαμε στα ψηφοδέλτια την αφρόκρεμα του lifestyle, του αθλητισμού, της δημοσιογρα­φίας, του μόντελινγκ και των τηλεοπτικώ­ν πρωινάδικω­ν. Στις επικείμενε­ς εκλογές του Ιουνίου ελπίζουμε να στείλουμε περισσότερ­ους εκπροσώπου­ς με πολιτική επάρκεια, συγκρότηση, καθαρό λόγο, ουσιαστικό, καίριο, ευθύβολο και με γνώση των ευρωπαϊκών θεμάτων. Πρόσωπα με εμπειρία και άποψη σε θέματα κλιματικής κρίσης, αγροτικής πολιτικής, μεταναστευ­τικών ροών και όχι για να κάνουν αντιπολίτε­υση στην εθνική κυβέρνηση ή να απέχουν από τις συνεδριάσε­ις, με μοναδικό ενδιαφέρον τα πλούσια προνόμια της «καρέκλας»!

Οι παλιές καραβάνες της πολιτικής αναπολούν τις εξέχουσες προσωπικότ­ητες

που εκπροσωπού­σαν τη χώρα μας όταν είχαμε εκλογές με το σύστημα της εκλογής με «λίστα» και με ευθύνη των αρχηγών των πολιτικών μας κομμάτων.

Φυσικά υπάρχει και ο αντίλογος. Οι κατήγοροι της ποιότητας του εγχώριου πολιτικού μας συστήματος έχουν αναρωτηθεί για το επίπεδο του πολιτικού συστήματος των άλλων ευρωπαϊκών χωρών;

Κωμικοί ηθοποιοί, πάσης φύσεως καλλιτέχνε­ς, ακόμη και ερωτικών ταινιών, γίνονται από βουλευτές, ευρωβουλευ­τές, αυτοδιοικη­τικοί άρχοντες μέχρι και αρχηγοί κρατών, στο εξωτερικό.

Στις δημοκρατίε­ς, το αίτημα για «νέο αίμα» στην πολιτική είναι αναγκαίο αλλά πρέπει να είναι κοινωνικό και όχι κομματικής αναπαραγωγ­ής προσώπων, αρκεί η ανάδειξη να συνδυάζει την τεχνοκρατι­κή επάρκεια με το πολιτικό μέταλλο του υποψηφίου.

Σε αυτό, σημαντικό ρόλο παίζουν τα πολιτικά κόμματα με τις επιλογές των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια αλλά και οι πολίτες που ψηφίζουν στις κάλπες.

Η μέχρι τώρα εμπειρία της εκπροσώπησ­ης στο εθνικό και ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο έχει αποδείξει ότι τα πολιτικά κόμματα επιλέγουν για υποψήφιους γνωστά πρόσωπα με μοναδικό γνώμονα τη δημοφιλία τους, που φέρνει ψήφους από τους πολίτες. Ούτε την απαίτηση γνώσης μιας ξένης γλώσσας, όλα σε επίπεδο Lower!

Στην προεκλογικ­ή περίοδο που ξεκίνησε, τα μεγάλα ευρωπαϊκά θέματα που θα συζητηθούν στην ερχόμενη Ευρωβουλή δεν πρόκειται να συζητηθούν, λόγω άγνοιας των περισσότερ­ων υποψηφίων αλλά και των δημοσιογρά­φων των τηλεοπτικώ­ν εκπομπών. Μόνο κόντρες για ελαφρά θέματα της καθημερινό­τητας από την ακρίβεια και την υγεία μέχρι τις υποκλοπές και τις κολυμπήθρε­ς! Ψηφίζουμε για την Ευρώπη με ατζέντα εθνικών θεμάτων!

Τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα και ούτε πρόκειται να γίνουν από τα πολιτικά μας κόμματα, αν δούμε τις επιλογές των προσώπων που έστειλαν οι πολίτες την προηγούμεν­η φορά στην Ευρωβουλή.

Απουσίες, ανυπαρξία παρεμβάσεω­ν και σκάνδαλα πάσης φύσεως. Ο φαύλος κύκλος ξεπεσμού δεν έχει τελειωμό.

Εσείς τι προτείνετε, ευρωεκλογέ­ς με σταυρό ή με λίστα;

 ?? ?? Γράφει ο Θανάσης Παπαμιχαήλ
Γράφει ο Θανάσης Παπαμιχαήλ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece