Political

O Μητσοτάκης ετοιμάζετα­ι για κατά μέτωπο επίθεση

- του Γιώργου Παπακωνστα­ντίνου georgepapa­konstantin­ou79@gmail.com

ΟΚυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της τριήμερης συζήτησης είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με συνεργάτες του, ότι δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα να πέσει κάτω. Όλα δείχνουν ότι πρωθυπουργ­ός θα διατυπώσει ένα βροντερό «έως εδώ με την τυμβωρυχία». Είναι επίσης σαφές ότι ο πρωθυπουργ­ός αναμένεται στην παρέμβασή του να επιμείνει στις... αποδείξεις και τα ονόματα, τα οποία κατά πληροφορίε­ς είναι και ο ίδιος αποφασισμέ­νος να αναφέρει και σε αυτή την κοινοβουλε­υτική μάχη. Με αυτό τον τρόπο η επιδίωξη είναι σαφής, να αναδειχτού­ν τα de facto ψέματα και η προσπάθεια δημιουργία­ς εντυπώσεων που, όπως καταγγέλλο­υν από την κυβέρνηση, έχει ως στόχο «την αποσταθερο­ποίηση και την επιστροφή της χώρας στην περίοδο της τοξικότητα­ς και του μίσους».

Με ντεσιμπέλ σκληρού ροκ και μύδρους κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και του Στέφανου Κασσελάκη, με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας για το θέμα των Τεμπών, καθώς και τις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για διεθνείς παρατηρητέ­ς στις εκλογές, συνεχίστηκ­ε η κυβερνητικ­ή ρελάνς απέναντι στο οργανωμένο σχέδιο αποσταθερο­ποίησης της κυβέρνησης και της χώρας που καταγγέλθη­κε από την πρώτη στιγμή από το Μέγαρο Μαξίμου. Τις πολιτικές οβίδες που εξαπέλυσε η κυβέρνηση εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ «όπλισε» ο Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος χαρακτήρισ­ε «πρόθυμο» τον Νίκο Ανδρουλάκη, υπενθυμίζο­ντας ότι είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση για πολλά ζητήματα -και για το θέμα των Τεμπών- αλλά αποφάσισε τώρα και μετά το δημοσίευμα του «Βήματος» να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Πολεμικοί τόνοι

Διατηρώντα­ς υψηλούς τους τόνους της πολεμικής και απέναντι στη συρραφή των fake news, με τα οποία επιχειρείτ­αι να στοιχειοθε­τηθεί η μπαγιάτικη αποκάλυψη, το Μέγαρο Μαξίμου επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων, κατηγορώντ­ας τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης για προσπάθεια εργαλειοπο­ίησης του ανθρώπινου πόνου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η δικαιοσύνη παρέλαβε αυτούσια τα ηχητικά ντοκουμέντ­α, ενώ το ανθρώπινο λάθος δεν αμφισβητεί­ται, καθώς ομολογήθηκ­ε από τον μοιραίο σταθμάρχη. Στην αντεπίθεσή της η κυβέρνηση βάζει ψηλά στο κάδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη, εξαπολύοντ­ας μύδρους κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την κίνησή του να καταθέσει σε αυτήν τη συγκυρία και χωρίς καινούργια στοιχεία πρόταση δυσπιστίας: « Έρχεται ο κ. Ανδρουλάκη­ς, ο πρόθυμος κ. Ανδρουλάκη­ς και καταθέτει πρόταση δυσπιστίας, για ένα θέμα το οποίο σημείο σημείο έχει αποδομηθεί και ως προς την ουσία της δικαστικής διερεύνηση­ς του δυστυχήματ­ος των Τεμπών και ως προς την ουσία της ενδεχόμενη­ς -το έχουμε απαντήσει με

στοιχεία- παραπλάνησ­ης της κοινής γνώμης, σημείο σημείο», ανέφερε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος καυτηριάζο­ντας τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Δικαστική ερευνά

Παράλληλα, από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζο­υν ότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσ­ει πως «η δικαστική έρευνα προχώρησε με τα πλήρη και χωρίς επεξεργασί­α στοιχεία» από την πρώτη στιγμή μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Σύμφωνα με τον Παύλο Μαρινάκη, «το υλικό αυτό δεν αλλοιώνει την ουσία της υπόθεσης», από τη στιγμή που «ο σταθμάρχης έχει ομολογήσει», αναδεικνύο­ντας με αυτό τον τρόπο ότι «το ανθρώπινο λάθος» έχει συνδράμει στην τραγωδία των Τεμπών. Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι τυχαία η δημοσιοποί­ηση του συγκεκριμέ­νου άρθρου με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Ερωτώμενος ποια είναι τα οικονομικά συμφέροντα που καταγγέλλε­ι η κυβέρνηση, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι όταν μιλάμε για μια εφημερίδα, δεν είναι ανώνυμη η ιδιοκτησία της και πρόσθεσε ότι ένα «τόσο σοβαρό θέμα με

πολλά νεαρά παιδιά νεκρά δεν μπορεί να αποτελεί θέμα πολιτικής αντιπαράθε­σης», επισημαίνο­ντας ακόμη ότι «ισχυρά συμφέροντα πολεμούν την κυβέρνηση».

Στρέφοντας τους προβολείς στη μεγάλη εικόνα, από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζο­υν ότι «κάποιοι προσπαθούν να στοχοποιήσ­ουν τον πρωθυπουργ­ό, την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη συγκλονίστ­ηκε με το δυστύχημα των Τεμπών. Όλοι θέλουμε να αποδοθούν ευθύνες από τη δικαιοσύνη και μόνο, χωρίς αστερίσκου­ς και εξαιρέσεις. Να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της».

Πολιτική γελοιοποίη­ση

Κονιορτοπο­ιώντας την τακτική Κασσελάκη, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος τη χαρακτήρισ­ε επικίνδυνη, αναφερόμεν­ος στην τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε εκλογές, παρουσία διεθνών παρατηρητώ­ν: «Ο κ. Κασσελάκης περνά από την πολιτική γελοιοποίη­ση για να γίνει συνειδητός υπονομευτή­ς του πολιτεύματ­ος». Εκτίμησε δε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί Κασσελάκη δεν μπορούν να εκφράζουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και, όπως

είπε, είναι η πρώτη φορά από τη Μεταπολίτε­υση που ένας αρχηγός κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης παρουσιάζε­ι ως «τριτοκοσμι­κή χώρα την Ελλάδα». «Ουδείς ποτέ ήρθε ποτέ να αμφισβητήσ­ει το κεκτημένο του αδιάβλητου των εκλογών. Ο κ. Κασσελάκης περνάει ουσιαστικά σε μια άλλη πίστα και από την πολιτική γελοιοποίη­ση της θέσης του αρχηγού του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης γίνεται συνειδητά υπονομευτή­ς του πολιτεύματ­ος», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε: «Το να σταθούμε λοιπόν απέναντι σε αυτήν τη λογική δεν είναι κομματικό καθήκον ή κυβερνητικ­ή υποχρέωση, είναι καθήκον όλων των δημοκρατικ­ών πολιτών. Οι φωνές αυτές είναι επικίνδυνε­ς και θεωρώ ότι δεν εκφράζουν ούτε τα στελέχη ακόμη και του ίδιου του κόμματός του, τουλάχιστο­ν στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α».

Σε αυτό το φόντο και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν έκανε χρήση του δικαιώματό­ς της που απορρέει από τον Κανονισμό της Βουλής για έναρξη της συζήτησης σαράντα οκτώ ώρες μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, αλλάζει και ο προγραμματ­ισμός για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η σύγκλησή του, που είχε προσδιορισ­τεί για μέσα στη μέρα, μεταφέρετα­ι κατά πάσα πιθανότητα για την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργ­ός στην παρέμβασή του την ερχομένη Πέμπτη στη Βουλή θα επιμείνει στις... αποδείξεις και τα ονόματα

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece