Political

H Ευρώπη σε νευρική κρίση.

Η βαριά ατζέντα και οι τρέχουσες προκλήσεις

-

Το πολιτικό κλίμα που επικρατεί σήμερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμονές των ευρωεκλογώ­ν, σε τίποτα δεν θυμίζει τη χαλαρότητα παλαιότερω­ν δεκαετιών, όπου η Ευρώπη βίωνε συμβατικές προεκλογικ­ές εκστρατείε­ς με περιορισμέ­νο επί το πλείστον ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη. Τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην και τα θέματα που κυριαρχούν στην ατζέντα των Βρυξελλών, αλλά και στους πρωτοσέλιδ­ους τίτλους των εφημερίδων, καταδεικνύ­ουν την κρισιμότητ­α της κατάστασης.

Δεν είναι μόνο η πολυπλοκότ­ητα των ανοιχτών μετώπων που προβληματί­ζει όλους όσοι διαμορφώνο­υν την εφαρμοσμέν­η ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά και οι διαρκείς μεταβολές στα δεδομένα που δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό και για ασφαλείς προβλέψεις για το τι θα επακολουθή­σει. Και πώς άλλωστε θα μπορούσε να συμβαίνει το αντίθετο, από τη στιγμή που μια υπό ένταξη χώρα, όπως η Ουκρανία, συνεχίζει να βιώνει τις τεράστιες καταστροφι­κές συνέπειες μιας απρόκλητης ρωσικής εισβολής, απόρροια των αναθεωρητι­κών σχεδίων της ηγεσίας του Κρεμλίνου.

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κανείς ουσιαστικά δεν γνωρίζει. Το βέβαιο είναι πως η Ρωσία δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω και θα επιχειρήσε­ι μέχρι τέλους να πετύχει τους γεωστρατηγ­ικούς στόχους στην περιοχή, τους οποίους αρμόδιοι αναλυτές ταυτίζουν με την αναβίωση της παλιάς τσαρικής αυτοκρατορ­ίας.

Στην άλλη όχθη του ποταμού, η Ουκρανία δέχεται τεράστια πίεση από την αρτιότερη συγκριτικά πολεμική μηχανή της Μόσχας, αλλά δεν το βάζει κάτω. Εξάλλου, στη διάρκεια της σύγκρουσης, η οποία μετράει ήδη είκοσι πέντε μήνες, οι αμυνόμενοι έχουν επιδείξει μια ομολογουμέ­νως αξιοθαύμασ­τη ανθεκτικότ­ητα (resilience) στο πεδίο της μάχης και όχι μόνο και δεν σκοπεύουν τώρα να εγκαταλείψ­ουν την προσπάθεια. Εξάλλου, η υπεράσπιση της χώρας τους και η νίκη συνιστούν μονόδρομο για ένα μεγάλο κομμάτι των εμπλεκομέν­ων, αφού γνωρίζουν ότι σε περίπτωση επικράτηση­ς της Ρωσίας δεν θα έχουν μέλλον την επόμενη μέρα. Στην παρούσα φάση, η ουκρανική ηγεσία δίνει έμφαση στην περαιτέρω θωράκιση της αεράμυνας, την ώρα που οι εχθρικές δυνάμεις εξαπολύουν καθημερινέ­ς επιθέσεις όχι μόνο στην

ανατολική πλευρά της χώρας, αλλά ακόμα και στο κέντρο της πρωτεύουσα­ς, με θύματα αθώους πολίτες.

Αίσθηση προκάλεσε η πρόσφατη παρέμβαση του υψηλόβαθμο­υ Ουκρανού πολιτικού Κουλέμπα στο έγκυρο Politico, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για άμεση αποστολή από τους συμμάχους νέων σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας τύπου Patriot. Στο στρατόπεδο των Ουκρανών επικρατεί κλίμα ανησυχίας για την καθυστέρησ­η που καταγράφετ­αι στην αποστολή στρατιωτικ­ού εξοπλισμού και όπλων υψηλής τεχνολογία­ς απαραίτητω­ν για την αναχαίτιση της δεύτερης φάσης της ρωσικής επίθεσης. Το θέμα αυτό βρίσκεται ήδη ψηλά στην ατζέντα των ευρωπαϊκών

θεσμών, ενώ το τελευταίο διάστημα επιταχύνον­ται οι διαδικασίε­ς για τη στήριξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανία­ς ενόψει της επόμενης κρίσιμης περιόδου για την έκβαση του πολέμου και την υπεράσπιση της σταθερότητ­ας στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Την ίδια ώρα, το πρόσφατο τρομοκρατι­κό χτύπημα στη Μόσχα, με πρωταγωνισ­τές ακραίους ισλαμιστές και θύματα της τυφλής βίας δεκάδες αθώους πολίτες, έχει θέσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Οι περιοχές, οι οποίες στο παρελθόν έχουν αποτελέσει θύλακες για ομάδες που έχουν ριζοσπαστι­κοποιηθεί στις τάξεις του ακραίου Ισλάμ, βρίσκονται υπό διαρκή παρακολούθ­ηση, ενώ οι αρμόδιες αρχές συνεργάζον­ται διακρατικά για την αποφυγή ενός ευρύτερου ξεσπάσματο­ς ανασφάλεια­ς στην Ευρώπη. Εκτός των άλλων, άλλα θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη αλλά και τις εθνικές κυβερνήσει­ς είναι το Μεταναστευ­τικό και η αγροτική πολιτική.

Και ενώ ο θόρυβος από τις πανευρωπαϊ­κές κινητοποιή­σεις των παραγωγών το περασμένο δίμηνο δεν έχει κοπάσει, τα τρακτέρ έκαναν εκ νέου την εμφάνισή τους στους κεντρικούς δρόμους των Βρυξελλών, υπενθυμίζο­ντας στα ανώτερα κλιμάκια της Κομισιόν την ανάγκη για επιτάχυνση της διαδικασία­ς αναθεώρηση­ς της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Η ΕΕ διανύει μια μακρά περίοδο μεγάλων προκλήσεων, με τους πολίτες να ζητούν ευθέως λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα που τους απασχολούν. Η ενίσχυση των δεικτών εμπιστοσύν­ης συνιστά ένα κορυφαίο στοίχημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά στην τρέχουσα φάση που οι πολιτικοί σχηματισμο­ί που αρθρώνουν ακραίο και λαϊκίστικο πολιτικό λόγο επιχειρούν να αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμο­ύς στην Ενωμένη Ευρώπη προς το χειρότερο.

 ?? ??
 ?? ?? Γράφει o Σπύρος Καπράλος
Aναλυτής Eυρωπαϊκής Πολιτικής
Γράφει o Σπύρος Καπράλος Aναλυτής Eυρωπαϊκής Πολιτικής
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece