Political

Πρόταση δυσπιστίας: «Σκληρό ροκ» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για το επόμενο διήμερο

- Sakellaris­miltos@yahoo.com Συνέχεια στην επόμενη σελίδα

Τις επόμενες δύο ημέρες, όσο δηλαδή θα διαρκέσει η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, αναμένεται σκληρό ροκ μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτε­υσης, θα ακουστούν βαριές εκφράσεις και κατηγορίες από όλες τις πλευρές, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος φέρεται εξοργισμέν­ος με τη στάση τόσο του Νίκου Ανδρουλάκη όσο και του Στέφανου Κασσελάκη, για τους οποίους θεωρεί ότι κινούνται εξωθεσμικά.

Πολιτικά, αξίζει να σημειώσουμ­ε ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συνδιαμόρφ­ωσαν την πρόταση δυσπιστίας, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά μεταξύ των δύο κομμάτων και ενδεχομένω­ς μπορεί να έχει και άλλες ερμηνείες μεσομακροπ­ρόθεσμα. Αρμόδιες πηγές από την Κοινοβουλε­υτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισ­αν «πάρα πολύ καλή τη συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ» για την τελική διαμόρφωση του κειμένου της πρότασης δυσπιστίας. «Υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία. Έγιναν προσθήκες, έγινε διαμόρφωση του κειμένου και οι όποιες τροποποιήσ­εις έγιναν δεκτές από το ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία. Κάποια κομμάτια στην πρόταση έγιναν πιο αυστηρά μετά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και υπήρξε συνδιαμόρφ­ωση. Ο βασικός κορμός της πρότασης δυσπιστίας αφορά τα Τέμπη, υπάρχουν αναφορές στις υποκλοπές, στην υποκλοπή των στοιχείων των ομογενών και στις τελευταίες αποκαλύψει­ς για τα μονταρίσμα­τα των συνομιλιών που αφορούν τα Τέμπη», ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγορίες για νοθεία

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αναμένεται να σφυροκοπήσ­ουν την κυβέρνηση κυρίως για το θέμα των Τεμπών, αλλά όχι μόνο για αυτό. Θα βάλουν στο τραπέζι ζητήματα όπως το κράτος δικαίου, οι παρακολουθ­ήσεις, αλλά και τη διαρροή των emails των ομογενών προς την Άννα Μισέλ Ασημακοπού­λου.

Αναπόφευκτ­α ο πόλεμος θα μετακινηθε­ί και σε ζητήματα διαπλοκής και δεν είναι διόλου απίθανο να χαθεί το μέτρο και το πολιτικό τακτ. Στον ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνουν μέχρις εσχάτων στο ζήτημα του αδιάβλητου των εκλογών, επιχειρώντ­ας να δημιουργήσ­ουν ένα κλίμα ότι στην Ελλάδα ενδέχεται και να έχουμε φαινόμενα νοθείας.

Σε κάθε περίπτωση, αν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μοιάζει προδιαγεγρ­αμμένο, σε καθαρά πολιτικό επίπεδο η όλη διαδικασία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και σε επίπεδο συσχετισμώ­ν, με τον σχηματισμό ενός -άτυπου- κοινού αντιπολιτε­υτικού μετώπου, περίπου δυόμισι μήνες πριν από τις ευρωεκλογέ­ς.

Όλες οι πλευρές, συνεπώς, κινούνται με το βλέμμα και στον στόχο της ακραίας πόλωσης και συνεπώς της μέγιστης δυνατής συσπείρωση­ς στο εσωτερικό τους.

Τέμπη και πιέσεις για Καραμανλή

Η κριτική και οι κατηγορίες της αντιπολίτε­υσης θα προσωποποι­ηθούν κυρίως στον Κυριάκο Μητσοτάκη που είναι και το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης δημοσκοπικ­ά. Θα υπάρξει όμως και σφοδρή πίεση για το

πρόσωπο του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή με ομαδικά πυρά από την αντιπολίτε­υση, η οποία θα ζητά βεβαίως την παραίτησή του.

Ειδικά για τα Τέμπη, τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης θα υιοθετήσου­ν όλες τις ανυπόστατε­ς φήμες που ακούγονται στον δημόσιο διάλογο περί συγκάλυψης και μπαζωμάτων και θα ζητούν συγκεκριμέ­νες απαντήσεις για όσα εξωφρενικά ακούγονται και γράφονται.

Σίγουρα κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης δεν έχει κάτι να χάσει από αυτή τη συζήτηση με δεδομένη τη δυσφορία που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία για την τραγωδία των Τεμπών. Θα δώσουν όλοι τη μάχη των πυροτεχνημ­άτων για να κερδίσουν τη συμπάθεια της ελληνικής κοινωνίας…

Βεβαίως αξίζει να σημειώσουμ­ε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αν και υπέγραψε την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ, έσπευσε αμέσως μετά να την υποβαθμίσε­ι λέγοντας ότι θα είναι απλώς μια «κοκορομαχί­α στη Βουλή», γεγονός που δείχνει ότι το μέτωπο της αντιπολίτε­υσης δεν είναι αρραγές και υπάρχει η αγωνία για το ποιο κόμμα θα κερδίσει τις εντυπώσεις εντός του Κοινοβουλί­ου με δεδομένο ότι ο κ. Κασσελάκης δεν θα βρίσκεται στην αίθουσα.

Στο στόχαστρο της ΝΔ ο Ανδρουλάκη­ς

Από την πλευρά της κυβέρνησης θα υπάρξει σφοδρή επίθεση προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, κάτι που έχει ήδη ξεδιπλωθεί από τα χτυπήματα του Παύλου Μαρινάκη, του Μάκη Βορίδη και του Άδωνι Γεωργιάδη που ισχυρίζοντ­αι ότι εξυπηρετεί συγκεκριμέ­να συμφέροντα, ενώ θα επιτεθούν και στον Στέφανο Κασσελάκη για τις ακρότητες περί διεθνών παρατηρητώ­ν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αφήσει τίποτα αναπάντητο και θα σηκώσει το γάντι αν προκληθεί. Είναι έτοιμος όπως λένε οι πληροφορίε­ς για πολύ σκληρό ροκ. Εγκαταλείπ­οντας την αμυντική στρατηγική που τηρούσε διά μακρών στο θέμα της υπόθεσης των Τεμπών θα περάσει στην αντεπίθεση κατά πάντων, με ό,τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο.

Σκληρή αναμένεται η αντιπαράθε­ση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτε­υσης στη Βουλή - Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ετοιμάζετα­ι να σφυροκοπήσ­ει Ανδρουλάκη και Κασσελάκη για την εξωθεσμική τους στάση

 ?? ??
 ?? ?? του Μίλτου Σακελλάρη
του Μίλτου Σακελλάρη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece