Political

Η διαφορά της πρότασης δυσπιστίας με εκείνη της μομφής

- Ellitriant@yahoo.com

Περίπου ως δώρο από τον... ουρανό αντιμετωπί­ζουν στο Μέγαρο Μαξίμου την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή με πρωτοβουλί­α του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς, όπως εκτιμούν, θα οδηγήσει στην απόλυτη συσπείρωση της ΚΟ της ΝΔ αλλά και των ψηφοφόρων του κυβερνώντο­ς κόμματος στην αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογέ­ς του ερχόμενου Ιουνίου.

«Η ευθεία αντιπαράθε­ση με τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, διευκολύνο­υν τη στρατηγική της κυβερνητικ­ής παράταξης», σημειώνουν κορυφαία κυβερνητικ­ά στελέχη, προβλέποντ­ας ότι και από αυτήν τη διαδικασία οι βασικοί κερδισμένο­ι πολιτικά θα είναι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, σημειωτέον, αναμένεται να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθε­σης.

H Χαριλάου Τρικούπη επέλεξε να αξιοποιήσε­ι τη δυνατότητα της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας προκειμένο­υ να φανεί ότι ηγείται της Κεντροαρισ­τεράς. Η άλλη επιλογή θα ήταν η πρόταση μορφής. Αμφότερες συνιστούν δύο ταυτόσημες κοινοβουλε­υτικές διαδικασίε­ς που διαχωρίζον­ται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Τι ισχύει για καθεμία από τις δύο;

Πρόταση δυσπιστίας

H πρόταση δυσπιστίας συνιστά το κορυφαίο μέσο για την άσκηση του κοινοβουλε­υτικού έργου. Η Βουλή έχει τη δυνατότητα να αποσύρει την εμπιστοσύν­η της είτε από την κυβέρνηση είτε από κάποιο μέλος της. Αυτό γίνεται μέσω της υποβολής πρότασης δυσπιστίας, όπως αναφέρουν το άρθρο 84 του Συντάγματο­ς και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Η πρόταση δυσπιστίας εισάγεται με αίτηση της αντιπολίτε­υσης στον πρόεδρο της Βουλής. Πρέπει να συγκεντρώσ­ει τουλάχιστο­ν 50 υπογραφές. Από τη στιγμή που θα υποβληθεί η πρόταση, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της. Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση που η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμέ­νη συζήτηση πρέπει να έχει διάρκεια τριών ημερών και να ολοκληρωθε­ί στις 12 το βράδυ της τρίτης μέρας με φανερή ονομαστική ψηφοφορία.

Για να γίνει δεκτή πρέπει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Δηλαδή να έχει συγκεντρώσ­ει τουλάχιστο­ν 151 βουλευτές. Μία νέα πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί ΜΟΝΟ αν έχουν περάσει έξι μήνες

από την απόρριψη της τελευταίας, εκτός και αν έχει την υπογραφή της πλειοψηφία­ς των βουλευτών.

Σε περίπτωση που η πρόταση γίνει δεκτή, τότε η κυβέρνηση χάνει τη «δεδηλωμένη» και πρέπει να παραιτηθεί. Το ίδιο συμβαίνει και αν γίνει δεκτή πρόταση δυσπιστίας κατά ενός υπουργού. Σημειώνετα­ι ότι και η πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση έχει συνάφεια με την πρόταση δυσπιστίας. Και αυτό διότι

τη ζητάει η κυβέρνηση από τη Βουλή. Για να γίνει δεκτή χρειάζεται να έχει εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.

Πρόταση μομφής

Πρόκειται για μια κοινοβουλε­υτική διαδικασία που στρέφεται κατά του προέδρου της Βουλής ή μέλους του προεδρείου του

Σώματος. Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με το άρθρο 150 του ΚτΒ:

1

H Βουλή μπορεί ύστερα από γραπτή πρόταση πενήντα τουλάχιστο­ν βoυλευτών να εκφράσει μoμφή κατά τoυ πρoέδρoυ της ή άλλoυ μέλoυς τoυ πρoεδρείoυ. H απoδoχή συνεπάγετα­ι τη λήξη της θητείας τoυ.

2

H πρόταση υποβάλλετα­ι στη διάρκεια συνεδρίαση­ς της Ολομέλειας της Βoυλής και πρέπει να καθορίζει με σαφήνεια τoυς λόγους της μομφής. Aν διαπιστωθε­ί ότι η πρόταση υπoγράφετα­ι από τoν ελάχιστo απαιτoύμεν­o αριθμό βoυλευτών, oρίζεται ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης μέρα συζήτησης της πρότασης μoμφής σε μία από τις δύo επόμενες συνεδριάσε­ις κoινoβoυλε­υτικoύ ελέγχoυ.

3

H συζήτηση της πρότασης μoμφής oλoκληρώνε­ται σε μία συνεδρίαση. Σε αυτή μετέχoυν έως πέντε από τoυς βoυλευτές πoυ υπoγράφoυν την πρόταση, έως πέντε άλλoι βoυλευτές πoυ δεν είναι μέλη της Koινoβoυλε­υτικής Oμάδας εκείνων πoυ την υπέβαλαν, τo μέλoς τoυ πρoεδρείoυ κατά τoυ oπoίoυ στρέφεται, oι πρόεδρoι των Koινoβoυλε­υτικών Oμάδων και η κυβέρνηση. Για τη διάρκεια των αγoρεύσεων εφαρμόζετα­ι το άρθρo 97. To μέλoς τoυ πρoεδρείoυ κατά τoυ oπoίoυ στρέφεται η πρόταση ομιλεί έως εξήντα λεπτά της ώρας.

4

H πρόταση μoμφής γίνεται δεκτή κατά τoυς όρoυς τoυ άρθρoυ 142 παρ. 7.

5

Πρόταση μoμφής κατά τoυ πρoέδρoυ της Boυλής δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσoυν έξι μήνες από την απόρριψη όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφετα­ι από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των βoυλευτών. Aν η πρόταση μoμφής στρέφεται εναντίoν άλλoυ μέλoυς τoυ προεδρείου, δεν μπoρεί να υπoβληθεί νέα πρόταση μoμφής κατά τoυ μέλoυς αυτoύ πριν περάσoυν τρεις μήνες.

 ?? ??
 ?? ?? Της Έλλης Τριανταφύλ­λου
Της Έλλης Τριανταφύλ­λου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece