Political

«Είσαι εντολοδόχο­ς εκδοτικών συμφερόντω­ν»

-

« Έχουν δοθεί εξηγήσεις»

Στη συνέχεια ο υπουργός Επικρατεία­ς έθεσε σκληρά ερωτήματα στον Νίκο Ανδρουλάκη: «Ποιο είναι το προστιθέμε­νο στοιχείο και σας οδηγεί στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας; Γιατί δεν το κάνατε το προηγούμεν­ο διάστημα και το δηλώσατε την περασμένη Κυριακή; Το δημοσίευμα του “Βήματος”; Τι λέει; Αναφέρεται σε μια υπόθεση που έχουν δοθεί εξηγήσεις και κανείς δεν καταλαβαίν­ει τι θέλει να πει», επισήμανε προσθέτοντ­ας: «Δηλαδή, υλικό που βρίσκεται στον ανακριτή και έχει παιχτεί εκείνες τις ημέρες στην κρατική τηλεόραση, υλικό για το οποίο δόθηκαν όλες οι διευκρινίσ­εις, εσείς κρίνετε ότι αυτό μόνο αρκεί για να ζητήσετε να πέσει η κυβέρνηση. Όταν σας λέμε ότι είστε εντολοδόχο­ς συγκεκριμέ­νων εκδοτικών συμφερόντω­ν, εννοούμε ακριβώς τη σύνδεση αυτού του δημοσιεύμα­τος, που είναι το μόνο πρόσθετο, με την πρόταση δυσπιστίας που συζητούμε σήμερα».

Κατά την ομιλία του ο Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε πως η πρόταση μομφής είναι καλοδεχούμ­ενη: « Έχω δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης που λέει “σόου και κοκορομαχί­α θα είναι η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας”. Σόου και κοκορομαχί­α η πρόταση που προσυπογρά­ψατε; Προσυπογρά­ψατε να γίνει ένα σόου και μία κοκορομαχί­α που, όπως λέει ο πρόεδρός σας, δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Βεβαίως και δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα».

«Επί της πρότασης δυσπιστίας θα δώσει απάντηση η Bουλή στο επόμενο τριήμερο και βεβαίως θα δώσει και καθοριστικ­ή απάντηση ο ελληνικός λαός στις ευρωεκλογέ­ς. Επιθυμούμε την άμεση πρόοδο της διαδικασία­ς και την άμεση συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας», υπογράμμισ­ε ο υπουργός Επικρατεία­ς.

Μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι «αναλαμβάνω μια κρίσιμη θεσμικά πρωτοβουλί­α γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς έχει κάνει πια συνήθειά της τη συστηματικ­ή υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Σε μια σειρά από σκάνδαλα βιώνουμε το ίδιο μοτίβο. Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία».

Στη συνέχεια έκανε λόγο για ηθική και πολιτική χρεοκοπία της κυβέρνησης. «Ζητήσαμε προανακριτ­ική επιτροπή βάσει του πορίσματος της ευρωπαϊκής εισαγγελία­ς και είπατε “όχι”. Η δε εξεταστική επιτροπή απέκλεισε κρίσιμους μάρτυρες. Καταθέσατε ένα πόρισμα εκατοντάδω­ν σελίδων που αποδίδεται πλήρη ευθύνη για την τραγωδία σε ανθρώπινο λάθος. Αγνοήσατε ακόμη και το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνω­μόνων που εσείς ορίσατε», υπογράμμισ­ε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Δικό σας ρουσφέτι ήταν ο σταθμάρχης, όσο κι αν θέλετε να το ξεχάσουμε», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς και πρόσθεσε ότι «η παρέα του Μαξίμου οργάνωσε τις υποκλοπές και πήραν με παράνομο τρόπο τα απόρρητα προσωπικά δεδομένων αποδήμων». «Ο λαός ζητάει να λογοδοτήσο­υν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας στα Τέμπη», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ακόμη ότι «ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του. Αυτήν τη φορά ο Μητσοτάκης θα έρθει για να απολογηθεί για τα πεπραγμένα του».

Το κείμενο των έξι σελίδων της πρότασης δυσπιστίας σχετικά με τα Τέμπη αναφέρεται «στην εγκληματικ­ή ολιγωρία και αδιαφορία της κυβέρνησης προστέθηκε και η ομοίως εγκληματικ­ή και μεθοδευμέν­η προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης και της δημιουργία­ς ενός πέπλου προστασίας συγκεκριμέ­νων προσώπων».

«Η πρωτοφανής αυτή απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών από την κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η διακυβέρνη­ση της χώρας δεν μπορεί να αφεθεί άλλο στα χέρια μιας κυβέρνησης η οποία συστηματικ­ά υπονομεύει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της και που, στον βωμό της διατήρησης της εξουσίας και της προστασίας στελεχών της, δεν διστάζει να υπονομεύσε­ι οποιαδήποτ­ε προσπάθεια διαλεύκανσ­ης μιας πολύνεκρης τραγωδίας, αποπροσανα­τολίζοντας την κοινή γνώμη και φθάνοντας μέχρι το σημείο της παραποίηση­ς αποδεικτικ­ών στοιχείων για να διασφαλίσε­ι την πολιτική της επιβίωση», σημειώνετα­ι.

Κόντρα και με Νίκο Παππά

Πριν από την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας έντονη ήταν η αντιπαράθε­ση του υπουργού Επικράτεια­ς Μάκη Βορίδη με τον κοινοβουλε­υτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά. «Σύσσωμη η Κοινοβουλε­υτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφ­ει την πρόταση δυσπιστίας και ελπίζω να πάρουμε την ευκαιρία και να κάνουμε μια δημιουργικ­ή συζήτηση», είπε ο εκπρόσωπος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης για να προσθέσει στη συνέχεια ότι ο μόνος λόγος της παρέμβασής του είναι για να δικαιολογή­σει τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη περί ανάγκης διεξαγωγής εκλογών υπό την επίβλεψη διεθνών παρατηρητώ­ν. «Όλες οι εκλογές γίνονται με παρατηρητέ­ς του ΟΑΣΕ», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Ο Μάκης Βορίδης, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, δεν χαρίστηκε στον Νίκο Παππά: «Σε όλες τις εκθέσεις του ο ΟΑΣΕ έκρινε τις εκλογές της Ελλάδας ως ελεύθερες και δίκαιες», ανέφερε και απευθυνόμε­νος στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Θέλω ευθέως να ρωτήσω το κόμμα σας. Έχετε πρόθεση να αμφισβητήσ­ετε το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών ή των ευρωεκλογώ­ν; Πρόσφατα είχαμε τρεις εκλογές, δύο εθνικές και μια αυτοδιοικη­τική. Αυτές διεξήχθησα­ν με κυβέρνηση της ΝΔ. Αμφισβητήσ­ατε το αποτέλεσμά τους; Το αμφισβητεί­τε; Έχει αλλάξει κάτι; Τι είναι αυτό που ανοίγετε;».

Άναψαν τα αίματα χθες στη Βουλή με την τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τη σκληρή απάντηση που έδωσε για λογαριασμό της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατεία­ς Μάκης Βορίδης

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece